Elő lehet segíteni a komposzt gyorsabb bomlását?

Agrofórum Online

Kérem szépen segítségüket abban, hogy vajon elő lehet-e segíteni a komposzt gyorsabb bomlását? Amennyiben igen, akkor hogyan?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kerti és a háztartási zöldhulladékok egyik legjobb hasznosítási módja azok komposztálása. A komposztáláshoz ugyan némi munkára, odafigyelésre és időre is szükség van, azonban előbb vagy utóbb, egy kis tanulással mindenki számára könnyedén elvégezhető ez a feladat. A komposzt érésének gyorsítása is lehetséges, ehhez azonban nem árt egy-két dolgot szem előtt tartanunk és rásegítenünk arra, hogy kertünkben jótékony hatása miatt mihamarabb újra is tudjuk hasznosítani megérett komposztunkat.

A szerves anyagok lebontásában számos élő szervezet részt vesz, ezek lehetnek pl. különböző baktériumok, giliszták és más rovarok egyaránt. A baktériumoknak élettevékenységük folytatásához nedvességre van szüksége, ezért a komposzthalmok lehetőleg árnyékos helyre kerüljenek, vagy akár szárazabb időszakokban érdemes lehet e halmok némi vízzel való megöntözése egyaránt. Az optimális hőmérséklet a hasznos lebontó szervezetek számára 20 és 25 Celsius-fok között van, melyen szaporodásuk és élettevékenységük a leggyorsabb. A téli időszak közeledtével aktivitásuk fokozatosan kezd lecsökkeni, de a komposzt anyagainak bomlása fagypont feletti hőmérsékleten lassan ugyan, de folytatódik.

A kerti és a háztartási zöldhulladékok egyik legjobb hasznosítási módja azok komposztálása (fotó: Pixabay)

A gyorsabb bomlás érdekében a komposztba kerülő anyagok aprításával is sokat tehetünk, hiszen minél kisebb részeket halmozunk egymásra, annál hamarabb végbemegy bomlásuk. A nagyobb nitrogéntartalmú részek, mint pl. a levágott fű komposztba keverése is pozitívan hat a lebomlásra. A nedvesebb és kissé szárazabb szerves anyagok keverése, valamint az egész halom időnkénti forgatása is hozzájárul a homogén állagú kész komposzt kialakulásához.

A kereskedelemben is kaphatók ma már különböző érésgyorsító anyagok, melyek baktériumokat, egyéb mikrobákat vagy műtrágyát tartalmaznak, melynek kijuttatásával fokozható a lebontás.

Most, az ősz folyamán se felejtsük el a komposzt kezelését! A tartós fagyok beállta előtt még mindenképp érdemes átforgatni a halmokat, melyeket lehetőség szerint úgy alakítsunk ki, hogy a lebontatlan részek inkább belülre, a lebomlott és kész komposzt pedig középre és felülre kerüljenek.

Az érett komposzt szagtalan, homogén állagú, színe sötétbarna vagy fekete, egész növényi részeket és maradványokat nem tartalmaz.

Mire ügyeljünk az ősszel termő alma nyári növényvédelme során?

2023. július 20. 04:36

Várom szíves válaszukat almával kapcsolatos kérdésemre! Mire ügyeljek az ősszel termő almafám nyári növényvédelme során?

Mi legyen a tetves, atkás leanderrel?

2019. augusztus 9. 12:06

S. Sándor kérdése: Leanderem levelei ragacsosak, itt-ott sárgulnak, és az egész növény "kókadt" annak ellenére, hogy folyamatosan öntözöm, tápoldatozom. Mi okozhatja ezt?

Hogyan termékenyülnek a gyümölcsfák? Mit jelent az öntermékenyülés és az önmeddőség?

2022. április 16. 05:36

A gyümölcsfák fajától, alanyától, termőhelyétől, az agrotechnikai beavatkozásoktól stb. függően 2–6 éves korban válnak termékennyé. A gyümölcsfajok fajtái termékenyülési viszonyuk alapján két csoportba sorolhatók, az egyik az öntermékenyülő, a másik pedig az önmeddő fajtáké.

Miért szennyeződik, barnul, foltosodik a fán érő alma?

2022. augusztus 27. 04:37

Almafámon az érőfélben lévő almák barnulnak, foltosak, a héjuk gyakran szennyezettnek tűnik. Mi lehet a probléma forrása?