Mi okozza a paradicsom levelének és termésének foltosságát?

Mi okozza a paradicsom levelének és termésének foltosságát?

Agrofórum Online

A véleményüket kérném arról, hogy mi okozza a paradicsom levelének és termésének foltosságát?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A képen a paradicsom alternáriás betegsége (Alternaria porri f. sp. solani) látható, mely nemcsak a paradicsom, hanem a burgonya egyik jelentős betegsége is. Ez a gombabetegség a vegetációs időszak vége felé, főként az idősebb állományokban válik szembetűnővé. A tünetek a növény bármely részén megjelenhetnek, a levélen, száron, kocsányon és bogyókon egyaránt.

A levélen először ovális, vagy erek által határolt apró szürkésbarna foltok jelennek meg. A szárat nagy kiterjedésű, besüppedő, sötétbarna és szabálytalan alakú foltok csúnyítják. A bogyókon a kocsánytól elinduló, féloldalas vagy körkörösen elhelyezkedő, besüppedő, sötétbarna foltok jelennek meg. Az érett terméseken jellemzően dús, sötét színű penészgyep is megjelenhet a foltokon. A folt rohad, a széle pedig ráncos lesz, a bogyó belsejében a szövet is barnulásnak indul.

A paradicsom alternáriás betegsége

A kórokozó terjedése maggal is lehetséges, de a beteg növényi maradványokon egyaránt képes az áttelelésre. A betegség tüneteit mutató növényrészek talajba dolgozásával a következő évi fertőzés kialakulásának mértéke csökkenthető. A beteg magvakból kikelt növények már fiatalon, palántakorban mutatják a betegség tüneteit. A növénymaradványokból induló fertőzés első tünetei általában június vége felé jelennek meg a leveleken. A hosszantartó levélfelület nedvesség, illetve a magas, 26-28 fokos hőmérséklet ugyanis elősegíti terjedését.

Kiskerti körülmények között egyaránt nagy jelentősége van a vetésforgó betartásának, illetve annak, hogy a burgonyától nagyobb távolságra ültessük paradicsomainkat. Megelőzésképpen szükséges az előző évi növénymaradványok összegyűjtése vagy talajba forgatása. Szabadföldi körülmények között érdemes május végétől augusztus közepéig legalább kéthetente a kémiai védekezés elvégzése, ha az időjárás nemcsak meleg, hanem kissé csapadékos is, állományunkra már veszélyt jelent a kórokozó. Emellett fontos az is, hogy az öntözést mindig a reggeli órákban végezzük el és ügyeljünk arra, hogy a lombozat lehetőség szerint száraz maradjon.  

Helyitermék-raktár épül Cserdiben

2018. április 9. 07:42

Elsősorban éttermeknek szállítanak majd paprikát és paradicsomot.

A paradicsom csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát

2023. december 19. 12:40

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) szakemberei által a káliumtartalma miatt nagyra becsült paradicsom újabb szív-egészségügyi előnyökről tett tanúbizonyságot egy több mint 7000 (55 és 80 év közötti) felnőtt bevonásával készült spanyol tanulmányban.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.