Milyen bokor van a kertemben? Ribiszke vagy köszméte vagy valami más?

Milyen bokor van a kertemben? Ribiszke vagy köszméte vagy valami más?

Agrofórum Online

Nemrég vásárolt házunk kertjében a képen látható bokor áll. Mi lehet ez? Ribiszke vagy köszméte?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A képen látható növény nem más, mint a ribiszke-köszméte, vagy más néven riszméte. A fekete ribiszke esetében a nemesítéssel arra törekedtek, hogy azok bogyótömegét növeljék, valamint termésbiztonságát javítsák, így jöttek létre keresztezéssel a ribiszke-köszméte (Ribes nigrolaria) hibridek. A köszmétének (egresnek) számos olyan tulajdonsága van, mely a fekete ribiszkéét gazdagítani tudja. E tulajdonságok között említhető a nagyobb bogyóméret, a jó öntermékenyülés, termésbiztonság, valamint a rügy gubacsatkával szembeni ellenállósága.

A riszmétefajtákra jellemző, hogy terméseik kellemes ízűek, ezáltal friss fogyasztásra, de feldolgozásra egyaránt alkalmasak. Nemcsak jó íze, hanem kimagasló beltartalmi értéke miatt is érdemes fogyasztani gyümölcseit. A ribiszke-köszméte fajhibridjeire jellemző, hogy alaki megjelenése a két faj közötti. Vesszői tüskétlenek, termései fürtökben állnak, melyben 2-5 db nagyméretű bogyó fejlődik. Jó termőképessége megbízható, virágai nagymértékben öntermékenyülők. Növekedésre robusztus, vázrendszere rendkívül erős, de sérülékeny.

Riszméte (fotó: az érdeklődő felvétele)

Bokor formára nevelve nagyobb méretű, mint a fekete ribiszke, ezért legalább egy méteres tőtávolságot kell hagyni a növények ültetése során. Az oltott növények vásárlása esetén elegendő kb. 1 m2 növényenként, hiszen növekedésük mérsékeltebb. A növény ápolása, valamint igényei megegyeznek a ribiszkék esetében ismertekkel.

A kereskedelemben több fajtája is megtalálható, melyek közül a Josta is egy változatnak tekinthető, viszont a köznyelvben gyakran csak Jostaként említik a ribiszke-köszméte bokrait, fácskáit. A Josta vázágrendszerére jellemző, hogy nagyon erős, akárcsak növekedése. Bokor formára való nevelése során a termőágaik a talajra hajlanak, terméseik szennyeződhetnek, ezért ennek kiküszöbölése érdekében törzs kialakítása szükséges. Rügyei mindkét szülőfajnál nagyobbak, akárcsak fürtös virágzata. Levelei középnagyok, fényesek, köszmétére hasonlítók. Bogyói nagyméretűek, megnyúltak, kerekdedek. Kellemes ízű termésének enyhén fekete ribiszkére emlékeztető illata van. Gyümölcse friss fogyasztásra, de fagyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.

Kiemelt kép: az érdeklődő felvétele

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Július

2023. július 10. 05:38

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében

Emelkedik a fagyasztott málna ára

2019. május 12. 10:33

Lengyelország szenvedte meg legjobban a versenyt az ukrán olcsóbb nyersanyagárakkal.