Érdemes a burgonyát már előcsíráztatni?

Érdemes a burgonyát már előcsíráztatni?

Agrofórum Online

Idén szeretnék megpróbálkozni a burgonyatermesztéssel is. Érdemes a burgonyát már előcsíráztatni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonya gumójának előcsíráztatásával a növény fejlődése meggyorsítható, ezzel tehát termésének betakarítása is előrébb hozható. Jellemző, hogy a burgonya gumói a talajban meglehetősen lassan indulnak csírázásnak, általában megfelelő feltételek mellett is legalább három hétre van ehhez szüksége. A nem optimális környezeti feltételek rendelkezésre állása a csírázást nemcsak lassítja, hanem vontatottabbá is teszi.

Az előcsíráztatás nélküli gumók ültetéséhez kedvező körülmények általában március közepe után teljesülnek, akkor amikor a talaj 10 cm-es felső rétegének hőmérséklete már meghaladja a 8 fokot. A csírázást száraz időjárás esetében öntözéssel feltétlenül segítsük elő! A terület megválasztásának is kiemelt szerepe van, hiszen a könnyen felmelegedő, aprómorzsás és laza szerkezetű talaj jó hatással van gyökereik fejlődésére. Az ültetés mélysége a csírázásra ugyancsak hatással van, hiszen nem szabad a gumókat túlzottan mélyre helyezni, vagyis érdemes 8 cm-nél sekélyebben ültetni.

A lassú csírázás kiküszöbölése érdekében érdemes lehet a gumókat előcsíráztatni, mellyel nemcsak a burgonya tenyészidőszakát csökkenthetjük le, hanem biztosabb csírázást is elérhetünk. Először is a gumókat át kell válogatni, és csak az egészséges, 4-8 cm átmérőjű gumókat előhajtatni. A gumókat ezután helyezzük el egymás mellé úgy egy faládába, vagy papírral bélelt rekeszbe, hogy minél több fény érje azokat, és helyezzük el legalább 10 fok feletti hőmérsékletű helyre. Magasabb páratartalmat pedig lyukakkal ellátott zacskóval való takarással biztosíthatunk számukra.

A megadott feltételek mellett pár hét elteltével a gumókon rövid, kb. 2-3 cm hosszú, zömök, zöldes-lila csírák fognak képződni, melyek ezáltal már kiültetésre alkalmassá válnak. Fontos, hogy kellő fényben történjen meg a csíráztatás, hiszen a sötét körülményben fejlődő csírák túl vékonyak lesznek, ezáltal ültetésük a csírák letörése nélkül nem vihető véghez. Az előcsíráztatott gumókat április eleje után ültethetjük ki, melyből már nyár elejére friss korai burgonyát tudunk felszedni.

Kiemelt kép: Pixabay

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

2020. szeptember 28. 15:47

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

Mely zöldségfajokat vethetjük márciusban?

2023. március 3. 04:36

Mely zöldségfajokat vethetjük márciusban? Várom megtisztelő válaszukat!

Lehet az étkezésre vásárolt burgonyából elültetni és abból termeszteni?

2024. február 7. 04:38

Vásároltam étkezésre burgonyát, és nagyon ízlett. Arra gondoltam, hogy közülük néhányat elültetek. Lehet-e abból a burgonyából termeszteni is és hogyan? Mivel a fajta nevét nem ismerem, nem tudok rákeresni a vetőgumók között.

Mitől lett "bibircsókos" a burgonya?

M. Mária kérdése: Szeretnék segítséget kérni, hogy milyen betegségre utal, ha a burgonya gumója úgy néz ki, mintha bibircsókos, ragyás lenne?