Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában – szeptemberi kerti munkák

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában – szeptemberi kerti munkák

Agrofórum Online

Közeleg az ősz és ezzel a kertekben is egyre több a feladat. Nem csak a betakarítással kell foglalkozniuk a szorgos gazdáknak, ideje elgondolkodni például a gyümölcsösök fiatalításán, bővítésén is. Emellett pedig egyes növények vetése a szeptemberi időszakra esik ugyanúgy, mint néhány növényvédelmi feladat is.

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül. Ez az időszak a burgonyatermelőknek a legfontosabb, folytatódik ugyanis a burgonya betakarítása, tisztítása és betárolása. A burgonya kiásását követően a burgonya lombjával több dolgot is tehetünk. Az egészséges növényi részeket a komposzthoz adagolhatjuk, de ha betegség jelei láthatóak a burgonya lombjain, inkább a fertőzött növényi részek elégetése a célravezető a kórokozók terjedésének megakadályozása érdekében.

A késői paradicsomfajták betakarítása is folytatódhat szeptember hónapban, emellett azonban növényvédelemmel is kell még foglalkozni. A téli káposztát ugyanis még károsíthatják a káposztalepke hernyói, az észlelt károsítókat semmisítsük meg. A korai káposzta palántázása is ebben a hónapban végezhető el.

A spárga iránt manapság egyre nagyobb a kereslet, termesztésével is sokan kezdenek foglalkozni. A különleges zöldségnövény telepítési ideje az őszi időszak, akár már szeptemberben is meg lehet kezdeni a növény vetését. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a spárga majd csak a harmadik évtől fog termést adni, addig nem érdemes szedni, hagyni kell megerősödni a sípokat, a spárga fogyasztható részeit.

A gyümölcsösben a szeptember hónap még a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól. Javasolt ezeket a feladatokat még a hónap végéig befejezni. Emellett a körte- és az almafákat alaposan szemügyre kell venni és amennyiben mézgásodás jelei láthatóak, kezelni kell az érintett sebeket. Ugyanezeken a fákon akár lisztharmat fertőzés jeleire is felfigyelhetünk. A beteg ágvégeket el kell távolítani, majd a betegség megfékezése, továbbterjedésének megakadályozása érdekében el kell égetni őket.

Az üvegházakban egy igen fontos időszak veszi kezdetét szeptemberben. Ugyan az időjárás még nem mutatja a komor, hideg, őszi képét (általában), ettől függetlenül meg kell kezdeni az üvegházak fűtési rendszerének ellenőrzését, próbafűtés elvégzése is indokolt ebben az időszakban. Emellett a téli salátafélék üvegházi vetését is ideje elvégezni.

Almapiaci helyzetkép - elmarad a várakozásoktól az idei almatermés

2019. október 19. 04:35

Az almával kapcsolatban jelenleg az valószínűsíthető, hogy a hazai össztermés az augusztus közepén prognosztizált 450 ezer tonnától mintegy 15-20%-kal elmarad, így alulmúlhatja a prognózisban szereplő pesszimista 400 ezer tonnás becslést is.

Közepes termés várható dióból

2019. október 17. 09:03

Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000-1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról.

A francia almatermesztőket is hátrányosan érinti az olcsó lengyel alma

2019. október 15. 11:36

Lengyelországban oly mértékben felfutott az almatermesztés, hála az uniós támogatásnak és az infrastruktúra fejlődésének, hogy az exporttal szemben a francia gazdák védtelennek érzik magukat.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

A káposzta növényvédelmének nehézségei

2018. július 31. 08:34

Mintegy 22 hektár különböző káposztaféle (fejes-, vörös-, kel-) növényvédelmi szakirányítójaként szeretném megosztani gyakorlati tapasztalataimat a káposztafélék növényvédelmének legfőbb nehézségeiről.

Veszélyes kártevők: a keresztesvirágúak földibolhái

2019. szeptember 16. 04:36

A káposztabolhák legjelentősebb kártételét a kora tavasszal előjövő imágók okozzák, ami akár a csíranövények pusztulását is okozhatja. Kártételük az úgynevezett „lyuggató hámozás”.

Mitől lett foltos a körtefa levele?

2019. szeptember 27. 04:37

Cs. Pál kérdése: Körtefám levelei már intenzíven hullásnak indultak. A leveleken narancssárga nagyobb méretű, és kisebb fehér közepű foltokat is találtam. Mi okozza ezt?

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni