Hallottam, hogy már hazánkban is kapható kínai galagonya termesztésre nevelt oltványa. Egyszerűen nevelhető-e, érdemes-e próbálkozni kerti termesztésével? Vannak-e tapasztalatok?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A kínai galagonya (Crataegus pinnatifida var. major) a bogyós gyümölcsű növények csoportjába tartozó gyümölcstermő növény. Hazájában ehető gyümölcséért és gyógyhatása miatt is egyaránt közkedvelt, elterjedt. Virágzatát, terméseit a hazánkban honos galagonyákhoz hasonlóan többek között szívműködés, vérellátás támogatására, vérnyomási problémákra, és immunrendszer erősítésre használják, ajánlják elsősorban teák formájában. Hazai vizsgálatok szerint gyógyhatásuk magas procianidin vegyületeknek és antioxidáns hatású flavonoidoknak tulajdonítható.
A kínai galagonya fényes zöld levélzete, a május eleji dúsan képződő fehér virágzata és őszi beszínesedő levelei miatt jelentős díszítő értékkel is bír, díszfának is tekinthető.

A kínai galagonya egyszerűen nevelhető fafaj, faiskolák nevelik oltványaikat, törzsre oltott facsemetéiket elsősorban konténerekben árusítják. Hazai éghajlati és talajviszonyok között a kínai galagonya könnyen termeszthető. Fagyot bírja, és napos, meleg termőhelyet kedveli, ilyen helyet érdemes számára keresni. Talajban bár nem válogat, viszont a tápanyaggal feltöltött és nedvesen tartott talajt meghálálja, ilyen környezetben fái erőteljesen nőnek és teremnek. Bő virágzását hasonlóan bőséges termésnövekedés követi. Törzsre nevelt fái a gyümölcsfák között kicsiknek tekinthetők, csupán 3-4 méter magas koronát fejlesztenek, emiatt nem nagy helyigényűek. Apró méretű almához hasonlító gyümölcsei 3-4 cm-re nőnek, csokrosan fejlődnek, terméshéjuk színe vörös. Fánként 5-10 kg termést is képesek adni gondos ápolás mellett. Törzses alakja mellett bokor formában is nevelhető.
Több fajtája is kapható: a Korall a legnagyobb (30-35 mm) gyümölcsméretű és legkorábban érő fajta, termése lisztes állagú. Ezt követi a Bíbor (28-30 mm) érése. A Karmazsin gyümölcse kevésbé fanyar, húsa is színes, mérete viszont a legkisebb, 25-28 mm.

A kínai galagonya szaporítása magjainak csíráztatásával is és oltással is történhet. Oltványkészítéshez a Crataegus laevigata faj bizonyult a legmegfelelőbb alanynak. A magról nevelt növények 4-5 éves korukban, míg az oltott fák már a 2. éves korukban termést hoznak.
A kínai galagonya érett gyümölcse hetekig eltartható a hűtőszekrényben. Gyümölcsének felhasználása az almafélékhez hasonlóan – sokféle módon – ismert: kompót, lekvár, galagonyasajt is készülhet belőle, aszalható is. Kínában cukormázzal bevont sült gyümölcseit elterjedten fogyasztják, ismert csemege. Jellegzetes fanyarkás íze miatt különösen jól illik vadhúsok mellé. Feldolgozás előtt a gyümölcsben található magokat (5 db) érdemes eltávolítani.
Ha van még a galagonya igényeinek megfelelő hely kertjében, ajánlom ültetését, aminek a hetekben van az optimális ideje.