Fehér foltok a levelek fonákján – mi lehet ez?

Fehér foltok a levelek fonákján – mi lehet ez?

Agrofórum Online

Veteményesemben gyomlálás közben a disznóparéjon furcsa foltokat vettem észre, minden tő ilyen volt: fehér, kissé kiemelkedő foltok, de csak a levelek hátán, nem mozognak, nem rovarok. Mi ez? Megfertőzheti a veteményesem növényeit is?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves kérdező!

A disznóparéj nevű gyomon a kissé kiemelkedő fehér foltokat a fehérsömör nevű betegség (Albugo candida) okozta, de sokan fehérrozsda néven ismerik. Termesztett és vadon élő növényeket egyaránt megtámadja, azok többsége a keresztesvirágúakhoz a Brassicaceae (káposztafélék) családjába tartozik.

Íme, a leggyakoribb gazdanövényei, amiken gyakran megtalálhatók jellegzetes tünetei: valamennyi káposztaféle, repce is (Brassica), (torma (Armoratia), retekfélék (Raphanus), mustárok (Sinapis), vizitorma (Nasturtium), holdviola (Lunaria), hölgyestike (Hesperis), ikravirág (Arabis), kányazsázsa (Diplotaxis), kleopátra tűje (Cleoma), matyó (Calepina), mezei tarsóka (Thlaspi), nyári viola (Matthiola), pásztortáska (Capsella), sárgaviola (Erysimum), tátorján (Cramba), ternye (Alyssum), zsombor (Sisymbrium).

A gomba kozmopolita faj, világ minden részén, hazánkban is elterjedt, a felsorolt növényfajokat csíranövény állapottól magképzésig bármely időszakban megfertőzheti.

A gomba a növények minden zöld részét képesek megfertőzni, fertőzés lehet helyi, de szisztémikus fertőzést is okozhat. A gombatelepek fehér vagy krémszínűek, 1-2 mm nagyságúak, kissé kiemelkedőek, hártyával fedettek (pusztulának nevezik). Gyakori, hogy az új gombatelepek a régi körül gyűrű formában fejlődnek. Levelek hátoldalán általános a gombatelepek kifejlődése, de a levelek színén is megjelennek észlelhető elváltozások.

A szisztémikus fertőzést a növény torzulása, deformálódása kíséri. A gombatelepek bőrszövetének felszakadása után széllel, vízcseppekkel és rovarokkal terjed a gomba, fejlődéséhez, felszaporodásához nedves, vizes körülmények szükségesek. Termesztett zöldségféléknél fontos terjedési módja lehet a tünetmentes, de fertőzött vetőmaggal történő állományba kerülése.

A gomba a fertőzött növényi maradványokon telel át és tavasszal 10-15 ℃-os hőmérsékletnél aktivizálódik. 15-25 °C közötti hőmérséklet és 2-3 órás vizes levélfelület már elindítja a gomba intenzív fertőzését.

Védekezés alapelve a keresztesvirágú növények vetésforgóban termesztése. A növény állományból folyamatosan el kell távolítani a fehérsömör gyom-gazdanövényeit. A káposztafélék termesztése során figyelni kell a betegség esetleges megjelenését, és időben, megjelenésének kezdetén kell védekezni ellene. Káposztaféléknél a piraklostrobin+boszkalid hatóanyagú Signum WG, míg tormánál, repcénél az azoxistrobin hatóanyagú Amistar engedélyezett. Külföldi adatok szerint a metalaxil+ mankoceb, és a propineb hatóanyagú szerek is megfelelő védelmet biztosítanak.

Mit tehetünk a kertet elárasztó nyírbodobácsok ellen?

2023. június 17. 04:36

A kertünket megtámadta töménytelen apró bogár. Egy része úgy néz ki, mintha légy lenne, de olyan büdösek, mint a poloska. Eddig is volt már poloska a kertünkben, de azok nem így néztek ki. Küldök képeket. Először a nyírfán jelentek meg, ilyet még soha nem tapasztaltunk. 4 nagy nyírfánk van, azokról most szétszéledtek. Mindenhol megtalálhatók: a falon, a virágokon, a növényeken. Reménytelennek látom a helyzetet. Mit tehetnék mégis? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyszerre fertőzi a borsót a lisztharmat és a rozsda! - Mit tehetünk?

Gy. Rozália kérdése: Szennyes fehér bevonat van a borsó levelén. Megfogtam, hogy megnézzem és vörös lett az ujjam hegye. Mitől?

Mi rágja a szőlőhajtás csúcsát?

2020. május 27. 13:37

A szőlőm friss hajtásvégei úgy néznek ki, mintha megrágta volna valami, de nem sikerült még észrevennem a károsítót. Mi lehet ez, és hogyan védekezzek ellene?

Miért száradnak el a díszfák levelei nyáron?

2018. augusztus 28. 06:50

Sz. Zsófia kérdése: Házunk előtt a vadgesztenyefák lombja leszáradt, mintha leforrázták volna. Az utcánkban sajnos a többi fa is ilyen. Más faféléknél is száradnak a levelek. Tehetünk valamit értük?