Fehér virágok, hosszú, mélyre hatoló gyökerek, rajtuk gömbszerű megvastagodások. Melyik gyomnövény lehet ez?

Fehér virágok, hosszú, mélyre hatoló gyökerek, rajtuk gömbszerű megvastagodások. Melyik gyomnövény lehet ez?

Agrofórum Online

Tudnának nekem segíteni abban, hogy a csatolt képeken milyen gyomnövény látható? Hosszú, mélyre hatoló gyökerekkel rendelkezik, a gyökér végén pedig több fehér, gömbszerű megvastagodás, gumó található.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Bár a növények meghatározásához a lombján, annak alakján, a levelek formáján, elhelyezkedésén kívül a virág jellegzetességei és a termés, mag alakja, színe is fontos, a küldött fényképek alapján a kérdezett növény beazonosítható. Neve zsázsa, (Lepidium draba), a káposztafélék (keresztesvirágúak) családjába tartozó, elterjedt, vadon növő, gyakori gyomnövény. Termesztett növények között is, de utak mentén, ruderális helyeken, töltéseken, taposott helyeken is megtalálható. Talajra igénytelen, meszes, magas sótartalmú, szikesedő, laza, kavicsos vagy kötött talajokon is tömegesen előfordulhat. Száraz talajokon is elterjedt.

Évelő növény, gyökerein rügyeket képez, felálló, kissé szegletes, enyhén szőrözött szárat nevel, mely 40-50 cm magas. Levelei alul nyélen képződnek, míg felső levelei szárölelőek, fogazottak. Illatos, apró fehér virágai összetett bogas virágzatban állnak, termése 3-4 mm-es becőke, abban képződik az ovális alakú, sima felületű magja. Egy növény több ezer magot nevel, a lehullott magok a talaj felületén csíráznak. Virágzása májustól kezdődik.

A zsázsa fejlődő virágzata (a kérdező fotója)

A zsázsa életmódját, szaporodását tekintve a G3 gyomnövény-csoportba tartozik. A gyökéren fejlődött rügyekből szaporodik tovább, a leváló, leszakadt gyökérdarabokkal vegetatív úton szaporodik tovább; jól regenerálódik.

Zsázsa gyökérrendszere

A védekezéshez a talajban mélyre hatoló gyökerét kell(ene) hatástalanítani. A terület ásása, csak a gyökereit szaporítja, ez nem hatékony megoldás. A tarackoló gyökérzetű gyomok ellen a gyökérzet kifárasztásával, legyengítésével lehet védekezni. Be kell fedni olyan anyaggal, ami semmi fényt nem enged át, ami megakadályozza a lombozat funkcionálását, az asszimilációt. Több hónap, esetleg egy év is szükséges lehet a tényleges hatáshoz. Biotermesztésben ezt a vegyszermentes módszert alkalmazzák.

Gyomirtó szerek közül pedig a glifozát hatóanyagúakat érdemes használni, a herbicidet a növény lombjára kell kijuttatni, csak arra. A leveleken keresztül szívódik fel, a növény leszállítja a gyökerekbe, ott elpusztítja a szer azokat. 1-2 hónap múlva ismételt kezelés lehet szükséges. Ez is lassú folyamat. Bár a glifozátról sok negatív hír látott napvilágot, a leírt felhasználása nem környezetszennyező, amennyiben csak oda, csak arra a növényre juttatjuk ki. Természetesen meg kell előzni magjainak beérését és elszóródását, az új növények kikelését is.

A kiemelt kép a kérdező fotója.

Talajélet: fonálférgek

2022. január 11. 04:36

A fonálférgek, kis méretük miatt, önállóan csak lassan haladnak a talajban, így terjedésük korlátozott. Azonban a különböző földművelési eszközök használata során, de akár a cipőtalpon vagy a palántákkal is terjedhetnek.

Fehéredik a szobanövény földje? - Íme a megoldás!

2023. január 5. 05:37

A téli időszak egyik gyakori problémája, amikor a szobanövények cserepében a talaj elkezd fehéredni, penészes lesz. Ennek több oka is van, így ennek jártunk utána kertész szemmel.

Hogyan védekezhetünk a mocskospajor kártétele ellen?

2019. október 30. 13:05

J. Simon kérdése: Ősszel a veteményes felásásánál szürkés színű, kövér hernyókat találtunk a kihúzott növények tövénél a talaj felszínéhez közel. Mik lehetnek ezek, károsak-e?

A kukorica gyökérnövekedése hatást gyakorol az élelmezésbiztonságra is

2021. szeptember 11. 04:38

Az aszályra hajlamos területek, mint például Afrika esetében a felfedezés nagyobb hozamokat eredményezhet, amely az élelmezésbiztonságra kedvező hatást gyakorolhat.