Növénytermesztés
Növénytermesztés

A kukorica gyökérnövekedése hatást gyakorol az élelmezésbiztonságra is

A kukorica gyökérnövekedése hatást gyakorol az élelmezésbiztonságra is

Agrofórum Online

A kukoricagyökerek növekedési szögét meghatározó gén felfedezése lehetővé teszi olyan fajták nemesítését, amelyek nagyobb hatékonysággal képesek hasznosítani a talaj nitrogéntartalmát.

A Penn State Egyetem nemzetközi kutatócsoportja által meghatározott ZmCIPK15 gén felelős a kukorica egyes vonalaiban a sekély gyökerezésért. A szakemberek megállapították, hogy a gén hiányzik egy bizonyos kukoricavonalban, amely meredekebb függőleges irányú gyökérnövekedést, ezzel mélyebbre történő talajba hatolást eredményez.

A tudósok úgynevezett teljesgenom-asszociációs vizsgálatot végeztek, mely genom szinten, statisztikailag vizsgálja az egyes gének által meghatározott tulajdonságokat különböző fajták esetében. Az említett, igen fáradságos módszerrel megállapítható, hogy adott gén milyen tulajdonságok kódolásában játszik szerepet.

A meredekebb gyökerezést meghatározó gén ismerete olyan szempontból jelentős, hogy a növények gyökerei a mélyebb talajrétegekből nagyobb mennyiségű nitrogén feltárására képesek – Jonathan Lynch, a Penn State Mezőgazdaság-tudományi Főiskolájának professzora szerint. “A fokozott nitrogénfelvevő képességű kukorica hatással van a környezetre, a világ gazdaságára és élelmezésbiztonságára.” – mondja a szakember a nemesítési irány kapcsán.

A kukorica az egyik legjelentősebb haszonnövényünk. A fejlett gazdasági háttérrel rendelkező országok esetében a kukoricatermesztés legnagyobb gazdasági, környezetvédelmi értelemben vett költségét a nitrogéntartalmú tápanyag-utánpótló készítmények jelentik. A kijuttatott elem megközelítőleg fele kimosódás útján a mélyebb talajrétegekbe kerülve, a talajvizet szennyezve nem kerül hasznosításra. További része dinitrogén-oxidként, üvegházhatású gázként kerül a légkörbe, melynek jelentős környezetvédelmi aspektusa van.

A farmprogress.com szerint Afrikára jellemző a nitrogénben szegény talajok sokasága, ugyanakkor a gazdálkodók zömében nem engedhetik meg maguknak műtrágyák vásárlását. A mélyebbre törő gyökérzet segítené a mélyebb talajrétegekből történő tápanyagfelvételt.

A kutatás menete

Annak érdekében, hogy a kutatók beazonosítsák azt a gént, amely a gyökerek növekedési szögéért felel, a Penn State kutatói közel 500 kukoricafajta gyökérzetét vizsgálták meg, négy éven át, afrikai, illetve más kísérleti területeken. A nitrogénfelvétel mértéke és gyökérnövekedés milyensége közötti kapcsolatrendszer értékelését a kukorica gyökérzetének scannelésével, illetve preparálásával végezték.

A Plant, Cell and Environment folyóiratban nemrégiben közzétett eredmények szerint a kutatók azt találták, hogy a kisebb gyökérnövekedési szög jelentősen javította a nitrogén megkötés szintjét. Az említett növekedési jellemzőkkel leírható vonalak esetében 18%-kal nagyobb zöldtömeget, valamint 29%-kal hatékonyabb nitrogén-felhalmozást figyeltek meg a vad típusokhoz képest.

Az aszályra hajlamos területek, mint például Afrika esetében a felfedezés nagyobb hozamokat eredményezhet, amely az élelmezésbiztonságra kedvező hatást gyakorolhat.

Forrás: https://www.farmprogress.com/corn/missing-gene-responsible-deeper-corn-roots?utm_source=Bibblio&utm_campaign=Related

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szántás rohamléptekkel szorul vissza, de vannak olyan térségek, ahol az eke kiszoríthatatlannak tűnik

2024. június 10. 07:10

Évről évre egyre kevesebb német gazdálkodó alkalmaz szántást a földjein, de az államok között óriási eltérések mutatkoznak.

Keresőkutyák találhatják meg az invazív, mérgező növényeket

2024. június 7. 09:10

Izgalmas kísérletben vizsgálják, hogy a kutyák megtalálják-e a termés minőségét veszélyeztető, mérgező gyomnövényeket a szántóföldi kultúrákban.

Sikeresen termesztik a felére csökkentett tenyészidejű rizst

2024. június 6. 14:40

Bár a rizs tenyészideje 120-150 nap, egy új fajta esetében ez az időszak alig a felére zsugorodott – amit üvegházban már termesztenek is.

8 tipp szilázsbálák fóliacsomagolására

2024. június 6. 07:10

A szilázsbálákat védő vékony fólia a kiváló minőségű takarmány hosszú távú megőrzésének biztosítéka. Mire figyeljünk a használatakor?

A sztrájkokról szóló pletykák miatt drágább a szójabab

2024. május 3. 12:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is olcsóbb lett, ám a takarmánybúza kurzusa pluszban zárt.

Szakmázzunk a BAYER-rel! - Aspect T: új megoldás a BAYER-től a kukorica gyomnövényei ellen

2020. február 20. 13:37

A kukorica gyomirtásban a tökéletességre kell törekedni, fontos, hogy ne hagyjunk túlélő egyedeket, mert rezisztenciát hordozhatnak.

Vegyesen mozogtak a terményárak a szerdai kereskedési napon

2023. szeptember 28. 09:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, ám a takarmánybúza értéke csökkent.

Négy hónapos csúcson a szójabab ára

2020. július 7. 09:47

Párizsban jó hangulatban telt a kereskedés a parketten. A négy fontos termék közül háromnak is emelkedett az ára, csupán a malmi búza jelentett kivételt.