Felépülhet még a kiszállítás után legyengült díszalmafa?

Felépülhet még a kiszállítás után legyengült díszalmafa?

Agrofórum Online

Két napja rendeltem egy díszalmafát. Sajnos, nagyon silány csomagolásban küldték, és azt szeretném tudni, van-e esély a felépülésére? Köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A küldött képen látható díszalmafácska viszonylag vékonyka törzzsel rendelkezik, levelei kissé lankadtak. Növényvédelmi problémákra, kórokozók és rovarok jelenlétére utaló tüneteket a fák levelein nem lehet észrevenni, azok egészségesnek tűnnek.

Sajnos a képen egy lényeges dolgot nem látok, azt, hogy mekkora és milyen kiszerelésben van a rendelt díszfa. Feltételezem viszont, hogy a konténer mérete, melyben a fa áll, meglehetősen kicsi, ezáltal gyökere a rendelkezésre álló helyet már bőven kinőtte, így emiatt már nem tud kielégítően fejlődni. Első körben megpróbálnám a fát némi odafigyeléssel és ápolással megerősíteni, melyet a számára optimális helyre történő kiültetéssel kezdenék. Ez a hely legyen kellően napos, esetleg félárnyékos, a talaj pedig kevésbé kötött, inkább kissé homokos, jó vízáteresztő képességű.

Díszalmafa a kiszállítást követően (fotó: a kérdező felvétele)

Amennyiben a fát továbbra is edényben nevelné tovább, annak méretét is ajánlatos lenne jóval nagyobbra lecserélni, és mihamarabb gondoskodni átültetéséről. Akár a kertbe, akár nagyobb edénybe ülteti, előzetesen keverjen a talajba érett szerves trágyát, komposztot, vagy ezek hiányában műtrágyát. Az öntözésről sem szabad megfelejtkezni a kiültetés utáni időszakban, hiszen ekkor mindig jóval nagyobb a kis fák vízigénye. A jobb fejlődés érdekében én annak a néhány termésnek az eltávolítását is javasolni tudom, így a fa nem azok kinevelésére fogja energiáját fordítani, hanem megerősödésére és növekedésére.

A későbbiekben is ajánlatos a fa kondícióját javítani műtrágya, esetleg lombtrágya kijuttatásával. Továbbá nem szabad megfelejtkezni a növényvédelmi gondokról sem, hiszen az almához hasonlóan számos betegség, valamint kártevő megjelenhet a díszalmafákon. A kártevők közül leggyakrabban a levéltetvek károsítják, de a pajzstetvek és atkák egyaránt gyengíthetik fáikat, csökkenthetik díszítő értéküket. A kórokozók közül előfordulhat a lisztharmat és a varasodás is, de a nagy károkat és feltűnő tüneteket okozó tűzelhalás egyaránt gyakorta megjelenik a díszalmákon.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Mit lehet tenni, ha nem terem a padlizsán?

2023. augusztus 6. 04:39

Padlizsánom gyönyörű, egészséges, számos virágot hoz, de termés egyáltalán nem képződik. (Már tavaly is így volt, nem ugyanoda van ültetve.) Mit lehet tenni?

Víztakarékossági ötletek a kertben

2023. május 19. 12:18

Enyhe telek, hosszan tartó aszályos időszakok nyáron – egyre gyakoribbak az időjárási szélsőségek, köztük a heves viharok és esőzések.

Hogyan teleltessük a sétányrózsát, milyen helyet biztosítsunk neki?

2023. október 27. 04:36

Hogyan tudom teleltetni a sétányrózsát, milyen helyet biztosítsak neki? Sajnos az elmúlt napokban a váratlan éjszakai fagyok miatt a levelei megbarnultak, lógnak, a virágai is. Életben fog maradni?

Így készül raklapból: az önöntözős magaságyás

2021. február 22. 09:14

Mi értelme van az önöntözős magaságyásnak? Netán lehet raklapból is készíteni? Hogyan készül és saját barkácseszközökkel is kivitelezhető? Erre adunk most sok tippet, mi hogyan készítettük el saját önöntözős magaságyásainkat!