Foltok jelentek meg a szőlő levelén. Szükséges lehet a permetezés?

Foltok jelentek meg a szőlő levelén. Szükséges lehet a permetezés?

Agrofórum Online

A szőlő levelén nemrég a képen látható foltosodás jelent meg. Az éven még nem permeteztem. Szükséges lehet mégis a permetezés?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A képen a szőlő peronoszpórájának kezdeti tünete látható, vagyis a színi oldalon egy-két cm nagyságú, sárgászöld, kör alakú olajfoltok kialakulása. Fertőzésének az időjárás kedvezett, hiszen a magas hőmérséklet páratartalommal, vagyis a levél felületének nedvességével párosult. Az olajfoltok az idősebb leveleken általában kisebbek és erek által határoltak. A levél fonáki oldalán idővel a kórokozó által fehér színű gyep megjelenése is várható. Később pedig a foltokban a levélszövet barnulása, majd száradása is bekövetkezik. Súlyos esetben, több levelet érintő fertőzéskor akár nagyobb mértékű lombhullást, lombvesztést is okozhat.

Nemcsak a levelek, hanem a kacs is fertőződhet, ez először sárgászöld lesz, majd megjelenik a fehér színű gyep is, ezután pedig barnulása és száradása is bekövetkezi. A bogyók már közvetlenül nem fertőződnek miután elérték a borsó nagyságot, viszont a kocsány felől ekkor is fertőződhetnek, így okozva töppedésüket.

Foltos a szőlő levele (fotó: a kérdező felvétele)

A peronoszpóra a szőlő egyik legjelentősebb betegsége, mely ellen minden évben védekezni szükséges kémiai módszerekkel. Csapadékos évjáratban nem ritka, hogy májustól augusztus végéig 10-12 kezelés is szükséges az eredményes védelemhez. A már kialakult tüneteket megszüntetni nem lehet, viszont a továbbterjedés megakadályozása érdekében egy felszívódó gombaölő szeres kezelésre lenne szükség. A felszívódó készítmények közül az azoxistrobin hatóanyag jó hatékonysággal alkalmazható. A következő évben érdemes megelőzőleg is védekezni kémiailag, főként a nedves, csapadékos időjárást követően, leginkább a virágzás, valamint a fürtzáródás közötti időszakban.

Az első kezelések elvégzésére kontakt készítmények felhasználása, pl. rézhidroxid használata ajánlott, míg a későbbiekben a felszívódó szerek használata, majd a szüreti időszak előtt újra kontakt készítmények permetezése ajánlott. Emellett nagy szerepe van az időben elvégzett és szakszerű zöldmunkának, valamint a tápanyagok utánpótlásának, a lehullott lomb összegyűjtésének is.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Újragondolt hagyományok a Badacsonyi borvidéken

2022. március 12. 05:36

Ezúttal a Badacsonyi borvidéken jártunk, ahol beszélgetőtársunk Laposa Bence volt.

Egyre nagyobb területen szeretnének borszőlőültetvényt telepíteni

2018. május 17. 09:00

Idén több mint 500 hektár új borszőlőültetvény telepítésére pályáztak a hazai szőlészek.

Rekordokat döntenek az olaszok!

2018. november 22. 11:01

Olaszország szőlőtermése 15 százalékos volumennövekedést mutat a tavalyi évhez képest.

Othello, Noah: továbbra se készülhessen bor ezekből a szőlőkből!

2019. január 29. 09:43

Az Európai Bizottság javaslata engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból.