Mikor metsszük a birsfát és mire ügyeljünk metszésénél?

Mikor metsszük a birsfát és mire ügyeljünk metszésénél?

Agrofórum Online

Kertemben több birsfa is található. Kérem segítségüket, hogy mikor metszhetem meg a birsfákat? Mire ügyeljek a metszésüknél?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A birs kb. 3-6 méter magasra és ugyanilyen szélesre megnövő fa vagy bokor, melyre ritka hajtásrendszer jellemző. Általában bokorformára, vagy alacsony törzsű bokorfának szokás nevelni alakító metszése során. Meghatározott alakú korona meglehetősen nehezen nevelhető belőle, hiszen kusza növekedés jellemzi egyedeit. A birsfákra jellemző, hogy metszés nélkül is laza, valamint bokor formájú koronát nevelnek. Ennek ellenére azonban, érdemes évente megmetszeni, de ha ezt nem tesszük meg, akkor is legalább két- vagy háromévente, ekkor már nagyobb mértékű, erősebb metszést szükséges alkalmazni egyedein.

A metszés elvégzése előtt azt azonban nem árt tudnunk, hogy a birs virágait, majd később tehát terméseit is az éves vesszőkön hozza, a vesszők azon vegyes rügyeiből, melyek az 5-8 cm hosszú hajtások csúcsán helyezkednek el. Ez azt jelenti, hogy termőkorban a birs vesszőit nem szabad visszametszenünk. A metszés elvégzésekor elsősorban a fákat ritkítani szükséges. Első körben érdemes az esetlegesen sérült vagy betegség tüneteit mutató részeket eltávolítani, majd pedig a túlzottan erősen, valamint befelé növő vesszőket kell kimetszeni.

Az idősebb gallyak ritkítása, valamint a túlzottan erős növekedésű fattyúhajtások levágása is fontos a birsfák esetében, hogy egyes részei megfelelő fényellátásban részesüljenek, hiszen csak a jó megvilágítást kapó részein fog a növény teremni. Ezzel az a célunk, hogy a fa folyamatosan megújuljon, részei tehát ne öregedjenek el. A termőkorú birsfákon ugyanis fokozatosan kezdődik meg a termőrészek elöregedése, mely által metszés nélkül a növekedés és a termésmennyiség is csökkenne. A birsfák azon gyümölcsfajok közé tartoznak, melyek igen jó megújuló képességgel rendelkeznek. Emellett ne felejtkezzünk el a gyökér- és tősarjak eltávolításáról sem, ugyanis a birsfák esetében rendszeresen számíthatunk ezek megjelenésére is. A metszés elvégzésének kedvező időszaka lehet a tél vége, de akár késő ősszel is megmetszhetjük birsfáinkat.

Miért hullottak le a naspolya virágbimbói, és miért vörösek a levelei?

2023. május 10. 10:12

Az egyéves naspolyafám tavaly 3 virágot és termést hozott. Az idén húsznál is több bimbót számoltam meg, de 2-3 nap leforgása alatt az összes lehullott (nem volt fagy). Mi lehet ennek az oka? Néhány levél pirosas színű. Ez természetes? Az egyik hajtást pedig mintha megrágta volna valamilyen kártevő.

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

2019. március 1. 04:36

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették.

Még mindig az alma áremelkedése a legnagyobb

2020. december 10. 07:38

Az elmúlt 12 hónapban összességében az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt, októberhez képest 0,1 százalékos a plusz a KSH adatai szerint.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.