Mi okozza a Gingko rendellenes fejlődését?

Mi okozza a Gingko rendellenes fejlődését?

Agrofórum Online

K. Péter kérdése: A kb. 10 éves Gingko fának szinte az összes ágán a levelek nagy része sérült. Olyan, mintha ki sem fejlődött volna a levél, vagy valami megrágta, vagy valamilyen betegség elsorvasztotta. Kártevőt, hernyót nem találtam rajtuk. Mi lehet a baj, és mivel lehetne orvosolni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Kérdező!

Nagyon sajnálom, hogy fényképet nem mellékelt a Gingko (páfrányfenyő) fa problémájához, így sok a bizonytalanság a válaszomban. Kérdésében arra sincs utalás, hogy milyen gyakran, hogyan öntözi a fát, és napos vagy árnyékos helyen él a fa.

Válaszom megadásához segítségemre vannak a kertem előtti 12-13 éves utcai sorfaként kiültetett saját nevelésű páfrányfenyő fáim, melyeken hasonló tüneteket észlelek már hetek óta, amióta kezdenek a leveleik megjelenni. A rügypattanás idején volt egy fagyhullám, az leállította a fakadást. Ezeken a fákon kevés, csak egyes levelek nőttek meg a fajra jellemző méretre, és főleg az ágak végén, az ágak alapi, törzshöz közeli részén és közepén a levélcsomók ugyan megjelentek, de a levelek 1-2 cm nagyok csupán, és sárgás színűek. Mivel picik, valóban úgy néznek ki, mintha megrágták volna. Próbáltam az öntözéssel kapcsolatba hozni az elváltozást, mivel a hat Ginko fám öntözése technikai okok miatt nem azonos, de a kevésbé vagy közel optimálisan öntözött fákon a tünetek nálam hasonlóak.

Ilyen betegsége nincs a Ginko-nak, csak valamilyen környezeti hatás okozhatta ezt a szokatlan elváltozást. Most már csak annyi lehetősége és teendője van, hogy próbálja meg a szokottnál is nagyobb figyelemmel ápolni a fát, nagy vízadagokkal öntözze hetente és tápanyaggal is – komplex, sok hatóelemet tartalmazó műtrágyával – lássa el a fát, hogy tovább erősödjön.

Válaszomhoz csatolom a nálam látható fák, kérdéséhez hasonló tüneteit. Kérem, jelezzen vissza, hogy az Ön fáján is hasonlók-e a tünetek.

 

Károsak a virágok körül repdeső, darázsra emlékeztető kis rovarok?

2023. június 22. 04:36

Az elmúlt 1-2 héttől igen sok sárga csíkos rovar repdes a virágoknál, darazsakhoz hasonlóak, csak azoknál sokkal kisebbek. Mik lehetnek ezek, és károsak-e?

Mivel tudom kezelni a sárguló kenderpálmát?

2023. október 7. 04:38

Mi baja lehet a kenderpálmáknak? Mivel tudom őket kezelni, ha még menthetők egyáltalán? Nyáron ültettük ki a helyükre, nagyon elszomorodott állapotban vannak.

Mitől hervadnak el a paradicsompalánták?

2020. május 8. 09:12

A napokban kiültetett paradicsom palánták levelei kifehéredtek, lekókadtak, elszáradtak, rendre az összesnek. Ültetési hiba? Még gyenge palánták? Fél maréknyi marhatrágyát szórtam a palánták köré nem közvetlenül a szárához erre tettem még egy kis földet majd ezután locsoltam jól be. Okozhatta ez a gondot? Válaszát előre is köszönöm!  

Mit tehetünk az őszibarackfát fertőző sztigminás betegség ellen?

2019. szeptember 20. 05:37

H. László kérdése: Az idén nagy problémát okozott a levéllyukasztó betegség az őszibarackfáimon. Mit tegyek, hogy jövőre megakadályozzam ezt?