15℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé

Hogyan előzzük meg a paradicsom bogyóinak repedését?

Agrofórum Online

Felrepednek a kertemben termesztett paradicsombogyók. Hogyan előzhetem meg ezt a kedvezőtlen jelenséget?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A paradicsom termésrepedése mögött többféle tényező is állhat. A legtöbb esetben viszont, ahogyan a cseresznyénél is, a nem megfelelő vagy egyenetlen vízellátás áll a repedések hátterében. Emellett a nagyon magas hőmérséklet egyaránt kiválthatja a termések felnyílását, de vannak olyan fajták, melyek kifejezetten erre hajlamosnak is mondhatók. Érdemesebb tehát a fajtaválasztás során vastagabb terméshéjjal rendelkező fajtákból választani, a vékonyabb héjjal rendelkezők ugyanis kevésbé állnak ellen a felrepedésnek. Emellett a több rekeszű, nagyobb mérettel rendelkező, befőző paradicsomok is nagyobb mértékben hajlamosak a felrepedésre. Hőmérsékletingadozás általi repedés is bekövetkezhet, de ez leginkább fóliában, üvegházban fordulhat elő, abban az esetben, ha a hőmérsékletingadozás a 10 fokot meghaladja. A termések mellett ekkor a száron és a leveleken is létrejöhetnek apró repedések.

Az egyenetlen vízellátásra, valamint a hirtelen nagy mennyiségű csapadékra, vagy öntözővízre általában a termések reagálnak a legérzékenyebben. A nagyobb méretű paradicsomok főként sugárirányban repednek fel, míg a kisebb bogyókon rendszerint koncentrikus repedések figyelhetők meg. A koncentrikus repedés leginkább a kocsány körüli részen alakul ki, hiszen itt tud a bogyó legkönnyebben felrepedni, főként, akkor ha nagyobb mennyiségű esővíz meg is áll a termések ezen részén. Erre leginkább öntözés hiányában, száraz időszakot követő nagy esőzés után lehet számítani, akár még a zöld, éretlen bogyók esetében is. A sugárirányú repedés a kocsánytól indul és a bogyón halad végig függőlegesen a bibepont irányába. Az ilyen jellegű repedés a túléret, valamint túlöntözött termésekre jellemző. Az érés előrehaladtával a termésrepedési hajlam egyre jobban fokozódik.

A repedéseket sajnos orvosolni már nem lehet, továbbá a sebeken gyakran másodlagos kórokozók, kártevők is megjelenhetnek, ezért fontos, hogy a kialakulást megelőzzük. A fajtaválasztás mellett az egyenletes vízellátással már sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Emellett a tápanyagok harmonikus ellátásával, főként a kalcium, kálium és a bór kellő mennyiségben történő adagolásával is megelőző jelleggel védekezhetünk.

Kiemelt kép: Pixabay

Mi a tűzdelés (pikírozás) trükkje?

2025. március 13. 05:40

A tűzdelés (vagy pikírozás) egy kertészeti eljárás, amely során a zsúfoltan fejlődő palántákat külön ültetik tágasabb helyre.

Így válhat édesebbé a paradicsom

2023. július 17. 17:10

A boltokban, piacokon kapható paradicsomok szépek, mutatósak, kemények és pirosak, vagyis igazán „piacosak”, ám egy nagy baj mégis van velük: gyakran meglehetősen íztelenek. Sok fejlesztőcég már dolgozik a megoldáson, ám a kiskerti paradicsom „megédesítésére” is akad egy-két hasznos trükk.

Ötszörösére drágult a paradicsom, a McDonald's is kivette a kínálatából

2023. július 27. 15:10

Hazánkban idén márciusban kellett a legtöbbet fizetni egy kilogramm paradicsomért, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adati szerint akkor átlagosan 1870 forint volt a fogyasztói átlagár.

Tudok védekezni a paradicsombogyók csúcsrothadása ellen?

2023. június 30. 04:39

Minden évben megjelennek a paradicsombogyók alján elszórtan nagyméretű, több cm-es sötét foltok, szerencsére nem sok. Mik ezek, mi okozza, ehetők-e az ilyen termések? Tudok-e védekezni ellene?