Hogyan előzzük meg a paradicsom bogyóinak repedését?

Agrofórum Online

Felrepednek a kertemben termesztett paradicsombogyók. Hogyan előzhetem meg ezt a kedvezőtlen jelenséget?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A paradicsom termésrepedése mögött többféle tényező is állhat. A legtöbb esetben viszont, ahogyan a cseresznyénél is, a nem megfelelő vagy egyenetlen vízellátás áll a repedések hátterében. Emellett a nagyon magas hőmérséklet egyaránt kiválthatja a termések felnyílását, de vannak olyan fajták, melyek kifejezetten erre hajlamosnak is mondhatók. Érdemesebb tehát a fajtaválasztás során vastagabb terméshéjjal rendelkező fajtákból választani, a vékonyabb héjjal rendelkezők ugyanis kevésbé állnak ellen a felrepedésnek. Emellett a több rekeszű, nagyobb mérettel rendelkező, befőző paradicsomok is nagyobb mértékben hajlamosak a felrepedésre. Hőmérsékletingadozás általi repedés is bekövetkezhet, de ez leginkább fóliában, üvegházban fordulhat elő, abban az esetben, ha a hőmérsékletingadozás a 10 fokot meghaladja. A termések mellett ekkor a száron és a leveleken is létrejöhetnek apró repedések.

Az egyenetlen vízellátásra, valamint a hirtelen nagy mennyiségű csapadékra, vagy öntözővízre általában a termések reagálnak a legérzékenyebben. A nagyobb méretű paradicsomok főként sugárirányban repednek fel, míg a kisebb bogyókon rendszerint koncentrikus repedések figyelhetők meg. A koncentrikus repedés leginkább a kocsány körüli részen alakul ki, hiszen itt tud a bogyó legkönnyebben felrepedni, főként, akkor ha nagyobb mennyiségű esővíz meg is áll a termések ezen részén. Erre leginkább öntözés hiányában, száraz időszakot követő nagy esőzés után lehet számítani, akár még a zöld, éretlen bogyók esetében is. A sugárirányú repedés a kocsánytól indul és a bogyón halad végig függőlegesen a bibepont irányába. Az ilyen jellegű repedés a túléret, valamint túlöntözött termésekre jellemző. Az érés előrehaladtával a termésrepedési hajlam egyre jobban fokozódik.

A repedéseket sajnos orvosolni már nem lehet, továbbá a sebeken gyakran másodlagos kórokozók, kártevők is megjelenhetnek, ezért fontos, hogy a kialakulást megelőzzük. A fajtaválasztás mellett az egyenletes vízellátással már sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Emellett a tápanyagok harmonikus ellátásával, főként a kalcium, kálium és a bór kellő mennyiségben történő adagolásával is megelőző jelleggel védekezhetünk.

Kiemelt kép: Pixabay

Pici balkon nagy terméssel

2022. június 4. 05:36

Tavasztól őszig a zöldségek és fűszerek egész garmadáját termelhetjük meg még pici balkonon is.

Paradicsomból COVID–19 vakcinát?

2024. január 23. 11:40

Üzbég tudósok létrehoztak egy ehető COVID–19 vakcinát, amelyet a közönséges paradicsomból szintetizáltak TOMAVAC néven.

Paradicsom barna termésráncosodás vírust azonosítottak Lengyelországban

2021. június 1. 05:39

A paradicsom barna termésráncosodás vírust ismét fellelték Lengyelország három régiójában.

A génmódosított paradicsom tényleg angolnaként úszik a vízen?

2023. szeptember 25. 11:10

A közösségi média szinte minden felületét elárasztotta az a videó, amelyen bemutatják, hogyan viselkedik egy organikusan termesztett paradicsom(szelet), ha sós vízbe teszik, és hogyan viselkedik a GMO paradicsom. Az eredmény sokkoló!