Hogyan és meddig tárolhatom a sárgarépát?

Agrofórum Online

A zöldségfajok közül nem mindegyik alkalmas tárolásra, vannak egyszerűbben és vannak nehezebben tárolható zöldségfajok egyaránt. A gyökérzöldségek csoportja a könnyebben és tartósabban tárolható termények közé tartozik.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tárolás hosszúságának, a termések minőségének megőrzésén pár szabály betartásával javíthatunk. A szüret idejének meghatározása fontos tényező, hiszen a korán vagy későn szedett zöldségek egyaránt rosszabbul tárolhatóak. A sárgarépa betakarításának ideje több tényező függvénye pl. a fajta, a vetés időpontja, a felhasználás célja és befolyásolja. Az érettség jele a megfelelő szín mellett a fajtára jellemző méret is. Emellett a terméseket betakarítás utáni teendőknek, tárolásra történő előkészítésnek is kiemelt jelentősége van. Ez a folyamat nem áll másból, mint a zöld levelek, felesleges gyökerek és szennyeződések eltávolításából, vagyis a tisztításból. Ezt lehetőség szerint úgy végezzük el, hogy a tenyészőcsúcsot a sérüléstől megóvjuk. A tisztítással egy menetben végezzük el a zöldségek válogatását is, a sérült és beteg darabok kiválogatását. Ezek a termések nem alkalmasak hosszabb időtartalmú tárolásra, hiszen akár az egész mennyiségünk is összerothadhat, tönkremehet.

A tárolás környezeti tényezői közül a hőmérséklet, a levegő összetétele és páratartalma is meghatározó. A tárolás során a leszedett növényi részek tovább lélegeznek, emiatt minőségi romlás figyelhető meg a növényi részeken. Ez akkor jelentkezik intenzívebben, ha a hely levegője oxigénben gazdag. A cél, hogy a légzést lecsökkentsük, melynek intenzitása mindig a hőmérséklet függvénye. A tárolási hőmérséklet mindig legyen alacsony, nullához közeli értékű, a sárgarépa esetében 0-4,5°C, melyen akár hat hónapig tárolhatók. A tárolás alatti szellőztetés is nagyon fontos, ezzel a levegő hőmérséklete és összetétele is javítható. A tároló szellőztetésével a levegő páratartalma is szabályozható. Száraz levegőben a termés fonnyad, tömege lecsökken és minősége is romlik. A túl nagy páratartalom következtében pedig a betegségek megjelenése okozhat problémát.

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása II.

2021. szeptember 22. 06:42

A jól tervezett, a talaj tápanyag-ellátottságát és a növény tápanyagigényét messzemenően figyelembe vevő trágyázással nemcsak a termésmennyiséget és a minőséget garantáljuk, de a termesztés biztonságáért is sokat tehetünk.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Így nem lehet betakarítani a sárgarépát

P. János kérdése: Hogyan védhetem meg a sárgarépámat az alternária ellen?

Most ültetjük: gyökérzöldségek a konyhakertben

2022. április 20. 05:36

Ebben az áprilisi időszakban most a céklát, sárgarépafajtákat, fehérrépákat vethetjük a házikertben.