Hogyan és meddig tárolhatom a sárgarépát?

Agrofórum Online

A zöldségfajok közül nem mindegyik alkalmas tárolásra, vannak egyszerűbben és vannak nehezebben tárolható zöldségfajok egyaránt. A gyökérzöldségek csoportja a könnyebben és tartósabban tárolható termények közé tartozik.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tárolás hosszúságának, a termések minőségének megőrzésén pár szabály betartásával javíthatunk. A szüret idejének meghatározása fontos tényező, hiszen a korán vagy későn szedett zöldségek egyaránt rosszabbul tárolhatóak. A sárgarépa betakarításának ideje több tényező függvénye pl. a fajta, a vetés időpontja, a felhasználás célja és befolyásolja. Az érettség jele a megfelelő szín mellett a fajtára jellemző méret is. Emellett a terméseket betakarítás utáni teendőknek, tárolásra történő előkészítésnek is kiemelt jelentősége van. Ez a folyamat nem áll másból, mint a zöld levelek, felesleges gyökerek és szennyeződések eltávolításából, vagyis a tisztításból. Ezt lehetőség szerint úgy végezzük el, hogy a tenyészőcsúcsot a sérüléstől megóvjuk. A tisztítással egy menetben végezzük el a zöldségek válogatását is, a sérült és beteg darabok kiválogatását. Ezek a termések nem alkalmasak hosszabb időtartalmú tárolásra, hiszen akár az egész mennyiségünk is összerothadhat, tönkremehet.

A tárolás környezeti tényezői közül a hőmérséklet, a levegő összetétele és páratartalma is meghatározó. A tárolás során a leszedett növényi részek tovább lélegeznek, emiatt minőségi romlás figyelhető meg a növényi részeken. Ez akkor jelentkezik intenzívebben, ha a hely levegője oxigénben gazdag. A cél, hogy a légzést lecsökkentsük, melynek intenzitása mindig a hőmérséklet függvénye. A tárolási hőmérséklet mindig legyen alacsony, nullához közeli értékű, a sárgarépa esetében 0-4,5°C, melyen akár hat hónapig tárolhatók. A tárolás alatti szellőztetés is nagyon fontos, ezzel a levegő hőmérséklete és összetétele is javítható. A tároló szellőztetésével a levegő páratartalma is szabályozható. Száraz levegőben a termés fonnyad, tömege lecsökken és minősége is romlik. A túl nagy páratartalom következtében pedig a betegségek megjelenése okozhat problémát.

Gyökérzöldségfélék őszi trágyázása, fejlődési rendellenességei (II.)

2019. október 7. 04:36

A pontatlan tápanyagigény számításból és trágyázásból adódó hiány és túladagolás számos élettani zavarnak, látható és nem látható fiziológiai betegségnek a kiváltója.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Lehetőségek a fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására, IV.: sárgarépa hajtatása

2023. október 1. 09:10

Fűtés nélküli fóliák őszi-téli, esetleg kora tavaszi hasznosítására nyújt lehetőséget a sárgarépa és a petrezselyemgyökér hajtatása. Az október végi, november elejei vetések a gyakoribbak, tekintettel arra, hogy tenyészidejük hosszabb, mint más előhasznosításnál számításba jöhető zöldségfajé (pl.: fejes saláta, hónapos retek, káposztafélék), későbbi szaporítás esetén az utánuk jövő fő kultúrát, és a nagyobb jövedelmet jelentő paprikát, uborkát vagy a paradicsomot, csak késve lehetne ültetni. 

Mi okozza a sárgarépa deformálódását?

2021. szeptember 14. 05:37

A gyökérzöldségfélék esetében számos fejlődési rendellenesség vezethető vissza abiotikus, vagyis nem fertőző okokra, melyek egyaránt jelentős minőségbeli leromlást okozhatnak terményeinken, akárcsak a kártevők vagy kórokozók.