Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban – kertészeti tippek a hónapra

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban – kertészeti tippek a hónapra

Agrofórum Online

Májusi eső aranyat ér - tartja a mondás, és ebből az értékes csapadékból most sok jutott a szántóföldekre és kertekre, sőt, további esőzés várható a következő napokban. Viszont ha eltűnik a sár, sok dolguk lesz a gazdálkodóknak, íme egy kis emlékeztető, mire is kell figyelni május hónapban, elsősorban a kertekben.

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe – persze, ha a hőmérséklet engedi azt. Az ifjú növényeket úgy kell a földbe helyezni, hogy a száruk egy részét is takarja a föld, ugyanis a növény innen is gyökérzetet fog hozni, így a paradicsom tápanyagfelvétele sokkal erőteljesebb lesz.

A palánták kitelepítése mellett a konyhakertekben a sűrűn kelő sárgarépa, retek vagy éppen petrezselyem vetések ritkítása is most aktuális. A babfélék mostanra már jó eséllyel szépen növekednek, de a károsítóik sem restek: fekete tetvek hada lepheti el a növényeket! Amennyiben ezt tapasztaljuk, távolítsuk el a fertőzött leveleket és lehetőség szerint égessük el azokat. A permetezést sem úszhatjuk meg, ideje védekezni a káposztalégy károsítása ellen.

A gyümölcsösökben is zajlanak a munkálatok május hónapban. A szőlőtermesztők a májusi fagyok miatt akár gondban is lehetnek, ajánlott a hidegebb éjszakákon füstöléssel védeni az ültetvényeket. Májusban kezd virágozni a ribizli is, ilyenkor figyelni kell a megfelelő öntözésre, vízutánpótlásra. A gyümölcsfákról a nem oda illő oldalhajtásokat el kell távolítani. A gyümölcsösökben is elő kell venni a permetezőket, el kell kezdeni ugyanis az almamoly elleni védekezést. Emellett a monília ellen is permetezni kell a meggy és a sárgabarack fákon, valamint a levéltetvek is nagyszámban jelenhetnek meg a gyümölcsösökben.

Persze nem csak a szabadföldi növénytermesztésről szól a május, az üvegházakban sem áll meg az élet a jobb idő beköszöntével. Az üvegházakban fejlődő paradicsomok már igen fejlett állapotban vannak, esetükben már az oldalhajtások eltávolítása az aktuális feladat ebben a hónapban. Amennyiben nagy melegek lennének, figyelni kell az üvegházak megfelelő szellőztetésére is. De vigyázat! Ne legyen túlságosan nagy a huzat szellőztetés közben, azt ugyanis megsínylik a növények. Szükség esetén árnyékolni is kell a növényeket.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Almapiaci helyzetkép - elmarad a várakozásoktól az idei almatermés

2019. október 19. 04:35

Az almával kapcsolatban jelenleg az valószínűsíthető, hogy a hazai össztermés az augusztus közepén prognosztizált 450 ezer tonnától mintegy 15-20%-kal elmarad, így alulmúlhatja a prognózisban szereplő pesszimista 400 ezer tonnás becslést is.

Meghatározó a kertészeti ágazatok súlya

2019. március 10. 09:39

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az agrárágazat és ezen beül a kertészet is sikeres maradhasson – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Zsendülés - V. Kertészeti Konferencián

Lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése augusztusban

2019. október 11. 15:33

A burgonya áremelkedése 29,7 százalékról 14,1 százalékosra lassult.

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

Kertészeti központ épül Hegyeshalom és Bezenye határában

2019. március 23. 07:33

A német vállalat ötven hektáron feldolgozó- és logisztikai központot, harminc hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoz létre, amellyel csaknem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára adhat kiugrási lehetőséget az európai piacokra.