Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban – kertészeti tippek a hónapra

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban – kertészeti tippek a hónapra

Agrofórum Online

Májusi eső aranyat ér - tartja a mondás, és ebből az értékes csapadékból most sok jutott a szántóföldekre és kertekre, sőt, további esőzés várható a következő napokban. Viszont ha eltűnik a sár, sok dolguk lesz a gazdálkodóknak, íme egy kis emlékeztető, mire is kell figyelni május hónapban, elsősorban a kertekben.

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe – persze, ha a hőmérséklet engedi azt. Az ifjú növényeket úgy kell a földbe helyezni, hogy a száruk egy részét is takarja a föld, ugyanis a növény innen is gyökérzetet fog hozni, így a paradicsom tápanyagfelvétele sokkal erőteljesebb lesz.

A palánták kitelepítése mellett a konyhakertekben a sűrűn kelő sárgarépa, retek vagy éppen petrezselyem vetések ritkítása is most aktuális. A babfélék mostanra már jó eséllyel szépen növekednek, de a károsítóik sem restek: fekete tetvek hada lepheti el a növényeket! Amennyiben ezt tapasztaljuk, távolítsuk el a fertőzött leveleket és lehetőség szerint égessük el azokat. A permetezést sem úszhatjuk meg, ideje védekezni a káposztalégy károsítása ellen.

A gyümölcsösökben is zajlanak a munkálatok május hónapban. A szőlőtermesztők a májusi fagyok miatt akár gondban is lehetnek, ajánlott a hidegebb éjszakákon füstöléssel védeni az ültetvényeket. Májusban kezd virágozni a ribizli is, ilyenkor figyelni kell a megfelelő öntözésre, vízutánpótlásra. A gyümölcsfákról a nem oda illő oldalhajtásokat el kell távolítani. A gyümölcsösökben is elő kell venni a permetezőket, el kell kezdeni ugyanis az almamoly elleni védekezést. Emellett a monília ellen is permetezni kell a meggy és a sárgabarack fákon, valamint a levéltetvek is nagyszámban jelenhetnek meg a gyümölcsösökben.

Persze nem csak a szabadföldi növénytermesztésről szól a május, az üvegházakban sem áll meg az élet a jobb idő beköszöntével. Az üvegházakban fejlődő paradicsomok már igen fejlett állapotban vannak, esetükben már az oldalhajtások eltávolítása az aktuális feladat ebben a hónapban. Amennyiben nagy melegek lennének, figyelni kell az üvegházak megfelelő szellőztetésére is. De vigyázat! Ne legyen túlságosan nagy a huzat szellőztetés közben, azt ugyanis megsínylik a növények. Szükség esetén árnyékolni is kell a növényeket.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Csak a szükséglet felét fedezi a magyar hagymatermés

2019. augusztus 12. 08:38

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés.

Nem lesz kiemelkedő az idei szilvatermés

2019. augusztus 9. 09:53

A termésnek nem kedvezett a rendkívül aszályos és éjszakai fagyos tavasz, majd a hűvös, csapadékos május sem, amelynek következtében júniusban erős gyümölcshullást tapasztaltak.

Idén sem maradhatott el a dinnyeháború - ki a kapzsi?

2019. augusztus 8. 12:51

A Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Lidlnek más a véleménye, és a gazdálkodók közül is sokan másképp látják a helyzetet.

Módosult a kertészeti gépbeszerzési pályázat

2019. január 16. 12:33

Több ponton változott a „Kertészet korszerűsítése- Kertészeti gépbeszerzés támogatása” című felhívás.

5000 új munkahely: épül a giga kertészeti központ

2019. március 20. 11:52

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában - jelentette be az agrárminiszter.

Már nem csak fólia alá lehet veteményezni – áprilisi kertészeti teendők

2019. április 17. 08:40

Már bőségesen benne vagyunk az április hónapban, az évnek azon szakaszában, amikor megkezdődnek a szabadföldi munkálatok a veteményesekben is. Persze már hetekkel ezelőtt el lehetett vetni például a borsót is szabadföldbe, de a munka dandárja csak most kezdődik.