Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban – kertészeti tippek a hónapra

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban – kertészeti tippek a hónapra

Agrofórum Online

Májusi eső aranyat ér - tartja a mondás, és ebből az értékes csapadékból most sok jutott a szántóföldekre és kertekre, sőt, további esőzés várható a következő napokban. Viszont ha eltűnik a sár, sok dolguk lesz a gazdálkodóknak, íme egy kis emlékeztető, mire is kell figyelni május hónapban, elsősorban a kertekben.

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe – persze, ha a hőmérséklet engedi azt. Az ifjú növényeket úgy kell a földbe helyezni, hogy a száruk egy részét is takarja a föld, ugyanis a növény innen is gyökérzetet fog hozni, így a paradicsom tápanyagfelvétele sokkal erőteljesebb lesz.

A palánták kitelepítése mellett a konyhakertekben a sűrűn kelő sárgarépa, retek vagy éppen petrezselyem vetések ritkítása is most aktuális. A babfélék mostanra már jó eséllyel szépen növekednek, de a károsítóik sem restek: fekete tetvek hada lepheti el a növényeket! Amennyiben ezt tapasztaljuk, távolítsuk el a fertőzött leveleket és lehetőség szerint égessük el azokat. A permetezést sem úszhatjuk meg, ideje védekezni a káposztalégy károsítása ellen.

A gyümölcsösökben is zajlanak a munkálatok május hónapban. A szőlőtermesztők a májusi fagyok miatt akár gondban is lehetnek, ajánlott a hidegebb éjszakákon füstöléssel védeni az ültetvényeket. Májusban kezd virágozni a ribizli is, ilyenkor figyelni kell a megfelelő öntözésre, vízutánpótlásra. A gyümölcsfákról a nem oda illő oldalhajtásokat el kell távolítani. A gyümölcsösökben is elő kell venni a permetezőket, el kell kezdeni ugyanis az almamoly elleni védekezést. Emellett a monília ellen is permetezni kell a meggy és a sárgabarack fákon, valamint a levéltetvek is nagyszámban jelenhetnek meg a gyümölcsösökben.

Persze nem csak a szabadföldi növénytermesztésről szól a május, az üvegházakban sem áll meg az élet a jobb idő beköszöntével. Az üvegházakban fejlődő paradicsomok már igen fejlett állapotban vannak, esetükben már az oldalhajtások eltávolítása az aktuális feladat ebben a hónapban. Amennyiben nagy melegek lennének, figyelni kell az üvegházak megfelelő szellőztetésére is. De vigyázat! Ne legyen túlságosan nagy a huzat szellőztetés közben, azt ugyanis megsínylik a növények. Szükség esetén árnyékolni is kell a növényeket.

Duplájára is nőhet a meggy ára 

2019. június 17. 10:33

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn. 

Meghódítanák Európát a chilei citrusfélék

2019. június 16. 11:17

Chile több mint 30 különböző gyümölcsfajt kínál, köztük citromok, klementinek, mandarinok, narancsok és grépfrútok több változatát, amelyek bizonyosan megtalálják vásárlóikat Európában is.

Tovább romlottak a meggy hazai terméskilátásai

2019. június 13. 10:19

Ebben az évben a tavalyi – 90 ezer tonna körüli – terméshez viszonyítva mintegy 35-40%-kal alacsonyabb termés prognosztizálható Magyarországon.

Bőven van szamóca az Egyesült Királyságban

2019. június 9. 04:47

Az Egyesült Királyság szupermarketeibe szállított bogyók 95 százalékát képviselő iparági szervezet szerint a melegházakban való termelés felfutását új fajták is segítették.

Soha ne legyen rosszabb évünk! - A magyar mezőgazdaság 2018. évi teljesítményének elemzése

2019. március 29. 13:46

Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a növényi termékek kibocsátásának volumene 2, az állatok és állati termékeké pedig 6 százalékkal bővült.

Milyen vízzel öntözzünk? - Az öntözővíz-minőség elméleti és gyakorlati kérdései a kertészeti termesztésben

2019. január 2. 09:36

Minél jobb az öntözővíz, annál jobban érvényesülnek a kiadott tápanyagok. Az öntözővíz minőségét sok tényező együttesen határozza meg. Ezek közé tartozik a só-, klorid-, nátrium-, vas-, mangán- és a hidrokarbonáttartalom.

Jéggel a fagy ellen: fagyriasztás és fagyvédelmi öntözési rendszer

2019. április 9. 16:37

A precíziós gazdálkodás elengedhetetlen elemei a saját területre vonatkozó agrometeorológiai adatok. A szántóföldi kultúrákban történő hasznosításon túl újabb felhasználási területe a tavaszi fagyriasztás és fagyvédelmi öntözésirendszer-vezérlés a gyümölcsösökben.

Farkas Sándor: a kormány segíti a kertészeti ágazat sikerét

2019. március 8. 09:40

A magyar mezőgazdaság kibocsátása tavaly 2720 milliárd forint volt, nyolc év alatt folyóáron 61,3 százalékkal nőtt. A kertészeti ágazatok súlya meghatározó, kibocsátásuk tavaly meghaladta 356 milliárd forintot - ismertette az államtitkár.