Hogyan és mivel védekezzek almafáimon megjelenő kaliforniai pajzstetű ellen?

Hogyan és mivel védekezzek almafáimon megjelenő kaliforniai pajzstetű ellen?

Agrofórum Online

Hogyan és mivel védekezzek almafáimon megjelenő kaliforniai pajzstetű ellen?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kaliforniai pajzstetű (Quadraspidiotus perniciosus) főként olyan gyümölcsösökben elterjedt rovar, ahol a kártevők elleni védekezések száma alacsonynak mondható. Az intenzív növényvédelmi kezelésben részesülő gyümölcsösök esetében ritkábban találkozhatunk jelenlétével. Az almán kívül körtén, őszibarackon, meggyen, cseresznyén, szilván, galagonyán, berkenyén, egresen és ribiszkén is találkozhatunk egyedeivel. A fertőzött fákon főként az élő és elpusztult egyedek pajzsainak látványa a szembetűnő. Szívogatásukkal a fák növekedésükben jelentősen visszamaradnak, azáltal a termésképzés is csökken. Szélsőséges esetben akár a fák korai pusztulásához is vezethet jelenlétük. Alma esetében a terméseken un. lázfoltok, vagyis piros foltok is képződnek. Magyarországon évente két nemzedéke fejlődik, a fás részeken lárva alakban telelnek.

Védekezés: kiemelt jelentősége van a kártevőktől mentes szaporítóanyag megvásárlásának, mellyel terjedésük mértéke hatékonyan csökkenthető. Az almafajták kaliforniai pajzstetűvel szembeni ellenálló képessége is eltérő, még a London Pepin erősen, a Téli Arany Parmen és Jonatán csak közepesen érzékeny fajták. A kártevő felszaporodásának a párás, meleg időjárást kedvez, ezért a fák megfelelő metszése, szellős lombkorona kialakítása is elengedhetetlen az ellenük való védekezésben. Egyedszámuk a tél végén elvégzett olajos lemosó kezeléssel hatékonyan gyéríthető.

A kaliforniai pajzstetű populációk kémiai módszerekkel sebezhető állapota az áttelelt nemzedék hímjeinek és az első nemzedék lárváinak állapota. Az első nemzedék hím egyedei április végére, május elejére fejlődnek ki, rajzásuk fehér, ragadós lapok kihelyezésével nyomon követhető. A pajzs alól az első nemzedék lárváinak rajzása június elejétől kezdődik, és rendszerint a hónap közepén jelennek meg a lárvák tömegesen, de születésük akár 2 hónapig is folyamatosan eltarthat. A károsított fás részek rendszeres átvizsgálásával a lárvák rajzása jól figyelemmel kísérhető. A hímek és a mozgó lárvák megtelepedése a vegetációs időszakban házikertekben elsősorban pl. acetamiprid hatóanyag alkalmazásával mérsékelhető.

Klímaváltozás: talán pozitív hatásokkal is számolhatunk

2020. május 16. 10:35

A szakértők álláspontja szerint, a klímaváltozástól nem kell tartani, hiszen a múltban lezajlott jelenségeket vizsgálva több pozitív hozadéka is volt az egyes éghajlati változásoknak.

Birsfát fogadhatnak örökbe Tolna megye legnagyobb ültetvényén

2022. augusztus 18. 13:31

Azonnal sikersztori lett a Brancson a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként meghirdetett birsfa-örökbefogadó program.

Brüsszel a pálinka pártján áll

2018. március 2. 11:13

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli, kétnapos plenáris ülésén elfogadta a szeszes italok meghatározását, kiszerelését és címkézését tartalmazó rendelet-tervezetről kialakított tárgyalási álláspontját.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (9. rész)

2020. január 8. 11:34

Az almatermésű gyümölcsfélék (alma, körte, birs) betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak.