Hogyan járjunk el, ha penész jelent meg a borunkon?

Hogyan járjunk el, ha penész jelent meg a borunkon?

Agrofórum Online

Othello boromon penész jelent meg. Mivel ként nem használhatok, mit tehetek? Kérem a segítségüket!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A borkészítés egészen a fürtök szüretétől kezdődően a bor tárolásán át nagy odafigyelést igénylő feladatnak számít. A készítés és a tárolás során is számos körülmény befolyásolja nemcsak a bor ízét és megjelenését, hanem illatát, tisztaságát, zamatát és állapotát egyaránt. A borban jelentkező kellemetlen elváltozások egy részét borhibáknak nevezzük, melyek technikai problémákból adódóan jönnek létre. Ezek lehetnek pl. zavarosodás, dugóíz, földíz, faíz, seprőíz. Másrészt pedig különböző mikroorganizmusok által is kialakulhatnak ezek az elváltozások, amiket pedig borbetegségeknek nevezünk. A borbetegségeket különféle gombák és baktériumok káros mértékű megjelenése okozza, ezek közé az ecetesedés, a tejsavas erjedés, barnatörés, nyúlósodás, virágosodás stb. sorolhatók.

A leírt, vagyis szemmel is látható penészedés alapján arra lehet következtetni, hogy bora virágosodott. A virágosodás kezdetben a bor tetején észlelhető fehér színű hártya formájában mutatkozik meg, majd pedig vastagodó és összefüggő penészréteget képez a bor tetején. Egy idő után azonban ez a réteg darabokra hullik és belesüllyed a borba, ezáltal a bor zavaros lesz. Nemcsak zavarossá, hanem üressé is válik, ugyanis a kórokozók felélik a borban lévő alkoholt és a savakat egyaránt. Ennek kialakulásáért vad élesztőgombák tehetők felelőssé, melyek megjelenésére nagyobb valószínűséggel kell számítanunk az alacsony alkohol- és savtartalmú borok esetében.

Főként újboroknál jelentkezik ez a probléma, akkor, amikor az edény nincsen teljesen színültig feltöltve, ezáltal a bor levegővel érintkezik. A kivédés legjobb módja, ha a megelőzésre alapozunk, vagyis az edényeket színültig töltjük, a levegőt abból teljesen kizárjuk. Amennyiben a betegség már kialakult – az említett kénezéssel egyébként sem tudunk már mit tenni – javításra csak pasztőrözéssel vagy mikroszűrővel történő eltávolítással kerülhet sor.

Móron májusban kötelező az ezerjó

2021. május 26. 07:37

Rendkívül sokféle arca van az ezerjónak, lehet a megszokott mellett pezsgők, vagy akár kései szüretelésű édes borok alapja is.

Íme, a világ legdrágább szőlője!

2023. október 5. 09:40

El tudja képzelni, hogy a világ másik felén akad egy olyan gyümölcs, amelyet szó szerint aranyárban árulnak és ennek ellenére meg is veszik az emberek? De vajon mitől olyan különleges ez, miben más, mint a hozzá hasonló fajták, miként termesztik, és legfőképpen, mi alapján árazzák be?

Kevesebb a szőlő, több a gyepterület

2020. augusztus 9. 13:17

A megyei átlagárak alakulását az adott évben forgalomba kerülő földek ára határozza meg. A föld minőségétől és egyéb tényezőktől függően a megyék közötti és a megyéken belüli árkülönbségek jelentősek is lehetnek.

Alkalmazhatók még a mankoceb hatóanyagú készítmények a növényvédelemben?

2023. június 17. 11:39

Acrobat-tal permeteztem a szőlőt. A maradékot ráfújtam a körte-, alma-, barackfára. Ha lejár az 56 nap várakozási idő ehető-e a gyümölcs?