Hogyan járjunk el, ha penész jelent meg a borunkon?

Hogyan járjunk el, ha penész jelent meg a borunkon?

Agrofórum Online

Othello boromon penész jelent meg. Mivel ként nem használhatok, mit tehetek? Kérem a segítségüket!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A borkészítés egészen a fürtök szüretétől kezdődően a bor tárolásán át nagy odafigyelést igénylő feladatnak számít. A készítés és a tárolás során is számos körülmény befolyásolja nemcsak a bor ízét és megjelenését, hanem illatát, tisztaságát, zamatát és állapotát egyaránt. A borban jelentkező kellemetlen elváltozások egy részét borhibáknak nevezzük, melyek technikai problémákból adódóan jönnek létre. Ezek lehetnek pl. zavarosodás, dugóíz, földíz, faíz, seprőíz. Másrészt pedig különböző mikroorganizmusok által is kialakulhatnak ezek az elváltozások, amiket pedig borbetegségeknek nevezünk. A borbetegségeket különféle gombák és baktériumok káros mértékű megjelenése okozza, ezek közé az ecetesedés, a tejsavas erjedés, barnatörés, nyúlósodás, virágosodás stb. sorolhatók.

A leírt, vagyis szemmel is látható penészedés alapján arra lehet következtetni, hogy bora virágosodott. A virágosodás kezdetben a bor tetején észlelhető fehér színű hártya formájában mutatkozik meg, majd pedig vastagodó és összefüggő penészréteget képez a bor tetején. Egy idő után azonban ez a réteg darabokra hullik és belesüllyed a borba, ezáltal a bor zavaros lesz. Nemcsak zavarossá, hanem üressé is válik, ugyanis a kórokozók felélik a borban lévő alkoholt és a savakat egyaránt. Ennek kialakulásáért vad élesztőgombák tehetők felelőssé, melyek megjelenésére nagyobb valószínűséggel kell számítanunk az alacsony alkohol- és savtartalmú borok esetében.

Főként újboroknál jelentkezik ez a probléma, akkor, amikor az edény nincsen teljesen színültig feltöltve, ezáltal a bor levegővel érintkezik. A kivédés legjobb módja, ha a megelőzésre alapozunk, vagyis az edényeket színültig töltjük, a levegőt abból teljesen kizárjuk. Amennyiben a betegség már kialakult – az említett kénezéssel egyébként sem tudunk már mit tenni – javításra csak pasztőrözéssel vagy mikroszűrővel történő eltávolítással kerülhet sor.

Marselan: a kínai borok emblematikus szőlőfajtája lehet?

2021. május 27. 07:38

A mindössze 2,75 ha-ral induló Marselan alatt mára csaknem százszorosára, több mint 260 hektárra duzzadt a termőterület Kínában, és gyors ütemben terjeszkedik az ország több nagy borvidékén.

Kézi vagy gépi? Szőlőkombájnok nyomában három borvidéken át

2022. november 19. 08:29

A 2022-es őszi szüret idején három neves pincészetet és szőlőbirtokot kerestem fel, hogy megtudjam, miért dönt egyre több borász a betakarítás gépesítése mellett, és mivel tud hozzájárulni egy szőlőkombájn a minőségi, adott esetben akár a csúcsborok elkészítéséhez.

Szőlő-Bor Videó

Tudjunk meg többet a rozéról!

2020. június 10. 16:19

Abban talán mindenki egyetért, hogy a forró nyári esték elviselhetőbbek egy jól behűtött friss, gyümölcsös jellegű, élénk savakkal rendelkező rozébor társaságában. Bár rengetegen kedvelik, hogy miként készül, arról kevés információval rendelkezünk.

Mitől foltosodik a szőlő levele?

2018. július 12. 06:43

B. Éva kérdése: Szeretném megtudni mitől foltos a szőlő levele? Nem volt permetezve.