Hogyan lehet kezelni a sárguló levelű szilvafákat?

Hogyan lehet kezelni a sárguló levelű szilvafákat?

Agrofórum Online

Apósom 3 db szilvafáján elkezdtek sárgulni a levelek. Fiatal fák és tele vannak terméssel. Mi lehet ez? Hogyan lehetne kezelni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Sajnos eléggé rossz minőségű képet küldött, melyen a levelek csak töredék része látható. Jobb lett volna akár több képet is csatolni, az egész fáról teljes képet kapni, úgy pontosabb választ tudnék adni kérdésére. A képen én a levelek sárgulását és barnulását, részleges száradását is látom, emellett pedig barnuló foltok formájában gombás megbetegedés tünetei is felfedezhetők.

A szilva levelén többféle kórokozó is megjelenhet, mely akár jelentős mértékű korai levélhullást, a fák kondíciójának romlását idézi elő. A csonthéjas fajokon előforduló levéllyukacsosodás kórokozója a szilván is okozhat problémát, feltételezem a foltok kinézete alapján, hogy ez támadhatta meg szilvafáikat.

Sárguló levelek a szilvafán (fotó: a kérdező felvétele)

A sztigminás levélfoltosság tünete kezdetben pár mm átmérőjű, kerek, sárgászöld, majd később elbarnuló foltok formájában mutatkozik meg. A foltok szegélye többnyire keskeny és barna színezetű, majd az idő múlásával a foltok közepe kiesik, szegélyük azonban megmarad, így alakítva ki lyukacsos megjelenést a leveleknek. Nagymértékű felszaporodása esetében akár korai lombhullás is kialakulhat a fákon védekezés hiányában, mely a következő évi termésmennyiség alakulását egyaránt negatívan befolyásolja. A szilvafákon gyakorta jelenik meg a sztigmina mellett a polisztigmás levélfoltosság, valamint a rozsda tünetei egyaránt, melyek szintén jelentős mértékű lombhullás okozói lehetnek.

A levélbetegségek ellen érdemes már megelőzőleg védekezni, a fertőzött és beteg lombot összegyűjteni vagy a talajba forgatni és bomlását elősegíteni. A rezes lemosó kezeléssel egyaránt csökkenthető a fán telelő képletek mennyisége. A levelek megjelenésével már elérkezik azok fogékony időszaka is, vagyis bármikor kialakulhatnak rajtuk a betegségek. Bimbós állapotban, a virágzás kezdetekor, valamint a virágzás végén egyaránt érdemes védekezni a moníliás virág- és hajtásszáradás ellen is, mely alkalmával felhasznált készítmények az egyéb lombbetegségek ellen is hatékonynak számítanak. A már megjelent tüneteket sajnos orvosolni nem lehet, kémiai védekezéssel annak terjedését lehet mérsékelni, vagy megakadályozni. A vegetációs időszakban a vegyszeres védekezésre használhatók pl. a ciprodinil, tebukonazol hatóanyagú szerek.

Milyen növényvédő szerrel védekezhetünk eredményesen földibolha ellen?

2022. augusztus 3. 04:36

Földibolha elleni védekezésünk fejes káposztánál idén sikertelen volt. Tudnának ajánlani megfelelő növényvédő szert ellenük?

Termeszthető a datolyaszilva hazánkban?

2022. november 20. 04:36

Valóban termeszthető a datolyaszilva hazánkban, a fagy nem veszélyezteti? Mire kell figyelni nevelése során?

Mi okozza a kis körték hullását a fákról?

2023. július 1. 04:36

Mi okozza a kis körték lehullását a fákról? A képen látható tüneteknek köze lehet hozzá?

Mi lehet a diófa törzséből kifolyó olajszerű anyag?

2023. január 29. 10:38

Szeretném megkérdezni, hogy a diófánk törzséből kifolyó anyag, ami olyan, mint a fáradt olaj, mármint színre, mi lehet, és hogyan lehetne segíteni a fán?