Miért hullott le tavaly a meggy éretlenül a fáról?

Miért hullott le tavaly a meggy éretlenül a fáról?

Agrofórum Online

Mi okozhatta tavaly a meggynél, hogy a termés pirosas-sárgás színben idő előtt lehullott? Természetes hullás vagy más állhat a háttérben? Kérem véleményüket az esetről, hátha idén elkerülhetjük az ebből adódó veszteséget!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák terméseinek hullását több tényező is okozhatja, mely tényezők akár egyszerre, komplexen is jelen lehetnek. Érdemes első körbe átvizsgálni a fát, nem láthatók-e rajta vírusok, kórokozók vagy rovarok jelenlétére utaló tünetek. Amennyiben ilyen jellegű tüneteket nem látunk, akkor akár abiotikus tényezők, pl. túlzott lehűlés, szárazság, de az erős szél is hozzájárulhat az érőfélben lévő termések lehullásához. Nemcsak az adott évi időjárás, hanem az előző évben tapasztalt, pl. aszályos nyár is előidézheti a termések hullását. A nem megfelelően elvégzett tápanyag-utánpótlás, de a helytelenül elvégzett metszés, és akár a fajta tulajdonságából is adódhat a termések túlzott mennyiségű idő előtti lehullása.

A gyümölcsfák azonban saját magukat védve a túlterheléstől természetes folyamataik során, kisebb nagyobb mennyiségű gyümölcs lehullatásával szabályozzák azt, mennyi termést is képesek kinevelni. A terméskezdemények nem mindegyike jut el az érésig, hiszen a fa legtöbbször nem tudná az összes gyümölcsöt felnevelni, azok számára ugyanis megfelelő mennyiségű tápanyagot kell előállítani, melyet a rendelkezésre álló lombmennyiséggel tud biztosítani. Egy gyümölcs kineveléséhez kb. 30 levélre is szükség lehet, valamint a megtermelt energia nemcsak a gyümölcsök felneveléséhez szükséges, hanem a hajtások növekedéséhez egyaránt. Erre az önszabályozó folyamatra évente háromszor is sor kerül, vagyis három hullási időszakot lehet egymástól elkülöníteni. Az első általában a virágzás utáni időszakban, a második nyár elején a meleg hatására következik be, míg a harmadikra közvetlenül az érés előtti időszakban kell számítanunk. Az első hullási időszakot szokás tisztító hullásnak is nevezni, hiszen ez egyrészt a hiányos termékenyülés következményeként valósul meg.

A gyümölcshullás jól láthatóan sok esetben elkerülhetetlen, viszont a fa kondíciójának megtartásával, vízszükségletének biztosításával és tápanyagainak utánpótlásával segíthetjük fáinkat annak érdekében, hogy gyümölcseiket nagyobb biztonsággal fel tudják nevelni. Továbbá kézi termésritkítással is besegíthetünk, melyet a nagyobb és szebb gyümölcsök megtartása érdekében végzünk el.

A brit gazdák nepáli és tádzsikisztáni gyümölcsszedőket keresnek

2023. május 15. 08:09

Bal Kumar Khatri korábban rizs és bab betakarításával foglalkozott szülőföldjén, Nepálban, és túravezető volt a Himaláján. Idén azonban a 26 éves férfi egy észak-nottinghamshire-i üvegházban dolgozik, ahol epret takarít be.

Nem lesz hiány magyar almából – A vevőktől is függ a termelők megélhetése

2022. október 6. 10:12

A magyar almának van jövője, a legnépszerűbb gyümölcsből az áruházakban idén sem lesz hiány - mondta az Agrármarketing Centrum (AMC) almafogyasztást népszerűsítő kampányának szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Szakmai konzultáció a fák alatt

2020. június 30. 08:16

Immár hagyomány, hogy a hazai kajszitermesztők közössége a szüreti szezon kezdetén szakmai konferencián tárgyalja meg az aktuális problémákat, a résztvevők kicserélik szakmai tapasztalataikat, és a konferenciát kertlátogatás követi. Az idei rendezvény rendhagyó volt, a teljes program a fák alatt zajlott 2020. június 19-én.

Itthon csökken, de globálisan emelkedő tendenciát mutat a málna termésmennyisége

2018. augusztus 10. 06:20

A gombás betegségekkel szemben ellenállóbb, valamint a folyton termő fajták használata adhatna lendületet a málnatermesztésnek.