Mik rágják a fenyő tűleveleit, hogyan tudom megakadályozni a kártételüket?

Mik rágják a fenyő tűleveleit, hogyan tudom megakadályozni a kártételüket?

Agrofórum Online

Törpefenyőmet zöldes fekete színű nagy lárvák tömegesen ellepték, rágják a leveleket. Gyorsan tűnnek el a levelek, csak a csonkjuk marad vissza. Mik ezek, hogyan tudom megakadályozni a kártételüket?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Április-május hónapokban szoktak a hosszú levelű, 2 tűs fenyőféléken (Pinus fajokon) károsítani a fenyőrontó darazsak (Neosiprion sertifer) lárvái. Leírása azokra illik. Európában elterjedt veszélyes kártevőről van szó, melynek évente egy nemzedéke fejlődik.

A fenyőfákon 4-6 hétig táplálkozó, majd kifejlődő lárvák a talajban, vagy a fákon bábbölcsőt képeznek, őszig abban tartózkodnak. Szeptemberben, októberben előbújó kifejlett darazsak nőstényei petéiket a tűlevelek bőrszövete alá helyezik, petékkel telelnek. Tavasszal a kibújó még világos színű lárvák a tűlevelek felszínét rágják. Fejlődésük során szürkés-zöld színűvé válnak világos hosszirányú csíkkal, fejük fekete. Teljes kifejlődésükben nagyságuk eléri a 2-3 cm-t is. Színük beleolvad a zöld levelek közé, nem feltűnők. Táplálkozásuk során rátapadnak a levelekre. Ha valami megriasztja őket, fejüket kiemelve, ”ágaskodó”, jellegzetes testtartást vesznek fel.

Fenyődarázs kártétele

A lárvák az előző évi leveleket károsítják, nem a fiatal hajtásokat, és tövig képesek lerágni azt. Nagy tömegben, csoportosan jelennek meg, ahogy a tojásrakásuk történik, gyorsan és meglepetésszerűen károsítanak, tarolnak. Ez az oka, hogy késve szokták észlelni jelenlétüket, különösen a termetes fáknál. A törpefenyőnél annyival kedvezőbb a helyzet, hogy könnyebben szembe tűnnek.

Fenyődarázs tojásai tűlevélben

Védekezés ellenük kertben vegyszermentesen is megoldható. A fertőzött ág ütögetésére, impulzusszerű rázásának hatására a lárvák levetik magukat, összegyűjthetők a fa alá előzőleg leterített talajt befedő ponyváról. Erős vízsugárral is leverhetők a hernyók a fáról. A törpefenyőnél, mivel szem magasságnál nem magasabbak az ágai, kézzel is összegyűjthetjük őket.

Fenyőn rágó lárvák

A darázslárvák ellen hatásosak a Bacillus thuringiensis hatóanyagú (Dipel), azadirachtin hatóanyagú (Neemazal) biológiai rovarölő szerek, kertekben elsősorban azokat ajánlom. Természetesen alkalmasak a védekezésre a klasszikus rágó kártevők elleni rovarölő szerek is, cipermetrin hatóanyagúak (pl Cyperkill), a deltametrin hatóanyagúak (pl. Decis), az acetamiprid hatóanyagúak (pl Mospilan) is. A felsoroltak mind szabadforgalmú, azaz III. kategóriás rovarölő szerek. Minél fiatalabb korú lárvák ellen ajánlott kezelni a fákat, a szerek hatékonyabbak a kisméretű lárvák ellen, és a kártétel is kisebb lesz. Tapadásfokozó anyag is szükséges a permetléhez.

A tafrinás levélfodrosodás járványveszélyét hozta vissza a lehülés

2020. március 24. 14:06

Az őszibarack esetében a moníliás fertőzés mellett a tafrinás levélfodrosodás járványveszélyét hozta vissza a hideg és csapadékos időjárás.

Hogyan védekezhetünk a som levélfoltossága ellen?

2019. október 19. 06:38

G. Jakab kérdése: Som bokrokon már nyáron megjelentek, és az utóbbi hetekben súlyosan elterjedtek a foltos levelek. Mi okozza ezt a betegséget, lehet-e védekezni ellene?

Félő, hogy nem megfelelő gombaölő szerrel permeteztem gyümölcsfáimat. Milyen veszteségekre számíthatok?

2022. június 11. 04:39

Az Amistar gombölőt ráfújtam a gyümölcsfákra, majd ezután olvastam el a vegyszer használati előírását, ahol nem láttam, hogy gyümölcsfákra is ajánlják. Mekkora kárt okoztam a gyümölcsösben? Mi a teendőm?

Mivel védekezhetek a szilva levelein látható apró, sötét foltok ellen?

2023. október 21. 04:39

Az utóbbi hetekben szilvafákon sok levél elsárgult és lehullott. Rajtuk apró, sötét pontokat látok a hátoldalukon. A már megszokott nagyobb foltok mellett, ezek az én kertemben újak. Mi lehet ez, mivel védekezhetek ellene?