Szeretnék azonosítani pár körte-, illetve bogyós gyümölcsfajtát, amik már jó pár éve bőséges terméssel szolgálnak. Tudok róluk képet küldeni.
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A gyümölcsfajták meghatározásával külön tudományág foglalkozik. A pomológia tágabb értelemben a gyümölcstermő növényekkel, míg szűkebb vonatkozásban csak fajtaismerettel foglalkozó tudományt jelent. A meghatározáshoz a gyümölcstermő növények számos tulajdonságát vegetatív és generatív részeire vonatkozóan egyaránt figyelembe kell venni.
A vegetatív tulajdonságok közé a fák, bokrok növekedési erélye, a koronájának habitusa, formája, sűrűsége, a termőrészek képződésének helye, valamint egyéb vessző- és hajtástulajdonságok is beletartoznak.
A generatív részek jellemzői közé a termések fizikai tulajdonságait, vagyis azok méretét, alakját, kocsányhosszúságát, színét, héját, valamint a gyümölcsök húsának színét, ízét, lédússágát stb. is érdemes megfigyelni. Az átfogóbb vizsgálatok nemcsak a gyümölcsök tulajdonságait, hanem a virágok jellemzőit egyaránt figyelembe veszik a fajták azonosítása, leírása során. Fontos fajtatulajdonságot mutatnak a fenológiai fázisok is, vagyis a virágzási és érési idők egyaránt. A leírások általában szubjektív vagy objektív módon készülnek. A szubjektív leírás tehát becslésen alapul, míg az objektív leírások pontosan mért eredményeket pl. gyümölcstömeget, gyümölcsméretet is megadnak, vagy az értékek alapján csoportosítva kategóriákba sorolnak.
A fajták meghatározása az előbb felsorolt okok miatt jól láthatóan egy-két kép alapján nem lehetséges, hiszen ez annál egy jóval összetettebb feladat, melyben a lehető legtöbb információt szükséges összegyűjteni a helyes fajtaazonosítás érdekében. A körte esetében a legfontosabb fajtát meghatározó bélyegek lehetnek a gyümölcsök alakja (alma, tojásdad, hengeres, kúp, szabályos körte, megnyúlt körte alakú) és nagysága, gyümölcshéjának színe, terméseik kövecsessége és az érés ideje. A fa koronájának alakja is meghatározó, mely lehet gömb, tojás vagy piramis.
A málnánál a legfontosabbak a termések és azok vacokkúpjának alakja, színe, mérete és gyümölcseinek érési ideje.