Mitől zsugorodnak a körte levelei?

Mitől zsugorodnak a körte levelei?

Agrofórum Online

T. László kérdése: A körtefáimon összezsugorodtak a levelek, hogy védekezzek?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

A leírt tünetet a körtefák egyik legjelentősebb kártevője a körte levélbolha okozza. E kártevőkre minden körtefajta egyaránt fogékony.

A körtén három levélbolha faj fordulhat elő (nagy körte-levélbolha – Cacopsylla pyrisuga; közönséges körte-levélbolha – Cacopsylla pyricola; füstösszárnyú körte-levélbolha – Cacopsylla pyri) melyek közül a füstösszárnyú körte-levélbolha okozza a legnagyobb károkat. A faj károsításának hatására a fák fiatal levelei besodródnak, deformálódnak, kisebbek maradnak, később elhalnak, végül a levelek tömeges lehullását is okozhatják.

A hajtásnövekedés lelassulását, a vesszők ízközeinek rövidülését is okozhatják. A gyümölcsök mérete növekedésben visszamarad, torzul. A fákon megjelenik a rovarok által ürített mézharmat, melyen idővel korompenész telepedhet meg csökkentve ezzel az asszimilációs felületet. Kifejlett telelő egyedeik már nagyon korán, tavasszal virágzás előtt, 5 fok feletti hőmérséklet esetén előjöhetnek. Tavasz elején akár 300-400 db tojást is rakhatnak, melyek a hőmérséklet függvényében kelnek ki. Évente kb. 5-6 nemzedékük fejlődik ki.

A körte levélbolha elleni védelem fontos eleme a vízhajtások képződésének megakadályozása, azok haladéktalan eltávolítása. Ezzel nagymértékben lecsökkenthetjük a tojásrakás és lárvák fejlődésére alkalmas felületet.

Fontos továbbá a hajtásnövekedés ütemének csökkentése, melyet a harmonikus tápanyagellátással, öntözéssel érhetünk el. A védekezés alapja tehát egyrészt a tápanyag utánpótlás, metszés és öntözés olyan összhangja, melynek eredményeként a hajtásnövekedés a nyár közepére leáll.

A vegyszeres védelem fontos szempontja a természetes ellenségek (pókok, ragadozó katicabogarak, virágpoloskák) megóvása. A védekezési hatékonyságot a rügypattanás előtt végzett lemosó permetezéssel növelhetjük. Az engedélyezett készítmények közül az abamectin, spirodiklofen, acetamiprid és tiakloprid hatóanyagú készítmények használatosak.

Gyérítésre, tél végi lemosásra az olajtartalmú készítmények hatásosak.

Piretroid rezisztencia – Repcefénybogár

2019. március 29. 11:37

A rezisztencia tesztek alapján Magyarországon 2017-ben a vizsgált repcefénybogár populációk több mint 91%-a (a tesztelt 35 mintából 32 minta) rezisztens, vagy kifejezetten rezisztens besorolású.

Nehezen lehet védekezni a pettyes szárnyú muslica ellen

2018. július 24. 08:20

A fajnak kialakult egy olyan képessége, hogy az élő gyümölcsbe rakja be a tojását, és abban fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.