Hogyan lehet meghatározni a körtefajtákat?

Hogyan lehet meghatározni a körtefajtákat?

Agrofórum Online

Szeretnék azonosítani pár körte-, illetve bogyós gyümölcsfajtát, amik már jó pár éve bőséges terméssel szolgálnak. Tudok róluk képet küldeni.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfajták meghatározásával külön tudományág foglalkozik. A pomológia tágabb értelemben a gyümölcstermő növényekkel, míg szűkebb vonatkozásban csak fajtaismerettel foglalkozó tudományt jelent. A meghatározáshoz a gyümölcstermő növények számos tulajdonságát vegetatív és generatív részeire vonatkozóan egyaránt figyelembe kell venni.

A vegetatív tulajdonságok közé a fák, bokrok növekedési erélye, a koronájának habitusa, formája, sűrűsége, a termőrészek képződésének helye, valamint egyéb vessző- és hajtástulajdonságok is beletartoznak.

A generatív részek jellemzői közé a termések fizikai tulajdonságait, vagyis azok méretét, alakját, kocsányhosszúságát, színét, héját, valamint a gyümölcsök húsának színét, ízét, lédússágát stb. is érdemes megfigyelni. Az átfogóbb vizsgálatok nemcsak a gyümölcsök tulajdonságait, hanem a virágok jellemzőit egyaránt figyelembe veszik a fajták azonosítása, leírása során. Fontos fajtatulajdonságot mutatnak a fenológiai fázisok is, vagyis a virágzási és érési idők egyaránt. A leírások általában szubjektív vagy objektív módon készülnek. A szubjektív leírás tehát becslésen alapul, míg az objektív leírások pontosan mért eredményeket pl. gyümölcstömeget, gyümölcsméretet is megadnak, vagy az értékek alapján csoportosítva kategóriákba sorolnak.

A fajtameghatározáshoz a termések fizikai tulajdonságait, pl. azok méretét, alakját, színét is érdemes megfigyelni

A fajták meghatározása az előbb felsorolt okok miatt jól láthatóan egy-két kép alapján nem lehetséges, hiszen ez annál egy jóval összetettebb feladat, melyben a lehető legtöbb információt szükséges összegyűjteni a helyes fajtaazonosítás érdekében. A körte esetében a legfontosabb fajtát meghatározó bélyegek lehetnek a gyümölcsök alakja (alma, tojásdad, hengeres, kúp, szabályos körte, megnyúlt körte alakú) és nagysága, gyümölcshéjának színe, terméseik kövecsessége és az érés ideje. A fa koronájának alakja is meghatározó, mely lehet gömb, tojás vagy piramis.

A málnánál a legfontosabbak a termések és azok vacokkúpjának alakja, színe, mérete és gyümölcseinek érési ideje.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az érzékeny almafajtákon egyre gyakoribb a kalciumhiány okozta gyümölcsfoltosság

2023. szeptember 12. 14:10

Csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben minimális mértékűre csökkent a keleti gyümölcsmoly repülése, termés- és hajtáskárt nem látni a fákon.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Folyamatos a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. június 30. 06:55

A vértetvek szaporodása szempontjából kedvező az időjárás, kiskertekben igen jelentős fertőzések alakultak ki.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.