27℃ 14℃
június 21. Alajos, Leila

Hogyan lehet meghatározni a körtefajtákat?

Agrofórum Online

Szeretnék azonosítani pár körte-, illetve bogyós gyümölcsfajtát, amik már jó pár éve bőséges terméssel szolgálnak. Tudok róluk képet küldeni.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfajták meghatározásával külön tudományág foglalkozik. A pomológia tágabb értelemben a gyümölcstermő növényekkel, míg szűkebb vonatkozásban csak fajtaismerettel foglalkozó tudományt jelent. A meghatározáshoz a gyümölcstermő növények számos tulajdonságát vegetatív és generatív részeire vonatkozóan egyaránt figyelembe kell venni.

A vegetatív tulajdonságok közé a fák, bokrok növekedési erélye, a koronájának habitusa, formája, sűrűsége, a termőrészek képződésének helye, valamint egyéb vessző- és hajtástulajdonságok is beletartoznak.

A generatív részek jellemzői közé a termések fizikai tulajdonságait, vagyis azok méretét, alakját, kocsányhosszúságát, színét, héját, valamint a gyümölcsök húsának színét, ízét, lédússágát stb. is érdemes megfigyelni. Az átfogóbb vizsgálatok nemcsak a gyümölcsök tulajdonságait, hanem a virágok jellemzőit egyaránt figyelembe veszik a fajták azonosítása, leírása során. Fontos fajtatulajdonságot mutatnak a fenológiai fázisok is, vagyis a virágzási és érési idők egyaránt. A leírások általában szubjektív vagy objektív módon készülnek. A szubjektív leírás tehát becslésen alapul, míg az objektív leírások pontosan mért eredményeket pl. gyümölcstömeget, gyümölcsméretet is megadnak, vagy az értékek alapján csoportosítva kategóriákba sorolnak.

A fajtameghatározáshoz a termések fizikai tulajdonságait, pl. azok méretét, alakját, színét is érdemes megfigyelni

A fajták meghatározása az előbb felsorolt okok miatt jól láthatóan egy-két kép alapján nem lehetséges, hiszen ez annál egy jóval összetettebb feladat, melyben a lehető legtöbb információt szükséges összegyűjteni a helyes fajtaazonosítás érdekében. A körte esetében a legfontosabb fajtát meghatározó bélyegek lehetnek a gyümölcsök alakja (alma, tojásdad, hengeres, kúp, szabályos körte, megnyúlt körte alakú) és nagysága, gyümölcshéjának színe, terméseik kövecsessége és az érés ideje. A fa koronájának alakja is meghatározó, mely lehet gömb, tojás vagy piramis.

A málnánál a legfontosabbak a termések és azok vacokkúpjának alakja, színe, mérete és gyümölcseinek érési ideje.

Mi okozhatta a Clapp kedveltje körte termésinek kövecsességét?

2023. február 20. 04:37

Sajnos már a második évben ehetetlenné vált a Clapp kedveltje körténk, pedig az előző években gyönyörű szép, hibátlan termése volt. Olyan mértékben kövecsessé vált, hogy csak kidobálni lehet őket. Gondolom, ha vírus lenne, akkor eddig sem lett volna szép a termése. Nem tudom az okát kideríteni. Mi lehet a probléma hátterében?

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

2019. február 27. 05:36

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?