Milyen körtefajták termése tárolható pincében?

Milyen körtefajták termése tárolható pincében?

Agrofórum Online

J. Barbara kérdése: Kertembe szeretnék körtefát ültetni, ami télire is tárolható. Milyen fajták tárolhatóak és hogyan a pincében?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Ahogyan az alma esetében, úgy a körte esetében is csak a téli fajták alkalmasak hosszabb tárolásra. Az egyes körtefajták tárolhatósága elsősorban a szüret idejének függvénye. Az igen korai érésű fajták már június végén szüretelhetőek, gyümölcsei viszont túlzottan aprók, hamar szotyósodnak, vagyis túlérnek. A júliusban érő fajták már nagyobb mérettel rendelkeznek, de ezek is hamar túlérnek és csak pár napig tárolhatóak. Ezen fajták elsősorban friss fogyasztásra ajánlhatóak, általában koraiságuk miatt termesztik őket.

A nyári fajták augusztusban kezdik meg érésüket és kb. 1-2 hónapig tárolhatóak a tároló típusának függvényében. Az őszi fajták (Conference, Bosc kobak, Tongre) pedig augusztus végén szeptemberben szüretelhetőek, tartósan akár 3-4 hónapig is tárolhatóak. A téli fajták (Packham’s Triumph, Hardenpont téli vajkörte) pedig szeptember végétől október végéig szedhetőek és tárolásuk akár 6-8 hónapig is megoldható.

A hosszabb idejű tárolást nagyobb veszteség nélkül csak a téli érésű fajták viselik el. A fajták optimális tárolási hőmérséklete a + 0,5 és – 0,1 °C között lenne. A körte ennél magasabb hőmérsékleten is tárolható, de a tárolás időtartama ezáltal valamivel lerövidül. A Packham’s Triumph például – 1,1 °C-on 240 napig, + 3,3 °C-on pedig 100 napig tárolható. Háztartási körülmények között a földes pince is jó választás lehet. A legjobb lenne a 3 fok körüli, 90 százalékos relatív páratartalmú, folyamatosan szellőző tároló.

Ha van elég hely, egy rétegben szétterítve, kevés hely esetében pedig érdemes kosarat vagy átszellőző ládát, esetleg rekeszt választani. A szedés után két héttel mindenképpen érdemes átválogatni a gyümölcsöket, eltávolítani a romlottakat. A termések épségének megőrzése érdekében ezt 4-6 hetente szükséges ismételni. Tárolás után a körte gyümölcsei az almával ellentétben, csak 1-2 hetes utóérlelés után érik el fogyasztási érettségüket, a fajtára jellemző gyümölcsminőséget!

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

2018. március 14. 11:15

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.