Hogyan lehet segíteni több virág képzését szobai vagy egyéb kerti növényeknél?

Hogyan lehet segíteni több virág képzését szobai vagy egyéb kerti növényeknél?

Agrofórum Online

 Tápoldatozni szoktam őket, de nem vagyok megelégedve a virágzás intenzitásával.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Cserépben vagy konténerben tartott növények fokozottabb mértékben igénylik vízzel és tápanyaggal való ellátásukat, mint a szabadföldbe ültetett növények, mert a részükre biztosított talaj kisebb, hamarabb kiszárad és gyorsabban felhasználják annak tápanyagtartalmát is. Ezek pótlására fejlesztették ki a tápoldatokat. Tápoldatok összetett, sok tápelemet tartalmazó komplex műtrágyák, az erre szakosodott gyártók a különböző virágfélékre egyedi tápoldatokat fejlesztettek ki, a felhasználásra ajánlott növény neve jól látható csomagolásukon. Tulajdonképpen a bőség zavara áll fenn, amikor a vásárló tanulmányozza a választékot. Több gyártó cég termékei között lehet válogatni: többek között Biopon, Fitohorm, Florimo, Garri, Oázis, Substral, Vitaflóra árusít virágzást segítő tápoldatokat. Gyakran muskátli és balkonvirág tápoldat néven forgalmazzák a virágot nevelő növények számára készített általános oldatokat.

Dísznövények tápanyag igényük alapján két csoportra oszthatók: az úgynevezett levéldísznövények (ezek csak szép, zöld leveleikkel díszítenek, virágzásuk nem jellemző, viráguk jelentéktelen) a több féle tápelem közül legtöbbet a nitrogénből (N) igényelnek. Ugyanis a nitrogén tartalom fokozza minden növény lombjának növekedését. Tápoldataikban a három fő elem (N, P K) koncentrációja hasonló, de a N tartalom mindig magasabb, mint a másik kettő. Ezek a nitrogén túlsúlyos tápoldatok

A virágot fejlesztő növények (lágyszárúak, egyévesek, évelők is) tápoldatainál a N, P hatóanyag alacsonyabb, míg a kálium (K) tartalom nagyobb, mivel a kálium serkenti a virágképződést. Választás előtt a flakonon található termékismertetőt, a tápelemek összetételét ajánlott elolvasni. Az oldat javasolt töménységét, a kezelések gyakoriságát a címkék szintén tartalmazzák. Többsége beöntözéssel és lombpermetezéssel is felhasználható.

Egyes gyártók virágzásindító-serkentő tápoldatot is fejlesztettek, melyek az előbbieknél is magasabb K tartalmuk miatt erőteljesebb hatásúak.

Téli, fényszegény időszakban a szobai növények többsége nyugalmi állapotban van, ezalatt a tápoldatozást kerülni kell. Csak olyan növényeknek adjunk télen kiegészítő tápanyagot, melyek aktív növekedésben vannak a megfelelő fény- és hőmérsékleti viszonyok mellett. Átültetés után 2-3 hétig ajánlott várni az első tápoldatozással.

Legtöbb lakásban, ház körül sokféle virág, növény található, sokaknak gondot jelenthet, hogy többféle tápoldatot használjanak. Általános tápanyagpótlásra szobai és szabadföldi növényeknél egyaránt bevált a Wuxal szuper és Volldünger Linz kombinált műtrágya, mind beöntözéssel mind lombpermetezés formájában.

Mitől lesz lilás színű a paradicsompalánta levele?

2023. április 22. 04:58

Mitől lesz sötétebb, kissé lilás színű a paradicsompalánta levele?

Miért ne adjunk télen tápoldatot a növényeknek?

2024. január 8. 04:37

Azt hallottam, hogy télen nem szabad tápanyagozni a szobanövényeket. Ez valóban így van? Miért ne adjunk télen tápoldatot a növényeknek?

Tápoldatozás a növény szabályozásának egyik fontos kulcsa

2019. március 20. 07:37

A tápoldatra alapozott termesztés Magyarországon a ’90-es évektől jelent áttörést a kertészeti ágazatban, elsőként a hajtatásban. Azóta a technikai fejlődés megnyitotta az utat a profi kertészetek mellett a kiskerti és a szabadföldi termesztés irányába is.

Mikor és hogyan ültessük ki palántáinkat?

2022. április 30. 16:34

Milyen fejlettségi állapotnál szabad kiültetni a palántákat? A műveletet hogyan kell végrehajtani, illetve mire kell odafigyelni?