Érdemes konténeres fenyőt vásárolni karácsonyfának?

Érdemes konténeres fenyőt vásárolni karácsonyfának?

Agrofórum Online

Érdemes konténeres fenyőt vásárolni karácsonyfának? Hogyan ápoljuk? Kiültethető az ünnepek után?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Konténeres fenyőfa vásárlása esetében, a vágott fenyőhöz képest, nem mondhatjuk, hogy egyszerűbb lenne a dolgunk, hiszen annak ápolása megfelelő odafigyelést igényel. Egy ilyen konténeres kiszerelésben vásárolt fenyőfának már a házba történő bevitele, illetve bent tartása és utána újbóli kitelepítése is elővigyázatosságot igényel. A növényvásárlást lehetőleg személyesen végezzük, vizsgáljuk át a fenyőt körültekintően. Nagyon fontos, hogy a növény gyökerei fejlettek legyenek, hiszen csak a fejlett gyökérrendszerrel rendelkező egyedek képesek átvészelni egy kis ideig is akár a melegebb szobai körülményeket.

A magasság is mérvadó a fa választásánál, hiszen ennek is illeszkednie kell helyiségünk körülményeihez. Az sem árt, ha már előzetesen kigondoltuk a növény végleges helyét is a kertünkben. Az ilyen konténeres fenyőfákat akár már az ősz folyamán érdemes lehet beszerezni a kertészetekben, így az ünnepi időszak közeledtével ezzel foglalkoznunk már nem szükséges. A fenyőfákat a vásárlás utáni időszaktól kezdve, a hideg időjárás ellenére is rendszeresen öntözzük, hiszen örökzöld növényfaj lévén ekkor is párologtatnak.

A karácsony közeledtével fokozatosan el kell kezdeni a fa melegebb környezethez való hozzászoktatását. Amennyiben lehetőségünk van erre, fokozatosan, más-más helyen, mindig csak kicsivel melegebb körülmények között tartsuk pár napig egyedeit. Először pár fokos helyiségbe tegyük pihenni és hagyjuk hozzászokni a kissé melegebb körülményekhez. Lehetőség szerint benti végleges helye is legyen hűvösebb, 15 fokos vagy az alatti hőmérsékletű, valamint világos fekvésű. A díszítés során vigyázzunk a fa épségének megtartására, hajtáscsúcsának megőrzésére is! Ügyeljünk öntözésére, és lehetőség szerint, minél magasabb hőmérsékleten tartjuk, annál kevesebb ideig tartsuk odabent! A díszek levétele után újra a fokozatosságra törekedjünk a kihelyezés során, így kerülve el azt, hogy a fa a hirtelen őt ért hideg levegőtől károsodjon. A konténeres fácskák akár a tél folyamán is kiültethetők a kertbe, amennyiben a talaj nincsen megfagyva, ezzel tavaszig nem szükséges várnunk. A kisebb mérettel rendelkezőket akár konténeres formában is megtarthatjuk, de optimális helyet keressünk nekik is kertünkben. Kerüljük a túlzott napsütéses fekvést, inkább árnyékos vagy félárnyékos helyre tegyük, valamint rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk!

Pályázati határidő közeledik, érdemes figyelni rá

2023. szeptember 21. 12:40

Véghatáridejéhez közeledik A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése pályázat beadása.

Mit lehet tenni, ha nem terem a padlizsán?

2023. augusztus 6. 04:39

Padlizsánom gyönyörű, egészséges, számos virágot hoz, de termés egyáltalán nem képződik. (Már tavaly is így volt, nem ugyanoda van ültetve.) Mit lehet tenni?

Miben különbözik az őszi faültetés a tavaszitól?

2020. február 20. 07:38

Sz. Tamásné kérdése: Szeretnék tavasszal kertembe gyümölcsfát ültetni. Lehetséges ez? Mire figyeljek? Miben különbözik az őszi faültetés a tavaszitól?

A szabadföldön termesztett paradicsom integrált növényvédelme

2019. július 31. 05:37

Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem elveit a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön? Mit tehetünk zöldségeink (pl.: a paradicsom) legteljesebb védelme érdekében? Ehhez nyújt segítséget egy egyetemi kutatás összegyűjtött anyaga.