Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

Agrofórum Online

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A palánták sárgulásának akár több oka is lehet, egyrészt a nem megfelelő környezeti körülmények is kiválthatják, másrészt pedig a tápanyagok ellátásának zavara egyaránt lehet ennek okozója. A paprika és a paradicsom melegkedvelő zöldségfajok, lombleveles korban főként a 22-25 fokos körülményeket kedvelik, melynek elsősorban napos időjárás esetében kell teljesülnie. Az éjszakai hőmérséklet lehet ugyan mérsékeltebb, viszont az se csökkenjen le 15 fok alá.

Az öntözéssel is körültekintően járjunk el, hiszen a nem elegendő, valamint a túlzottan sok víznek egyaránt hamar megmutatkozik a negatív hatása. A túlöntözés nemcsak a gyökerek barnulását okozhatja a levegőtlenség miatt kialakult körülmények által, hanem a fiatal levelek sárgulását is. Az öntözővíz hőmérséklete se legyen túlzottan hűvös, érdemes azt már előzőleg kitölteni, az adott helyiség hőmérsékletével megegyező hőmérsékletű vízzel öntözni. A levelek felszáradásának elősegítése érdekében az öntözést a délelőtti órákra tervezzük, ezzel a gombás betegségek kialakulása is mérsékelhető.

A tápanyagok hiánytünetei palántakorban gyakrabban jelennek meg, hiszen a fiatal növények gyorsabban reagálnak az egyes elemek hiányára esetleg többletére, toxikus elemek jelenlétére. A tápanyagok utánpótlására palántakorban általában tápoldat formájában szokott sor kerülni. A kezdeti időszakban foszfortúlsúlyos tápoldattal érhető el a kedvező gyökérnövekedés, de a többi tápelem pótlására is szüksége van a fiatal növényeknek.

A nitrogénhiány először az alsóbb leveleken megjelenő sárgulás formájában mutatkozik meg. A káliumhiány szintén az idősebb leveleken jelentkezik kezdetben, mely sárgulás a levelek csúcsi részétől indul, majd a széle mentén halad tovább, végezetük pedig csak a levélerek maradnak zöld színűek. A magnézium elégtelen ellátása egyaránt az idősebb leveleket érinti először, de kialakulása a levélnyél irányából kezdődik meg. A vashiány a fiatal leveleken megjelenő klorózist okoz, mely kialakulásának oka leggyakrabban a talaj levegőtlensége, melyből ugyanis a növény a számára elegendő vasat nem tudja felvenni. A tápoldatok elkészítése során ügyeljünk arra, hogy azok töménysége ne haladja meg a 0,2-0,3%-ot, mivel a nagy töménységben kijutatott tápoldat, főként a nagyon meleg és száraz időjárás esetében perzselést okozhat.

Készítsen házilag önöntözős balkonládát!

2021. március 9. 12:31

Bár az utóbbi évben nem igazán fenyegetett minket az a veszély, hogy hosszabb időre elutazzunk messzi tájakra, de az önöntözős balkonláda és dézsa akkor is praktikus, ha csak a mindennapos öntözés plusz terhét akarjuk levenni a vállunkról. Ezzel a módszerrel tavaly végre elértük azt a sikert, hogy az alföldi, igen aszályos klímájú és déli fekvésű ablakpárkányainkon is elég volt heti egyszer öntözni a balkonládákat.

További milliárdok segítik az öntözésfejlesztést

2019. január 18. 10:33

2019-ben közel félmilliárd forintból jöhet létre az öntözési ügynökség – működésére pedig 2020-tól további évi 300 milliót kell biztosítani –, továbbá feladat lesz az öntözési ügynökségre vonatkozó és az önkéntes termelői öntözési közösségek működését segítő részletes szakmai koncepció megalkotása.

Teleltetésre fel! III. rész – a muskátli, az encián, a kínai hibiszkusz és a murvafürt megfelelő téli védelme

2019. november 29. 04:36

Idén december első hete meghozza a fagyokat: a jövő hét éjszakáin országszerte mérhetünk -1, vagy akár -3 ℃-ot is. Nem késlekedhetünk tovább, ez a hétvége az utolsó időpont, hogy védett helyre vigyük a fagyérzékeny növényeinket. Mi a teendőnk az enciánbokorral, a murvafürttel, a kínai hibiszkusszal és a muskátlival?

A külkereskedelemben is húzóerő az agrárium

2019. november 29. 09:47

Magyarország külkereskedelmi többletének több mint felét az agrárium adja az idén, és ez azt mutatja, hogy az ágazat jó irányban, jól fejlődik.