Hogyan védekezhetünk a tűzelhalás ellen?

Hogyan védekezhetünk a tűzelhalás ellen?

Agrofórum Online

H. Beáta kérdése: Körtefám egyik ágán a levelek nem hullottak le, olyan mintha az egész megégett volna. Mi lehet a baja? Mi a teendőm vele?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves érdeklődő! 

Az ervíniás elhalás (Erwinia amylovora) okozta tüneteket almafán, körtefán, de birsen és naspolyán is gyakorta megtalálhatjuk. Jellegzetes jele a betegségnek a hajtás hervadása, a hajtásvég pásztorbotszerű visszahajlása. Az ilyen beteg részeken a levelek megfeketednek a hajtásokon maradnak.

Jobban szemügyre véve a tüneteket, a vesszőkön, ágakon és a törzsön besüppedő lilásbarna foltokat vehetünk észre. A megbetegedett növényi részeken gyakori a baktériumnyálka megjelenése is. A fertőzés forrásai a beteg fás részek. Egyrészt a felületükön, másrészt bennük is fennmaradhat a baktérium.

A kórokozónak kedvez tavasszal a 18 °C feletti hőmérséklet, a csapadékos időjárás és magas páratartalom (75% feletti). Növénybe jutása történhet sebzéseken, és a légzőnyílásokon keresztül is. Terjesztői a rovarok, madarak, de pollennel és vízzel is terjedhetnek.

Védekezés:

A tünetek megjelenésekor az érintett részt azonnal el kellett távolítani, és a levágott hulladékot el kell égetni. Előfordulhat azonban, hogy metszéskor megtaláljuk a tűzelhalás betegség károsításának nyomait. Amennyiben ekkor észleljük a betegség jelenlétét, úgy ebben az időszakban a metszés alkalmával a beteg részeket is maradéktalanul le kell vágni. A fertőzött részek alatt legalább 30-50 cm-es, egészségesnek tűnő darabot is el kell távolítani. A kórokozó ugyanis a fás részeken belül is terjed, s a terjedési távolsága az idő elteltével fokozatosan növekedik, tehát a tél végére valószínűleg nagyobb darab egészségesnek tűnő szakasz is fertőzött lehet és ilyenkor egy drasztikusabb visszametszés szükséges.

A vegetációs időszakban a fák többszöri szemrevételezésével elkerülhető a fertőzött részek fennmaradása. Metszőollóval való terjesztésének megelőzése érdekében a hypos fertőtlenítés mindenképpen szükséges. A betegség kialakulása ellen kémiai szerekkel rügypattanástól pirosbimbós állapotig réztartalmú készítmények (réz-oxiklorid, réz-szulfát, réz-hidroxid) használata ajánlott. A virágzás kezdetekor és sziromhulláskor foszetil hatóanyagú szer használható. Növényvédő szerrel történő védekezés esetén mindenképp tekintettel kell lenni az élelmezésügyi várakozási idő betartására.

 

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.

2018. június 7. 04:34

Demonstrálnak az almatermelők

Félpályás útlezárással, tüntetésekkel tiltakoznak az almatermelők az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban és Anarcson.

2018. augusztus 21. 14:53

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

2018. október 23. 11:42