Hogyan védekezhetünk a tűzelhalás ellen?

Hogyan védekezhetünk a tűzelhalás ellen?

Agrofórum Online

H. Beáta kérdése: Körtefám egyik ágán a levelek nem hullottak le, olyan mintha az egész megégett volna. Mi lehet a baja? Mi a teendőm vele?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves érdeklődő! 

Az ervíniás elhalás (Erwinia amylovora) okozta tüneteket almafán, körtefán, de birsen és naspolyán is gyakorta megtalálhatjuk. Jellegzetes jele a betegségnek a hajtás hervadása, a hajtásvég pásztorbotszerű visszahajlása. Az ilyen beteg részeken a levelek megfeketednek a hajtásokon maradnak.

Jobban szemügyre véve a tüneteket, a vesszőkön, ágakon és a törzsön besüppedő lilásbarna foltokat vehetünk észre. A megbetegedett növényi részeken gyakori a baktériumnyálka megjelenése is. A fertőzés forrásai a beteg fás részek. Egyrészt a felületükön, másrészt bennük is fennmaradhat a baktérium.

A kórokozónak kedvez tavasszal a 18 °C feletti hőmérséklet, a csapadékos időjárás és magas páratartalom (75% feletti). Növénybe jutása történhet sebzéseken, és a légzőnyílásokon keresztül is. Terjesztői a rovarok, madarak, de pollennel és vízzel is terjedhetnek.

Védekezés:

A tünetek megjelenésekor az érintett részt azonnal el kellett távolítani, és a levágott hulladékot el kell égetni. Előfordulhat azonban, hogy metszéskor megtaláljuk a tűzelhalás betegség károsításának nyomait. Amennyiben ekkor észleljük a betegség jelenlétét, úgy ebben az időszakban a metszés alkalmával a beteg részeket is maradéktalanul le kell vágni. A fertőzött részek alatt legalább 30-50 cm-es, egészségesnek tűnő darabot is el kell távolítani. A kórokozó ugyanis a fás részeken belül is terjed, s a terjedési távolsága az idő elteltével fokozatosan növekedik, tehát a tél végére valószínűleg nagyobb darab egészségesnek tűnő szakasz is fertőzött lehet és ilyenkor egy drasztikusabb visszametszés szükséges.

A vegetációs időszakban a fák többszöri szemrevételezésével elkerülhető a fertőzött részek fennmaradása. Metszőollóval való terjesztésének megelőzése érdekében a hypos fertőtlenítés mindenképpen szükséges. A betegség kialakulása ellen kémiai szerekkel rügypattanástól pirosbimbós állapotig réztartalmú készítmények (réz-oxiklorid, réz-szulfát, réz-hidroxid) használata ajánlott. A virágzás kezdetekor és sziromhulláskor foszetil hatóanyagú szer használható. Növényvédő szerrel történő védekezés esetén mindenképp tekintettel kell lenni az élelmezésügyi várakozási idő betartására.

 

A korszerű almaültetvényeké a jövő

Visszatérő probléma a tősarjak folyamatos képződése, amelyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt.

2018. január 30. 13:07

Tarra rágott bokrok: még rajzik a puszpángmoly

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt nyárvégi napok jellemezték. Eső nem hullott, így semmi sem zavarta a betakarítási és talaj előkészítési munkákat. Az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít.

2018. szeptember 19. 10:15

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.

2018. április 16. 06:38

Van megoldás a léalmaválságra?

Tapasztalatok igazolják, hogy amikor egy határidős szerződést vezetnek be egy mezőgazdasági termékpiacon, akkor a piaci szeplők képesek lesznek megoldani azokat a problémákat, amelyekkel hosszú ideje küzdöttek.

2018. október 22. 08:43