Hogyan védekezzünk az aranka ellen?

Hogyan védekezzünk az aranka ellen?

Agrofórum Online

Utcánkban a kerítés előtt sárgás színű, vékony, fonálszerű növényeket láttam a gyomokon, korábban soha. Mik ezek, mit tehetek?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Üdvözlöm, kedves Érdeklődő!

Az arankafélék (Cuscuta spp) május hónaptól szoktak megjelenni, számos helyen és növényen. Több aranka faj is él hazánkban, közismert a lucernán okozott kártételük, de zöldség növényeken is gyakoriak, megjelennek kertészetekben is. Útszéleken, ruderális helyeken, gyomokon, fűféléken – városi környezetben útszéli fák környékén is – megtalálhatók. Arankának hazánkban több száz gazdanövénye ismert. A nagyaranka (Cuscuta campestris) egész világon elterjedt inváziós faj, irtása kötelező.

Az aranka egy élősködő, parazita növény, önálló anyagcseréje nincs. Talajban áttelelt magjai tavasszal, általában májusban csirázásnak indulnak és vékony, fonálszerű hajtásai fejlődnek, és amint zöld növényt észlelnek közelükben, azonnal rátekerednek azokra. Hajtásai elágazóak, levél nélküliek, színűk sárgás vagy pirosas, a fajtól függően. Hajtások tapadókorongokat fejlesztenek, amikkel rögzítik magukat a gazdanövényre, valamint speciális szívó képleteket (hausztóriumokat), azokkal nyerik ki a parazitált növény szállító edényeiből a tápoldatot. Az arankáknak nincs önálló anyagcseréjük, mivel klorofillt nem tartalmaznak. Amint a gazdanövényt elkezdte parazitálni, az aranka hajtása gyors növekedésnek indul, elágazik, majd néhány hét múlva megjelennek apró 2-3 mm-es sárgás színű virágai, később gömb formájú, toktermései, azokban magjai. Egyetlen aranka tő több ezer magot fejleszt. Virágázását és magképződését az őszi fagyok állítják meg.

Az arankára először a hajtásainak színe és érdekes alakja hívja fel a figyelmet, kártétele mindig foltokban jelenik meg. Terjedése történhet a levágott hajtásainak elhurcolásával, magjaival vagy magokkal fertőzött talajjal, és művelő eszközökre tapadt földdel is. Más növények vetőmagjai közé is keveredhet, kötelező a vetőmagvak aranka mentessége.

Védekezés ellene nehéz, mivel kihullott magjai 10-15 évig is életképesen fennmaradnak a földben. Irtásának alapja a fertőzött, már parazitált gazdanövényének elpusztítása akár mechanikai úton, akár kémiai szerekkel. Kertben, közterületen még tavasszal, az aranka virágzása elején vagy előtte az arankát és gazdanövényét el kell távolítani gondosan, a lehullott hajtások összegyűjtésével. Az aranka csak zöld növényen képes fennmaradni, minden olyan eljárás, ami a gazdanövényt elpusztítja, vele együtt az arankát is megöli. Szóba jöhet házi kertben a fényt kizáró tartós letakarása, a növény hővel végzett perzselése. Szántóföldön az adott kultúrában észlelt aranka foltot – a széltől legalább 1 méteres külső biztonsági sáv meghagyása mellett – vagy perzseléssel, vagy totális gyomirtó szeres kezeléssel pusztítják el a parazitált kultúrnövénnyel együtt. A magképződés után már a növények mozgatása (levágása) a magok fokozott szétszóródását okozza.

Ahol egyszer fellépett az aranka, későbbi megjelenésére számítani lehet, a területet folyamatosan ellenőrizni kell az időbeni hatékony védekezés érdekében.

Miért nem érik be a szeder termésén az összes szem?

2023. augusztus 20. 04:40

Furcsán érik idén a szeder nálunk! Miért nem érik be a szeder termésén az összes kis szem?

Télen is van feladatunk a komposzttal?

2023. január 30. 04:39

Érdemes-e foglalkozni a téli hónapokban is a komposzttal, kell-e ilyenkor is lazítani? Dolgozik a komposzt télen is?

Káros-e a liliombogár?

2020. május 27. 06:37

Évek óta, minden évben megjelenik a két tő liliom virágomon egy szép, kisméretű, megnyúlt piros bogár május elejétől. Más növényen eddig nem láttam. Mi lehet ez és káros-e?

Komoly károkat okozhatnak az almásokban az aknázómolyok?

2018. szeptember 13. 04:00

I. Katalin kérdése: A képen látható tüneteket találtam almafám levelein, mi okozza ezt és mit tehetek ellene?