Milyen rovar lárvája károsít a ribiszke vesszőjében?

Milyen rovar lárvája károsít a ribiszke vesszőjében?

Agrofórum Online

Ribiszke metszése közben több olyan ágat is találtam, aminek a közepében hernyó élt. Milyen rovar lárváját találtam meg? Lehet ellene védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A ribiszkeféléket – a piros, fekete, arany ribiszkéket – és az egrest is károsíthatja, és ritkábban a málnát és szedret is az üvegszárnyú ribiszkelepke (Synanthedon tipuliformis). Európában, és így hazánkban is elterjedt, gyakori kártevőről van szó, betelepedését követően hamar felszaporodik, és észrevétlenül súlyos kárt képes okozni. Nem ritka a 30-50%-os vesszőfertőzöttség sem.

A lepke, melynek szárnyai áttetszőek (innen nyerte az üvegszárnyú elnevezést), évente 1 nemzedéket nevel, lárvái kezdetben a hajtásokban felszínesen, később a vesszők közepében, a bélben élnek, ott rágnak, növekednek, lárva alakban telelnek, tavasszal bábozódnak még a vesszőben. A kifejlett lepkék rajzása május közepétől július végig húzódik, napsütéses időben a bokrokon pihennek. A kibújó lepkéket a vesszőn keletkező lyukak jelzik.

Üvegszárnyú ribiszkelepke (fotó: https://hu.wikipedia.org/)

A vesszőben rágó lárvák hatására a vesszők növekedése lassul, legyengül, a levelek apróbbak, gyakran elsárgulnak, majd a fertőzött vesszők lassan elhalnak, elszáradnak, termőképességüket elvesztik. A vesszőben táplálkozó lárvák abban mozognak, sötét színű ürülékükkel kitöltik a bél tartalmát. Rejtett jelenlétükről könnyen meggyőződhetünk, ha a vesszőket finoman meghajlítjuk: mivel a lárvával fertőzött, belül üreges vesszők rugalmasságukat elveszítik, eltörnek. Ezeket tőből, minimális csonkkal el kell távolítani.

Üvegszárnyú ribiszkelepke hernyója a vesszőben (fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

Védekezés a kártevő ellen nehéz a rejtett életmódja és elhúzódó rajzása miatt. Ne kerülje el figyelmét, hogy az ültetésre vásárolt ribiszkefélék hajtásai is lehetnek a lepke lárvájával fertőzöttek, ültetés előtt azok mentességét is ellenőrizni szükséges! A védekezés a fertőzött hajtások figyelésére és folyamatos eltávolítására alapoz. A hajtásokat tőből kell eltávolítani, lehetőleg csonk hagyása nélkül. A hajtások ellenőrzését még most is érdemes folytatni, a vizuális ellenőrzést a vesszők hajlítási próbájával együtt alkalmazva.

A kifejlett lepke elleni védekezést a rajzáscsúcsra ajánlott összpontosítani. Az üvegszárnyú ribiszkelepke ellen kapható feromoncsapda, melyet május elején érdemes kihelyezni a bokrok lombmagasságában, és július végéig fenntartani a rajzásfigyelést. A rajzáscsúcsot követő 5-8 nap múlva kijuttatott rovarölő szeres permetezés hatékonysága a legjobb. A csapdák a kártevők gyérítésében is segítenek. Kémiai védekezésre jelenleg a Laser Dublo (spinozad hatóanyagú) rovarölő szer 4 napos élelmezésügyi várakozási idővel engedélyezett a kártevő ellen. Valamint a Neemazal T/S növényi eredetű rovarölő szer, melynek élelmezésügyi várakozási ideje 7 nap. Szüret idején ennek betartására különös figyelmet fordítson!

Ribiszke a kertben: aktuális ápolási munkák

2021. június 23. 11:18

A júniusi hónap a bogyósgyümölcsök érési ideje elsősorban, így most a ribiszke ápolási munkáit vesszük sorra, mit érdemes megtenni ahhoz, hogy ízletes gyümölcsöt szüretelhessünk.

Mitől száradnak a ribiszke fás részei?

2019. július 2. 04:37

R. Dezsőné kérdése: Ribiszkebokraimon elszáradó fás részeket találtam. A fás részek belsejében pedig barnuló járatok találhatóak. Mi okozza ezt, és mit tehetek ellene?

A munkaerőhiány is hatással van a bogyós gyümölcsök termesztésére - körkép

2021. május 2. 07:56

A kereskedelem holtponton van, mivel a húsvétot megelőző időszakban élénkülő kereslet az elmúlt hetekben jelentősen megcsappant.

Már számítani lehet a kártevők, kórokozók megjelenésére a bogyós gyümölcsű növényeken

2018. március 30. 13:00

Ha a ribiszke bokrokban elhalt vesszőket találunk, akkor feltételezhetően a szitaszárnyú ribiszkelepke károsít a vesszők belsejében.