Miért nem érzi jól magát a szobában tartott agglegénypálma?

Miért nem érzi jól magát a szobában tartott agglegénypálma?

Agrofórum Online

Miért nem érzi jól magát a szobában tartott agglegénypálma? A növény levelei kissé lankadtak, rajtuk egy ideje már barna foltok is láthatók.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia) egy meglehetősen kevés gondozással is sikeresen nevelhető levéldísznövényünk. A legtöbb problémát általában a növény túlöntözése szokta okozni. A többi szobanövénynél alacsonyabb vízigényű növényfajnak mondható, hiszen az átmeneti szárazságot is képes elviselni rizómáinak vízraktározó tulajdonsága miatt. Inkább kevesebbet, vagy kéthetente egyszer, esetleg kisebb adagokban öntözzük, eközben pedig hagyjuk talaját kissé kiszáradni. A túlöntözött agglegénypálmára jellemző, hogy levelei sárgulhatnak, lankadhatnak, szélsőséges esetben akár gyökereik rothadása következtében el is pusztulhatnak. Amennyiben túlöntöztük egyedeit a legjobb, amit tehetünk, hogy átültetjük, majd pedig a következő időszakban csak mérsékelten locsoljuk. Erre különösen most a téli hónapokban, valamint sötétebb helyen tartva kell nagyon ügyelnünk, ekkor ugyanis még kevesebb vizet igényelnek.

A leveleken található foltosodás általában a túlzottan napfénynek kitett részeken jelenik meg. A barnulás ugyanis a napégés tünete is lehet, hiszen annak ellenére, hogy a növények a legjobban világos környezetben érzik magukat, nem szabad a tűző napra helyezni. Inkább kissé sötétebb körülmények között tartsuk, mintsem közvetlen napfénynek kitett helyen. A nyár folyamán kinti körülményeken tartott egyedeit sem szabad túlzott napsütésnek kitéve elhelyezni.

A növényeket inkább melegebb helyen tartsuk, mint hideg körülmények között. A 20 °C feletti hőmérséklet optimális számára, a 16 °C alatti hőmérséklet azonban már negatívan hat növekedésére. Páratartalom szempontjából sem túlzottan igényes, hiszen a száraz levegő sem okoz neki problémát, így télen, fűtött helyiségben is tarthatók. Tápanyagainak utánpótlását érdemes tavasztól őszig legalább kéthetente elvégezni, mely tápoldatot öntözővizével adagoljuk. Átültetését akkor végezzük el, amikor rizómái már kinőtték edényüket, esetleg akkor, ha a növények levelei kidőltek, nem állnak már stabilan. Az ültetéshez általános virágföld is alkalmas, kémhatása lehetőleg semleges vagy enyhén savanyú legyen.

Mi okozhatja fehér foltok kialakulását a szederbogyókon?

2022. augusztus 18. 04:38

Idén a tüskétlen szeder bogyóin fehéres részek fejlődtek, a fehér foltok mérete változó. Korábbi években ilyennel nem találkoztunk. Mi okozhatja?

Levéltetvek a meggy- és cseresznyefán

2018. május 3. 08:05

G. István kérdése: Hogyan védekezzek a gyümölcsfákon, első sorban a meggyen és a cseresznyén megjelenő levéltetvek ellen?

Mit tegyünk a gyümölcsfák lehulló lombjával?

2020. október 8. 11:53

Egyre több a lehullott levél a gyümölcsösben. Érdemes valahogy felhasználni vagy problémás lehet esetleg a károsítók, kórokozók "átteleltetése"?

Mitől pöndörödnek a paradicsompalánta levelei?

2020. május 19. 08:53

A paradicsompalántáimon 3 hete az új levelek elkezdtek bepöndörödni. A földjébe bekerül/felhalmozódik-e a herbicid, ami miatt jövőre nem lehet ugyanoda ültetni más herbicidre érzékeny növényeket?