Hogyan védhetjük meg a kerti rózsákat?

Hogyan védhetjük meg a kerti rózsákat?

Agrofórum Online

Kertembe minél több rózsát szeretnék ültetni. Milyen betegségek fordulnak elő leggyakrabban a rózsákon? Hogyan védekezzünk ellenük?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A rózsának számos betegsége ismert, mely betegségek az okozott tünetek alapján könnyen elkülöníthetőek. A rózsa diplokarponos levélfoltossága (Diplocarpon rosae) az egyik leggyakoribb betegség, mely a leveleken 5-20 mm átmérőjű barnás-fekete, csipkézett szélű foltok formájában jelenik meg. A kórokozó súlyos esetben akár a lomb teljes elvesztését, idő előtti lehullását is okozhatja. A megelőzés érdekében tavasztól őszig ajánlott többszöri gombaölő szeres védekezés elvégzése. A rózsarozsda (Pragmidium mucronatum) megjelenésére csak később, nyár végén, ősz elején számíthatunk. A növény valamennyi részén észlelhetjük fertőzésének tüneteit. A spóratelepek kezdetben narancssárga, azután sárga, majd fekete színűek lesznek. A fertőzés hatására a növényi részek megvastagodása, valamint deformálódása is a tünetek közé sorolható. A kémiai védekezés mellett a károsodott növényi részek eltávolításával is csökkenthető a betegség terjedése.

rózsalisztharmat (Sphaerotheca pannosa var. rosae) kialakulásának kedvez a túlzott nitrogénadagolás, valamint a páradús időjárás. A fehér lisztszerű bevonat megjelenése mellett súlyos fertőzés esetében a levelek, hajtások és a generatív részek deformálódása is megfigyelhető. A tünetek megjelenésekor a beteg részeket ajánlatos eltávolítani, továbbá a vegetációs időszakban gombaölő szeres kezeléssel védekezni. A botritisz (Botrytis cinerea) elsősorban a rózsa virágait károsítja. A virágok szirmán a betegség pár mm nagyságú kör alakú foltokat okoz. A kórokozónak kedvező csapadékos, párás időjárás esetében a betegség okozta jellegzetes szürke színű penészgyep kialakulása is megfigyelhető. A kórokozó bimbóelhalást is okozhat, a fertőzött bimbó nem nyílik ki, bimbós állapotban megbarnul. Szabadforgalmi kategóriába tartozó szerek közül dísznövényeknél a kontakt hatóanyagok közül a kén a lisztharmat ellen, még a réz a többi gombás megbetegedés esetében használatos. A felszívódó készítmények közül a ciprodinil, fludioxonil, azoxistrobin és penkonazol hatóanyagok is hatásosak.

Mindent a mocsári hibiszkuszról

2020. július 23. 12:00

A mocsári hibiszkusszal legelőször a munkám során találkoztam a kertészetben. Szinte irreálisnak tűnt a növény egy szem hajtásán a koronaként trónoló tányérnyi virág. Azóta számtalan helyen, előkertekben, parkokban, virágkiállításokon, de még az ország egyik legnagyobb állatkertjének sétányain is találkoztam vele. Ismerkedjünk meg ezzel a nem mindennapi növénnyel, és járjunk a végére: mit kell tennünk, hogy a kertünkben is jól érezze magát?

Sansevieria: különleges anyósnyelvek

2022. november 4. 05:36

Hála a nemesítők szorgalmas munkájának mára már számos szép és modern fajtával is bővült az alapfajok listája az anyósnyelvek esetében.

Mitől csipkés a rózsa levele a kiskertekben?

2018. augusztus 24. 07:41

K. Gáborné kérdése: nagyon kedvelem a rózsákat, sok tő díszíti kertünket. Néhányon megfigyeltem, hogy nagyon szabályos darabok hiányoznak a levélből. Mi okozhatja?

Szükséges-e eltávolítani a növényekről a havat?

2022. január 9. 08:34

A csapadék szilárd halmazállapotú formái, mint a hó, a zúzmara, a jégeső vagy az ónos eső komoly sérüléseket okozhatnak a fákon, cserjéken.