Agrárközélet
Agrárközélet

Új tudományos hátország a dísznövénykutatásban

Új tudományos hátország a dísznövénykutatásban

NAIK

Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetként folytatja tudományos munkáját a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhoz tartozó kutatóközpont, amely nevében és portfóliójába újra felvette a dísznövénytermesztést, ezzel is új lendületet adva az ágazat hazai K+F tevékenységének.

A névtáblaavatással és emlékmű leleplezéssel összekötött rendezvényen Dr. Gyuricza Csaba beszédében kiemelte, hogy jelenleg Magyarországon a díszkertész ágazat 120 milliárd forinttal járul hozzá a hazai nemzetgazdaság eredményességéhez, azonban az adottságaink ettől jóval komolyabb célok kitűzését teszik lehetővé, reményeink szerint pedig ebben a hazai vállalkozások segítségére lesz az új tudományos hátországot jelentő kutatóintézet. A cél, hogy a jövőben a térség legjelentősebb dísznövénytermesztő központja legyen Magyarország.

Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató és Dr. Lakatos Tamás a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetének igazgatója

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a hazai agrárkutatás egyik nagy adósságát törleszti ma a szakma, hiszen bár szép eredményeink vannak a dísznövényágazat és zöldfelület gazdálkodás területén, mégis évtizedek teltek el úgy, hogy nem volt egy intézményesült tudományos kutatóközpont, ami válaszokat tudott volna kínálni a hazai vállalkozások igényeire. Ez a szomszédos országokkal összehasonlítva komoly versenyhátrányt jelentett, hiszen ott szinte kivétel nélkül megtalálhatóak az ilyen intézetek.

Innovációs munka nélkül pedig napjainkban már nem képzelhető el versenyképesen jövedelmező és fenntarthatóan működtethető dísznövényágazat – ezért is született döntés az intézet portfóliójának bővítésére. Az erős kutatási alapok az intézet számára adottak, hiszen a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézet kezelésében van Európa egyik legszebb és legnagyobb rózsakertje, mintegy 1200 rózsafajtával, közel 3 hektáron – tette hozzá a főigazgató.
Az eseményen partnerségi megállapodást írt alá Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató és Dr. Orlóci László a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke annak érdekében, hogy a két szervezet közös erőfeszítéseket tegyen a hazai vállalkozások igényeinek megfelelő, magas szintű tudományos munka működtetésére.

Zápor, szél, de napsütés is lesz a héten

Szerdán a szél már hajnalban nagy területen viharossá fokozódik. Délelőtt többfelé, délután már csak a Dunántúlon várható eső, zápor.

A romániai termőföldek 40 százaléka külföldi kézben van - Módosíthatják a törvényt

Módosítani fogják a mezőgazdasági területek eladását szabályozó törvényt, annak érdekében, hogy szabályozni lehessen a külföldiek területvásárlásait Romániában.

Az Agrofórum előfizetői nyereményjáték 2018 nyertesei

Közjegyző jelenlétében kisorsoltuk az idei előfizetői nyereményjáték nyerteseit.

Élelmiszerbiztonsági kompetenciaközponttá válik a Debreceni Egyetem

Egy sertés, vagy más haszonállat teljes útjának követése az eljárással kevesebb mint egy dollárba kerül, ami töredéke a ma elterjedt megoldások költségének.

Közös agrárbiztonsági kutatásokba kezd a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem

A keret-megállapodás hat kiemelt alprogramot, azon belül 26 projektet foglal magába. Három alprogramot az Óbudai Egyetem, hármat pedig a Szent István Egyetem gondoz.

2018. január 26. 10:11

Jogszabályi szinten szigorítanák a fémzárolt vetőmagok használatát az országban

Elsősorban gazdálkodási szemléletváltásra van szükség, ugyanakkor a kérdésben mindaddig nem lesz érdemi előrelépés, amíg a törvényi szabályozást nem szigorítja a kormányzat.

2018. március 12. 08:17