Hogyan védjem meg almafáimat a tűzelhalástól?

Hogyan védjem meg almafáimat a tűzelhalástól?

Agrofórum Online

B. Anna kérdése: Almafáimon többször figyeltem meg, hogy elszáradnak a hajtásvégek. Mi lehet ez? Hogyan tudok védekezni ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vegetáció során a tűzelhalás (Erwinia amylovora) jelenlétét először a virágokon figyelhetjük meg. A csészeleveleken és a kocsányon vizes foltok jelennek meg, a virágok barnulnak, feketednek. A gyümölcsök fonnyadnak, mumifikálódnak, de az ágon maradnak. Legjellemzőbb tünete a fiatal hajtásvégek pásztorbotszerű meghajlása. A beteg hajtásokon a levelek barnulnak és a gyümölcsökhöz hasonlóan a fán maradnak.

Párás és meleg időjárás esetén baktériumnyálka cseppek a fertőzött növény bármely részén megjelenhetnek. A vegetáció második felére az idősebb fás részeken a fertőzés helyén besüppedt, lilás színű kéregelhalások, sebek keletkeznek. Gyakori a kéreg felrepedése az egészséges és beteg szövetek határán. A baktérium az ágakon kialakult sebzéseken telel át. Tavasszal a virágzás idején szaporodásnak indul. A kórokozó szaporítóanyaggal, gyümölccsel, rovarokkal, madarakkal, széllel, esővel, öntözővízzel juthat a növényre, de terjedése légárammal, metszőollóval és virágporral is lehetséges. A virágzáskor uralkodó meleg időjárás, a magas páratartalom, illetve gyenge szitáló eső is kedvez a virágfertőzésnek. A baktérium elsősorban a sérüléseken keresztül jut be a levelekbe és hajtásokba, de a légzőnyílások keresztül is megfertőződhet. A vízhajtások képzésére hajlamos fajták általában könnyebben fertőződnek.

Védekezés: A fák ellenőrzését sziromhullást követően, majd az intenzív hajtásnövekedések idején célszerű elvégezni. Virágzásban mindenképpen érdemes védekezzünk engedélyezett készítménnyel (rézoxiklorid, réz-hidroxid). A beteg növényi részeket azonnal el kell távolítani, úgy hogy a tünetmentes részről is legalább 40-60 cm-t lemetszünk. A levágott részeket mihamarabb meg kell semmisíteni. A vágószerszámokat minden metszést követően le kell fertőtleníteni. Lehetőleg kerüljük a túlzott nitrogénadagolást. A szakszerű metszés, a vízhajtások eltávolítása, az átpermetezhető koronaforma, az optimális hajtássűrűség és a kiegyensúlyozott tápanyagellátás mind segítenek a fertőzés kialakulásának megakadályozásában.

Az Essex grófságból hazánk kertjeiig – olvasóink kedvenc történelmi almái

2019. február 19. 08:36

Újabb három történelmi almafajta kerül bemutatásra, melyeket még ma is örömmel emlegetnek hazánkban, sőt, még akár termesztik is őket. Ezek a fajták a London pepin, a Bőralma és a Pónyik alma.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

2018. március 23. 06:59

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat.

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni

Almaecet házilag, ha sok az almánk

2023. szeptember 25. 05:40

Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik, vannak, akik egészségmegőrzés érdekében alkalmazzák, de az biztos, hogy igazi kincs otthon az almaecet. Mi kell az almaecethez? Nézzünk is egy receptet!