Hogyan védjem meg meggy- és kajszifáimat a virágzás idején a moníliától?

Hogyan védjem meg meggy- és kajszifáimat a virágzás idején a moníliától?

Agrofórum Online

S. László kérdése: Tavaly a meggy és a kajszi is moníliás lett a virágzás után. Hogyan védhetem meg ezeket a gyümölcsfákat?

A csonthéjasok moníliás hajtás- és virágszáradása (Monilinia laxa) évről-évre visszatérő gondot okoz a csonthéjasok termesztésében. A kórokozó által okozott tünetek közé tartozik a virágok csésze- és sziromleveleinek barnulása, lankadása. A virágok kocsánya is elbarnul, elhal. A fertőzött hajtás alsó vastagabb részén hosszú, ovális, besüppedő foltok láthatók. A beteg hajtás csúcsi része pedig a levelekkel együtt elbarnul és elszárad.

A vesszőn és az ágon rákos sebek figyelhetők meg. A gyümölcsön is jelentkezhetnek a tünetek, rajtuk fokozatosan nagyobbodó rothadás látható, a gyümölcskocsány elbarnul, a gyümölcs barna múmiává válik, és a fán marad. A betegség párás, esős időjárás mellett gyorsan fertőz. A fertőzés forrása egyrészt a gyümölcsmúmiák, másrészt pedig a fákon található rákos sebek. A kórokozó vízcsepp vagy légmozgás segítségével terjed.

A védekezés legfontosabb alapelve a fertőzési forrás (gyümölcsmúmiák, rákos ágrészek) eltávolítása és megsemmisítése. Ősszel, lombhulláskor réztartalmú készítményekkel végezzük el a lemosó permetezést,  majd tavasszal ugyanezt ismételjük meg.  A virágzás időszakában rendszeresen alakul ki olyan időjárási helyzet, amely kedvez a fertőzésnek (ködös, párás időjárás). A monília esetében már a kicsivel 0 °C feletti hőmérséklet a fertőzés elindulásához elegendő. Az első kezelést megelőzés céljából mindenképp végezzük el már fehérbimbós állapotban. Fertőzésveszély esetén a fővirágzásban, majd a virágzás végén, és a sziromhullás kezdetén is szükséges a permetezés megismétlése.

A kezelések száma a virágzás hosszától, a készítmények hatástartamától, és a klimatikus körülményektől is függ. Az egyes kezelések alkalmával a ciprodinil, tebukonazol, penkonazol, fenhexamid, miklobutanil hatóanyagú készítmények használhatóak. A szereknek kb. 8-10 nap tartamhatásuk van, tehát ilyen gyakorisággal lehet védekeznünk a virágzás alatt. Amennyiben a fertőzés már megtörtént, metszőollóval távolítsuk el a fertőzött részeket a fáról, úgy, hogy a fertőzés helye alatt legalább 20 cm egészségesnek tűnő részt is levágjuk. Ezután egy felszívódó hatóanyagú kezeléssel akadályozzuk meg a továbbfertőzést.

A molytetvek tömegszaporodásának időszaka van

2018. május 31. 04:30

A tartósan meleg, nyarat idéző időjárás felgyorsította minden kertészeti növény fejlődését. A növények zöme most 2-3 hetes előnyben vannak a korábbi években megszokotthoz képest.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.

Kevesebb meggy teremhet az idén

2019. június 5. 10:03

Az idei tavasz hektikus időjárása, a száraz és hűvös napok váltakozása, az erős szél és a csapadékos idő miatt a megtermékenyülés nem volt olyan mértékű, mint az előző évben, illetve "megfáztak" a terméskezdemények.

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.