Készítsünk vagy vásároljunk rovarhotelt? Melyik tartósabb?

Készítsünk vagy vásároljunk rovarhotelt? Melyik tartósabb?

Agrofórum Online

Szeretnék az erkélyre rovarbölcsőt, készítsek vagy vásároljak? Melyik tartósabb? Mit tanácsolnak?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Földünk élőlényeinek élettere egyre jobban beszűkül az emberi tevékenység hatására. A kérdése arra pozitív példa, hogy emeletes lakóépületekben is lehet segíteni a még megmaradt rovarvilágot.

Rovarbölcső, vagy ahogy még nevezik rovarhotel, nemcsak kertekbe, hanem erkélyre, teraszra is telepíthető. Alapelvük az elhelyezéstől függetlenül hasonló.

Rovarhotel feltöltés előtt

A rovarhotelt erkélyen falra szerelve ajánlott elhelyezni, napos, szélmentes helyre, mert a rovarok általában napkedvelők. A hotel váza egy 15-20 cm széles keret, amelynek teteje esőálló legyen, hogy ne érje víz a benne élő rovarokat. Aki ezt a hotelvázat el tudja készíteni vagy készíttetni, annak az egyéni feltöltését javaslom. Az alkotómunka személyesebbé teszi a majdani rovarokkal a kapcsolatot. A rovarok megbújására természetes anyagokat javaslok: ág, vessző darabok, elszáradt fűcsomók, növényi rostok, szalma, nádszálak, fúrt lyukakkal ellátott faszeletek, dióhéj, fenyőtoboz, fakéreg, mohacsomó, falevelek, mind alkalmasak. Ezeket lazán, hézagosan kell elhelyezni, de biztosítani kell (hálóval), hogy ne essenek ki belőle. Csigaházakkal is gazdagíthatjuk a búvóhelyeket. Minél többféle anyagot használunk, annál többféle rovarfaj számára tesszük alkalmassá a hotelt. Műanyagot, fémeket nem javaslok beépíteni, cél a természeteshez hasonló környezet kialakítása.

Egyszerű rovarhotel

Emeletes lakóházban, városban, sokkal szerényebb a betelepülő rovarok fajszáma, egyedszáma, mint nagy zöldfelületen, de azoknak is örülni kell, és ha otthonra találnak, elszaporodnak. A rovarhotel nem minden rovar számára állandó otthon, vannak csak átmenetileg ott meghúzódó rovarok. Sokan telelésre használják, ősszel bújnak el benne, és a hideg telet ott vészelik át. Több rovarfaj szaporodásra, utódainak felnevelésére hasznosítja a neki megfelelő helyet. Rovarok egy része hasznos, más rovarokat fogyasztó, predátor, de betelepülhetnek kártevők is, az utóbbi időben egyre több kárt okozó poloskák. Többször felmerült az a kérdés, hogy darazsak, méhek is lakhatják-e a rovarbölcsőt? Tőlük, illetve támadásuktól pedig sokan félnek. Általában magányosan, nem családosan élő méh- és darázsfajok telepednek meg benne, amiket ha nem zavarnak, nem támadnak emberre.

Dekoratív rovarhotel

A rovarokat emeletes házaknál az erkélyen nevelt élénk virágok színe és illata is vonzza, ilyeneket válogassunk a virágládákba, és tavasztól őszig folyamatosan virágozzanak. Azok is segítik a rovarok betelepedését. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a rovarok számára folyamatosan legyen kihelyezve ivóvíz, azzal is sok rovar odavonzható.

Meg fognak lepődni, hogy tavasztól milyen sok rovar találja meg a virágaikat, és ha már odaszoktak, a rovarbölcsőt is.

Plusz információ a rovarhotel készítéséhez:

https://agroforum.hu/szakcikkek/hazikert/hogyan-epitsunk-rovarhotelt/

Hogyan lehet a hóvirág és a tőzike harangszerű virágait egymástól megkülönböztetni?

2023. március 16. 04:37

Hogyan lehet a hóvirág és a tőzike bókoló, harangszerű virágait egymástól megkülönböztetni? Összességében milyen hasonlóságok és különbségek figyelhetők meg a két növény között?

Mi károsít a ribizli szárában?

2022. április 16. 11:35

Ribizke metszése során néhány szár belül üreges volt, benne barna morzsalékos anyaggal. Károsítót nem találtam, de a jelenség arra utal. Mi él a ribizliben, ami ilyen nyomokat hagy maga után?

Mire figyeljünk öntözőrendszer telepítésekor házikertben?

2020. szeptember 18. 08:12

Szeretném a kertemben az öntözést modernizálni, telepített rendszerrel. Milyen fontos alapelvek érvényesüljenek, hogy növényeim vízellátása megfelelő legyen?

Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

2020. március 2. 15:18

K. Tamásné kérdése: Kertemben sok gyümölcsfa található. Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?