Kifagyhattak a szamócatövek a tél folyamán?

Kifagyhattak a szamócatövek a tél folyamán?

Agrofórum Online

Kerti szamócáim levelei fokozatosan halnak el, új leveleket még nem látok rajtuk, ki fognak hajtani, esetleg kifagyhattak?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A szamóca esetében a régi levelek elhalása, ezzel együtt pedig új leveleinek képződése nemcsak a tavasszal, hanem az egész vegetációs időszakban a természetes folyamat részének tekinthető. A felmelegedéssel párhuzamosan, a tavaszi időszakban az új levelek képződése általában gyorsan meg is indul, már 7-10 fokos nappali hőmérséklet hatására. Kellő hőmérséklet mellett általában 3-4 hét alatt a levelek el is érik teljesen kifejlett állapotukat.

Egy-egy új levélkezdemény megjelenésére általában rövid időn belül, 8-10 naponta számíthatunk. Jellemző, hogy a tavasszal képződött levelek nagy mérettel rendelkeznek, levélnyelük is hosszú, így biztosítva a jó fényellátást gyümölcseik képződéséhez. Élettartamuk kb. 1-2 hónapra tehető, az általuk termelt szerves és ásványi anyagok egy része pedig elhalásuk előtt a gyöktörzsbe kerül elszállításra. Gyümölcsfejlődés alatt a levelek képződésének üteme általában lecsökken. 

A szamóca téli fagykárt csak nagyon ritkán szenved hazánkban. Levelek, illetve megfelelő hótakarás mellett akár a -20- -25 fokos hideget is képes könnyedén átvészelni. Hó takarása nélküli teleken azonban -10 fok alatti hőmérsékleten az áttelelő leveleiknek elpusztulása hamar bekövetkezik. További veszélyt jelent a tél második felében bekövetkező enyhe időjárás, melyet a későbbiekben újra fagyos időszak követ. A növények téli fagyérzékenységét azonban a téli időjárás mellett több tényező is befolyásolhatja. Nem mindegy ugyanis, hogy a szamóca tövei milyen egészségügyi állapotban voltak a nyár végén és az ősz folyamán, hogyan tudtak felkészülni a hideg évszakra.

A gombás betegségekkel, esetleg atkákkal erősen fertőzött növényeknek jelentősen lecsökken ugyanis a fagyállóságuk, hiszen kevesebb lombozatuk miatt tápanyag-raktározó képességük is mérséklődik. Az elégtelen vízellátás is gyakran okoz korai lombhullást a szamóca esetében, hiszen gyökereinek nagy része a talajfelszín hamar kiszáradó felszínéhez közel helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy aszályos napokon vízpótlással, illetve a tápanyagok megfelelő utánpótlásával is érdemes a növényt a téli időszakra felkészíteni.

Kiemelt kép: Pixabay

Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagykár?

2023. április 9. 11:36

Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagyok által okozott károsodás?

Megkezdik az agrárkárenyhítő juttatások kifizetését a gazdák számára

2021. március 27. 11:36

A 2020. kárenyhítési évben az aszály, illetve a tavaszi fagy okozta a legjelentősebb károkat.

Jönnek az éjszakai fagyok – így lehet védekezni a gyümölcsösökben

2020. március 23. 10:14

Vannak jól bevált technikák a fagyvédelemre, amelyekkel külön-külön vagy együttes alkalmazásukkal csökkenthető a fagykár mértéke.

Miért haltak el a beültetett muskátlipalánták?

2023. április 11. 04:36

Beültetett muskátlinövényeim levelei elhaltak. Évek óta futómuskátlit nevelünk, gyönyörűek szoktak lenni, idén pórul jártunk. Mi történhetett velük? Mindent úgy csináltunk, ahogy szoktuk, az ablakpárkányon vannak.