Zöldség
Zöldség

Termesszünk tormát – de vigyázzunk vele, mert hajlamos a burjánzásra!

Termesszünk tormát – de vigyázzunk vele, mert hajlamos a burjánzásra!

Agrofórum Online

A torma (Armoracia rusticana) az egyik legrégebbi kultúrnövény. A legtöbb kertben évekig ugyanazon a helyen marad. Ha egyszer elültették, nehéz eltávolítani, mivel a gyökér kis részeiből újra kihajt. Sok év elteltével is, amikor az ágyások már régen befüvesedtek, jelzi, hogy a közelében egykor zöldségeskertet telepítettek.

Ültetés

A torma évelő növény, amely szinte minden talajon megterem és félárnyékban is jól érzi magát.

Ültetésnél figyeljünk arra, hogy a rizómák egy-két centiméter vastagok és 25-30 centiméter hosszúak legyenek. A gyökerek oldalrügyeit dörzsöljük le és csak a legfelsőt hagyjuk meg. Április elejétől május elejéig a kert egy napos zugába, körülbelül 15 centiméter mélyen, enyhe dőlésszögben kiültethetők.

Az ültetési távolság legalább 60 centiméter legyen. Ezekre a nagynak tűnő távolságokra azért van szükség, mert a torma növénynek nagy térre van szüksége maga körül. Ezután néhány centiméter magasan takarjuk be a területet kerti földdel vagy érett komposzttal.

A torma gyökere elérheti a 30-60 cm hosszúságot és 5-10 cm vastagságot. A levelek hossza általában 30-60 cm. Virágai aprók és fehérek. A virágzás ideje április és június közé esik. A termések hosszú, vékony tokok, melyek apró magokat tartalmaznak.

Júniusban vagy júliusban, amikor a levélhajtások 10-12 centiméter hosszúak, szabadítsuk ki a gyökereket a földből a tetején. Távolítsuk le az összes oldalhajtást, és a gyökereket ismét fedjük be.

Gondozás, betakarítás

A torma csak nedves talajban képez vastag szárat. Száraz körülmények között hetente egyszer vagy kétszer öntözni szükséges.

A tormát hagyományosan októbertől takarítják be. A kertben a kemény gyökereket egész télen át lehet szedni.  

A megtisztított gyökereket gyorsan el kell tárolni. A levágott gyökérdarabok nedves konyharuhába csomagolva két hétig eltarthatók a hűtőben. Lefagyasztva néhány hónapig is eláll. Ehhez a gyökeret finomra reszelheti vagy feldarabolhatja.

Felhasználása

A torma rendkívül sok C-vitamint, káliumot és kalciumot tartalmaz, jellegzetes ízét a különféle mustárolajoknak köszönheti. Étkezési célra, leginkább frissen reszelve fogyasztjuk. Hatóanyagai segítik a nyálkahártya vérellátását, serkentik a gyomor- és bélműködést és nyákoldó hatásúak.

Vigyázat: A torma hajlamos a burjánzásra! Minden gyökérdarab, amely a talajban marad, tovább nő. A torma ültetését ezért jól meg kell tervezni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Termesszünk ősszel kínai kelt!

2024. július 2. 10:10

A kínai kell tenyészideje igen rövid és a felszedést megelőzően a hideget is jól bírja, így másodvetésre kifejezetten alkalmas.

Karácsonyra újburgonya? A tarlóburgonya termesztése

2024. június 28. 08:40

A burgonya másodvetésben történő termesztésének sok előnye van, viszont csak öntözött területeken érdemes belevágni.

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

2024. június 10. 14:40

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, és a drágulás még aligha ért véget.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Idén is Magyarország Európa tormanagyhatalma

2022. április 7. 11:31

Hazánk az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A magyar torma jelentős része exportra megy, ahol – egyedi zamatának köszönhetően – jellemzően feldolgozóüzemek hasznosítják íz-és állagjavítóként a saját tormás készítményeikben. A hazai tormaterület nagysága azonban lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában.

Kinevelhető a növény a hűtőszekrényben kihajtott tormagyökérből?

2024. február 13. 04:37

Hűtőszekrényben PVC zacskóban tároltam fel nem használt tormagyökeret, és meglepetésemre kihajtott. Mit kezdhetek vele? Kinevelhető belőle a növény?

Hogyan termesszünk fejfájás-csillapító növényeket, és miként használjuk őket?

2022. szeptember 29. 14:34

Érdemes utánanézni, milyen természetes módszerek és gyógynövények állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy javítsunk a közérzetünkön és megszüntessük a panaszainkat.