Megmenthető még a leveleit hullató kroton?

Megmenthető még a leveleit hullató kroton?

Agrofórum Online

Egy hétre elutaztunk, ezalatt a kroton virágomról sok levél lehullott, és a csúcsi leveleknél szövedéket látok a levelek tövében. Menthető még?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A krotonok igazi szobai, kedvelt dísznövények, hosszú életűek, fás szárúak, hatalmas méretűre megnőnek, ahol jó helyet találnak nekik a lakásban. Világosságot kedvelők, saját megfigyeléseim szerint kifejezetten szeretik a napos ablak melletti, meleg helyet. Az itt felsoroltak ugyancsak kedveznek a takácsatkáknak is. Ezért van az, hogy a kroton szinte első számú károsítója a takácsatka.

Az ön növényén is a közönséges takácsatkák (Tetranychus urticae) szaporodtak fel. A takácsatkák a levelek hátoldalán élnek, ezért kevésbé észrevehetők, a növények legfiatalabb (csúcsi) leveleit szívogatják, hatásukra apró, halvány, világos pontméretű foltok jelennek meg a levelek színén. A levelek fonákán, levélnyeleken pókhálóhoz hasonló finom szövedéket képeznek és abban élnek az alig látható, pókszerű, 4 pár lábú állatok. Megfigyelésüket kézi nagyító segíti.

Kroton színes levélkavalkádja

Meleg, egyenletes hőmérsékletű helyen, ahol száraz a levegő, hamar felszaporodnak, és súlyos kárt okoznak: szívogatásuk hatására a levelek torzulnak, hamar elszáradnak és lehullanak, a növények növekedését csökkentik, díszítő értéküket szintén. A krotonon kívül szinte minden szobai növényt képesek megfertőzni, de szabadföldön is gyakori kártételük, gyümölcsfák, zöldségek és fűszernövények leveleit is kedvelik. Különösen gyakoriak napos erkélyeken, teraszokon tartott növényeknél, mivel ott is hasonló környezeti feltételeket találnak.

Sokat tehet a takácsatkák felszaporodása ellen, ha a kroton leveleit, annak mindkét oldalát, finom vízpermettel szórja be, azzal párásítja a levegőt körülötte. Ez gyakorolható napjában több alkalommal is. A nagy nyári melegben ablak mögött ne érje napsütés, nyári hónapokra helyezze távolabb az ablaktól, hogy megelőzze túlzott felmelegedését.

Takácsatkák a levélen

A kroton nagy, viaszos leveleinek mindkét oldalát 2-3 hetente javasolt nedves, puha ruhával áttörölgetni, azzal az esetleges takácsatka telepeket is el tudja távolítani, és velük együtt a porréteget is, szabaddá téve a növény légzőnyílásait. A fertőzött növények leveleinek erős vízsugárral végzett lezuhanyozása is sokszor eredményes védekezési mód. A „fürdetést” szobahőmérsékletű vízzel szabad csak végezni, különben a hideg víz sokkhatást, majd levélhullást okoz. A takácsatkák káliszappanos permetezéssel vagy növényi olajos permetezéssel (Vektafid) hatékonyan gyéríthetők a lombozatról. Ezek a kezelések szobában veszély nélkül alkalmazhatók.

Az atkák szívogatásának nyomai a leveleken végig ott maradnak, ezért néha félrevezető a tünet: előfordulhat, hogy az atkák már kihaltak, de a „nyomuk” ott marad. Beavatkozás előtt meg kell győződni az atkák jelenlétéről.

Atkaölő szerekkel is védekezhet ellenük, de csak szabadban lévő növényeknél alkalmazza. A lakásból permetezésre kivitt virágok már 1 nap múlva visszahelyezhetők eredeti helyükre. Sanmite, Nissorun nevű atkaölő szerek engedélyezettek dísznövények atkái elleni védekezésre.

Lehetnek már most atkák a szőlő levelein?

2023. május 27. 13:37

Lehetséges, hogy már most atkák vannak a szőlő levelein? Kérem szíves válaszukat!

Milyen furcsa levélbetegség látható a szamócán?

2023. június 4. 14:38

Milyen betegség tünete látható a szamócán? Kérem válaszukat!

Fog valaha teremni a magról nevelt mandarinfa?

2023. február 19. 04:39

Hogyan ápoljam a magról vetett mandarint? Fog valaha teremni is?

Mit tehetek a körte visszatérő barnulásos levélbetegsége ellen?

2023. augusztus 5. 04:38

Évek óta visszatérő körtebetegséghez kérem tanácsukat. Valamennyi, különböző fajtájú körtefánkat (Bosc kobak, Vilmos, Packham's triumph, Clapp kedveltje) megtámadja, de a szomszédos almatermésűeket nem. Kisebb barna levélfoltokkal kezdődik nyár elején, folyamatosan jelen van ősz végéig. Az elváltozás végül a teljes levél megbarnulásával, elszáradásával fejeződik be. A fa egyéb zöld részein nem látható károsodás, bár egyes fiatal ágak elszáradnak.