Labdarózsa: mi pusztítja a leveleket?

Labdarózsa: mi pusztítja a leveleket?

Agrofórum Online

Labdarózsa bokrom leveleit apró, sárgás színű hernyók rágják. Alig maradtak ép levelek. Mit tehetek a kártevővel?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Labdarózsa levélbogár (Pyrrhalta viburni) a levélbogarak családjába tartozik, évente 1 nemzedéket nevel, és lárvái szokták károsítani a bangita félék (Viburnum sp.) leveleit. Európában, Ázsiában és USA-ban is ismert, elterjedt kártevőről van szó. Felmérések szerint a kányabangita (Viburnum opulus) a legfogékonyabb a levélbogárra, azon okozza a legsúlyosabb kárt.

Életmódja ismert: ősszel a kifejlett bogarak nőstényei a vesszőkbe mélyedéseket készítenek, azokba rakják le petéiket csoportosan. Tojáscsomóikat befedik, részben a fagy, részben a későbbi kiszáradás ellen védik. Megfigyelések szerint a bogár tavaszi tovább-fejlődéséhez kemény, fagyos téli hónapok szükségesek. Az áttelelő petékből tavasszal kifejlődnek a lárvái, melyek kezdetben igen aprók 1-2 mm hosszúak csupán, ekkor színűk zöldessárga. Nagy étvágyuknak köszönhetően gyorsan nőnek, színűk élénksárgára változik, és testükön sötét színű mintázat fejlődik.

Változik a testük színe is, a korábbinál sötétebbre. Kifejlett lárvák elérik 10-11 mm-s méretet. A lárvák fejlődése 17-22 °C közötti hőmérsékletnél a leggyorsabb, míg a 27 °C -nál magasabb hőmérséklet már gátolja azt. Lárvák a talajban bábozódnak, és júniusban bújnak elő a talajból a kifejlett bogarak. Bogarak és lárvák a bangita bokrok levéllemezét, annak erek között részét fogyasztják. Felszaporodásuk esetén a bokrok minden levelét lyukasra rágják, teljes levélkárt, úgynevezett tarrágást okozhatnak. Több egymást követő évben fellépő hasonló súlyos kártétel következtében a bokor teljesen legyengül, kipusztul.

Védekezés

Vegyszermentes praktikák: A bangita bokrok leveleinek őszi lehullását követően a tojáscsomókkal fertőzött ágvégek eltávolításával és megsemmisítésével az áttelelő alakjukat hatástalaníthatjuk. Ezt a munkát április közepéig ajánlott befejezni. Később, amikor a kifejlett lárvák a levelekről levetik magukat, hogy a talajba húzódjanak, a bokor alatti talajfelszínre terített fóliával megakadályozható továbbfejlődésük. A nyár elején megjelenő bogarak – a bokrok ágainak ütögetése, „kopogtatása” után – levetik magukat a lombról, a bokrok alá helyezett talajtakaróról össze lehet gyűjteni, így számukat csökkenteni..

Kémiai védekezés: A lárvák ellen megjelenésük kezdetén érdemes kontakt hatású deltametrin vagy cipermetrin hatóanyagú szerrel permetezni. Mivel a lárvák elsősorban a levelek hátoldalán találhatók, a permetlé érje a levelek mindkét oldalát. Ahol előző évben erős kártételt okozott, feltétlenül indokolt a kártétel figyelése és az aktuális évi permetezésre felkészülni.

Nőnap: csúcsforgalomra készülnek a virágosok

2021. március 3. 11:05

Készülnek a virágüzletek a közelgő nőnapra, amikor napi forgalmuk megtöbbszöröződik. A tapasztalatok szerint ajándékozottanként jellemzően legalább 1000 forintért vásárol egy-egy vevő virágot, többségében hazai termesztésű fréziát, jácintot, tulipánt, nárciszt, illetve az örök klasszikus rózsát, gerberát, szegfűt – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Katicacsalogató növények, amiket mindenképp érdemes ültetni

2023. július 3. 05:36

Akár a díszkertről, akár a veteményeskertről van szó, számos olyan növényünk van, melyek alkalmasak a katicabogarak becsalogatására.

Mészkerülő növények és amit tudni érdemes róluk

2022. május 10. 05:38

A mésszel a talajban több gond is van. Nem csak önmagában az, ha olyan növényt ültetünk a meszes talajba, ami nem bírja a meszet, de még a betárolásnál is gond lehet például egyes gyümölcsöknél.

Apró, fehér, lepkeszerű rovarok károsítják a lakásban nevelt növényeket. Mit tehetünk ellenük?

2019. március 21. 09:14

K. Lászlóné kérdése: Lakásunkban apró, éppen csak látható, fehér, lepkeszerű repülő rovarokat vettem észre. Szeretnék ellenük védekezni, mielőtt mindegyik növényemet megfertőzik. Mit tudok tenni ellenük?