33℃ 20℃
június 4. Bulcsú, Kerény, Kerubin

Lehet ifjítani az idős diófát?

Agrofórum Online

Lehet-e még ifjítani az idős diófát? Válaszukat előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A diófa, főként idősebb korra, már képes nagyon nagyméretű fává megnőni, ezzel együtt hatalmas koronát is nevelni. Sajnos az ilyen méretű fák metszése házikerti körülmények között is akadályokba ütközik, hiszen már egy hosszabb létráról is nehézkes feladatnak mondható ennek megoldása. Vannak olyan vállalkozók, akik e feladat elvégzéséhez szükséges eszközzel és járművel is rendelkeznek, érdemes lehet tehát a folyamatot szakemberre bízni.

A diót a többi gyümölcsfajtól eltérően, méretéből is adódóan, nem minden évben szokták metszeni (legalább háromévente azonban ajánlatos elvégezni), illetve esetében nem is termőre metszésről, hanem ritkításról szokás beszélni. Ez azt jelenti, hogy a fa koronájából olyan elemeket távolítunk el, melyek sűrítenek, vagyis nem megfelelő irányba állnak. Továbbá az elszáradt, sérült és beteg részek levágása is a folyamat részét képezi. A nagyra nőtt korona gyakran lehet útjában a vezetékeknek, a háznak, szomszédnak stb., az ilyen problémát okozó gallyak és ágak lemetszése szintén fontosnak tekinthető. A jól ritkított diófa belseje még idősebb korban is elegendő mennyiségű fényt kap ahhoz, hogy termésképzése se ütközzön akadályba. A bejutó fény mennyisége hatással van ugyanis a termőrügyek képződésére, a termések fejlődésére. Az árnyékos részeken is képződhetnek termések, viszont azok mérete és minősége elmarad a fénnyel kellően ellátott részeken képződött gyümölcsökétől.

Nemcsak a metszés módja, hanem annak időpontja is meghatározó a dió életében. A metszést a szüret után, ősszel érdemes elvégezni, hiszen a sebek nehezen gyógyulnak be a nagy gyökérnyomás miatt. Más időszakban történő metszés nem ajánlható, hiszen a fa folyása olyan heves is lehet, hogy a keletkezett seben keresztül a fa úgyszólván elvérzik. A tavaszi metszés során létrejövő sebek továbbá nehezen is száradnak a kifolyó nedvtől, így a fa korhadását is megindíthatják. A nagyobb volumenű metszést tehát ősszel kell elvégezni a fa egészségének megőrzése érdekében, míg a kisebb és vékonyabb koronarészek eltávolítása akár tavasszal is végrehajtható. A nagyobb sebek kezelése, fasebkezelő anyaggal való bekenése is legyen része a metszésnek!

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

2019. augusztus 4. 05:38

Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.

A gyümölcstermő növények levéllikacsosságáért felelős tényezők

2018. november 24. 06:36

A levéllikacsosság tünetegyüttes komplex eredetű betegségre vezethető vissza. Az őszibaracknál okozza a legsúlyosabb károkat, de emellett gyakran fordul elő kajszin, mandulán, szilván, de más növényfajokon is. A Thyrostoma carpophilum gombafaj mellett, számos más tényező is kiválthat hasonló tüneteket, így a háttérben genetikai eredetű és abiotikus kórokok, vírusok, baktériumok, más gombák és kártevők is állhatnak.

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.