Fűszerpaprika-töveken a termések egy része még nem érett be, még zöldek. Kertben nevelem, 30-40 növényről van szó. Lehet-e érlelését sürgetni, hogy bepirosodjon, mint a paradicsom? Hogyan tudnám hasznosítani? Sajnálnám kidobni.
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A paprika termése utóérésre képes, helyesebben beszínesedik, még zölden leszedett állapotban is, hasonlóan a paradicsomhoz. Azonban ez a folyamat csak látszólag azonos az élő növényen érlelődő paprikáéhoz.
A paprika meleg-, víz-, tápanyag- és fényigényes növény. Ha ezek a feltételek adottak terméseinek növekedése, fejlődése ütemesen zajlik az adott fajtára jellemző módon és időre. Ha a hőmérséklet alacsony az érés, bepirosodás folyamata lelassul, magas, 35 °C feletti tartós hőmérsékletnél a paprikanövény fejlődése, virágzása, kötése leáll. Ha vízből, tápanyagból kevés áll a növény rendelkezésére, fejlődése lelassul, és az érési folyamatát kényszerérés veszi át.
A felsoroltak mutatják, hogy az érést milyen sok tényező befolyásolja. Az idei több hétig tartó forró hetek miatt a paprikák fejlődése leállt, és a hosszú kényszerszünet után indult újra, akkor viszont lendületesen. Ez volt az oka, hogy sok még zöld, éretlen paprika található a töveken. A szokatlanul enyhe, napos szeptember és október kicsit kárpótolta a kiesett nyári alkalmas időszakot, az érést hosszú időre lehetővé tette.
A még tövön fejlődő paprikáknál az érést segítheti, ha
- a növényeket éjszakára fátyolfóliával takarja, lehet 2 réteg is. Nappalra a takarást távolítsa el, hogy a növényeket közvetlenül érje a napfény és felszáradjon a harmatos növény!
- Csak tartósan esőmentes időszakban és ritkán öntözi a töveket, hogy a paprikatermések víztartalma ne növekedjen, az érés belső anyagcsere folyamata zavartalanul történjen.
- A tövekről az apró, még növekedésben lévő, későn kötött virágokból fejlődő terméseket száruknál óvatosan levágja, így a növény a teljes méretűekre kifejlődött termések érésére fordítja minden energiáját.

Bizonyára már előfordult, hogy zölden vásárolt paprikatermések szobahőmérsékleten kinn maradtak, és azok színe pár nap múlva pirosra kezdett váltani. Ez az utóérés, helyesebben ahhoz hasonló folyamat a fűszerpaprikákra is jellemző. Utóérést etilén képződéssel fokozni lehet, ez történik akkor, ha papírzacskóba helyezi azokat a folyamat gyorsítására. A termések légzésénél képződő etilén segíti a folyamatot.
A piros szín azonban megtévesztő: az ilyen termések íze, aromája, állaga meg sem közelíti a tövön, szabadban, a növény igényeinek megfelelő körülmények között beérett paprikáét. A fűszerpaprikákat még feldolgozás előtt ki kell szárítani, a folyamat hosszú időt igényel. Az ősz végi paprikák magas víztartalmúak, beltartalmi értékük alacsony, szárításuk bizonytalan, magas a paprikacsövek romlásának aránya, és nem adnak jó minőségű őrölt paprikaport.
Őrölt paprikának csak már teljesen beérett paprikákat ajánlom leszedni, szárításukhoz légáramlás, 30 °C körüli meleg levegő szükséges. A hagyományos szabadlevegős szárítás náluk nem biztonságos.
A nem beérett még zöld paprikákat feldogozva, savanyítva, kovászolva, vagy natúr formában mélyhűtőben tárolva jövő nyárig ételei elkészítésénél ízesítésre hasznosítani tudja, értékes alapanyag.
Javaslom, hogy a jövőben rövid tenyészidejű, és egyszerre érő paprikafajtát termesszen, azok érése őszig biztonsággal befejeződik. A tenyészidő hossza a paprika nevelési módjával is szabályozható: palántáról nevelt növények hamarabb, míg a helyrevetett paprikák későbben fejezik be terméseik kinevelését. Palántázza a korai paprikafajtát, akkor a termések őszig biztonsággal beérnek!
Kiemelt kép: Pixabay