Lehetséges a fűszerpaprika termésének érését sürgetni ősszel?

Agrofórum Online

Fűszerpaprika-töveken a termések egy része még nem érett be, még zöldek. Kertben nevelem, 30-40 növényről van szó. Lehet-e érlelését sürgetni, hogy bepirosodjon, mint a paradicsom? Hogyan tudnám hasznosítani? Sajnálnám kidobni.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A paprika termése utóérésre képes, helyesebben beszínesedik, még zölden leszedett állapotban is, hasonlóan a paradicsomhoz. Azonban ez a folyamat csak látszólag azonos az élő növényen érlelődő paprikáéhoz.

A paprika meleg-, víz-, tápanyag- és fényigényes növény. Ha ezek a feltételek adottak terméseinek növekedése, fejlődése ütemesen zajlik az adott fajtára jellemző módon és időre. Ha a hőmérséklet alacsony az érés, bepirosodás folyamata lelassul, magas, 35 °C feletti tartós hőmérsékletnél a paprikanövény fejlődése, virágzása, kötése leáll. Ha vízből, tápanyagból kevés áll a növény rendelkezésére, fejlődése lelassul, és az érési folyamatát kényszerérés veszi át.

A felsoroltak mutatják, hogy az érést milyen sok tényező befolyásolja. Az idei több hétig tartó forró hetek miatt a paprikák fejlődése leállt, és a hosszú kényszerszünet után indult újra, akkor viszont lendületesen. Ez volt az oka, hogy sok még zöld, éretlen paprika található a töveken. A szokatlanul enyhe, napos szeptember és október kicsit kárpótolta a kiesett nyári alkalmas időszakot, az érést hosszú időre lehetővé tette.

A még tövön fejlődő paprikáknál az érést segítheti, ha

  • a növényeket éjszakára fátyolfóliával takarja, lehet 2 réteg is. Nappalra a takarást távolítsa el, hogy a növényeket közvetlenül érje a napfény és felszáradjon a harmatos növény!
  • Csak tartósan esőmentes időszakban és ritkán öntözi a töveket, hogy a paprikatermések víztartalma ne növekedjen, az érés belső anyagcsere folyamata zavartalanul történjen.
  • A tövekről az apró, még növekedésben lévő, későn kötött virágokból fejlődő terméseket száruknál óvatosan levágja, így a növény a teljes méretűekre kifejlődött termések érésére fordítja minden energiáját.
Paprikatő októberben fejletlen zöld terméssel
Paprikatő októberben fejletlen zöld terméssel (fotó: a kérdező felvétele)

Bizonyára már előfordult, hogy zölden vásárolt paprikatermések szobahőmérsékleten kinn maradtak, és azok színe pár nap múlva pirosra kezdett váltani. Ez az utóérés, helyesebben ahhoz hasonló folyamat a fűszerpaprikákra is jellemző. Utóérést etilén képződéssel fokozni lehet, ez történik akkor, ha papírzacskóba helyezi azokat a folyamat gyorsítására. A termések légzésénél képződő etilén segíti a folyamatot.

A piros szín azonban megtévesztő: az ilyen termések íze, aromája, állaga meg sem közelíti a tövön, szabadban, a növény igényeinek megfelelő körülmények között beérett paprikáét. A fűszerpaprikákat még feldolgozás előtt ki kell szárítani, a folyamat hosszú időt igényel. Az ősz végi paprikák magas víztartalmúak, beltartalmi értékük alacsony, szárításuk bizonytalan, magas a paprikacsövek romlásának aránya, és nem adnak jó minőségű őrölt paprikaport.

Őrölt paprikának csak már teljesen beérett paprikákat ajánlom leszedni, szárításukhoz légáramlás, 30 °C körüli meleg levegő szükséges. A hagyományos szabadlevegős szárítás náluk nem biztonságos.

A nem beérett még zöld paprikákat feldogozva, savanyítva, kovászolva, vagy natúr formában mélyhűtőben tárolva jövő nyárig ételei elkészítésénél ízesítésre hasznosítani tudja, értékes alapanyag.

Javaslom, hogy a jövőben rövid tenyészidejű, és egyszerre érő paprikafajtát termesszen, azok érése őszig biztonsággal befejeződik. A tenyészidő hossza a paprika nevelési módjával is szabályozható: palántáról nevelt növények hamarabb, míg a helyrevetett paprikák későbben fejezik be terméseik kinevelését. Palántázza a korai paprikafajtát, akkor a termések őszig biztonsággal beérnek!

Kiemelt kép: Pixabay

Nincs jó formában a magyar őrölt fűszerpaprika, kétszer annyi a behozatalunk, mint a kivitel

2023. szeptember 22. 07:10

A magyar prémium minőségű őrölt fűszerpaprika külföldön is keresett termék. Bár a klímaváltozás, a növekvő termelési költségek kihívást jelentenek, a hatékonyabb technológiai megoldások, nagyobb szervezettség, erősebb marketing révén erősödhet az ágazat – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Új támogatási lehetőség a szárítmány-előállítóknak

2019. május 29. 14:47

Azok a szárítmány-előállító vállalkozások jogosultak támogatásra, amelyek – egyéb feltétel mellett – igazolják a szárítmány-előállítás céljára felhasznált tüzelőanyag mennyiségét.

Fűszerpaprika-termesztés és -kutatás Tunéziában

2019. június 10. 03:37

Európában és Afrikában sokfelé évszázadok óta kedvelt fűszer a paprika, de bármelyik országról legyen is szó, mindenütt jövevény a faj, hiszen az amerikai kontinens fölfedezése után került át az Atlanti-óceán keleti partjára, majd terjedt el a Földközi-tenger medencéjében, annak északi és déli partvidékén egyaránt.

A fűszerpaprika-termelők ismét igényelhetik a csekély összegű támogatást

2019. május 3. 10:50

A támogatás összegét a kérelmező rendelkezésére álló szabad mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) keret figyelembevételével határozza meg a Kincstár.