Milyen betegséget jeleznek a rozsdabarna foltok a muskátli levelein?

Milyen betegséget jeleznek a rozsdabarna foltok a muskátli levelein?

Agrofórum Online

G. Szidónia kérdése: Muskátli növényeim levelein ősszel rozsdabarna színű, apró „párnák” nőttek. Gyorsan felszaporodtak, elterjedtek, és leszáradtak a levelek. Azóta bevittem teleltetni a növényeket. Kigyógyíthatóak a tövek, vagy jövőre újból megjelenik a betegség?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Érdeklődő!

Muskátli növényein a muskátlirozsda nevű betegség okozta a levelek foltosságát, kórokozó neve Puccini pelargonii-zonalis. A gomba a Pelargonium zonale muskátlifajt fertőzi, melyet sokan álló vagy paraszt-muskátlinak ismernek. Ez a faj, ami jól viseli a forró, száraz meleget az ablakokban is. A többi futó vagy fél-futó muskátlifajt nem fertőzi. Invazív kórokozó, ezért az EPPO (Növény-egészségügyi Világszervezet) A2 listáján, mely a különösen veszélyes károsítókat tartalmazza, is szerepel. A muskátlirozsda Európába már a 60-as években bekerült, azóta egyéb földrészeken és államokban is megtelepedett. Gyors elterjedésében szerepet játszott, hogy a muskátlit elsősorban vegetatív módon, azaz dugványozással szaporítják, a fertőzött dugványokkal a kórokozó gyorsan és nagy távolságokra elkerül a dugványok intenzív nemzetközi kereskedelme segítségével.

Muskátlirozsda kezdeti tünetei a levél színén

A muskátlirozsda szabadföldön is és növénynevelő helyen (fóliában és üvegházban) is fertőz és kárt okoz. A levelek színén 4-8 mm-es kör alakú, elhalványodó majd elszáradó foltok fejlődnek, melyekben a levelek hátoldalán kiemelkedő gombatelepek nőnek. Azokat kezdetben a növény bőrszövete fedi, majd a spóratömeg erőteljes növekedése felrepeszti azt, és a rozsdabarna spóratömeg – uredospóra – szétszóródik újabb leveleket fertőzve. Gyakori jelenség, hogy az első spóratelep körül később gyűrű formában fejlődnek ki a következők. Ha hideghatás éri a fertőzött növényt, fekete színű teleuto-spóra telepeket is képez. A levélen kívül a muskátli valamennyi zöld részét fertőzheti: a levélnyelet, a szárat, a pálhaleveleket és a kocsányt is.

A gomba terjesztésében, telelésében a rozsdabarna színű uredo spóráknak van jelentőségük, széllel, légáramlással, dugvánnyal és a növények ápolásakor kézzel is terjeszthető a gomba. A spórák fertőzéséhez magas páratartalom és 16-18 °C hőmérséklet az optimális. Nyári nagy melegben a gomba elpusztul, ősszel szokott megjelenni és felszaporodni, ahogy Ön is megfigyelte.

Muskátlirozsda kifejlett telepek

Védekezés több részből áll. A növényeken talált rozsdagombás leveleket rendszeresen el kell távolítani, és PVC zsákban összegyűjteni. Szaporítás előtt az anyanövényeket folyamatosan ellenőrizni és mentesíteni szükséges rozsdaölő szerekkel végzett lombkezeléssel. Dugványoknál bevált azok 10 perces áztatása a permetlében kiültetés előtt, majd 10-14 naponta megelőző permetezése, ez természetesen csak az élő lombbal rendelkező muskátlikra vonatkozik. A nyugalmi állapotban teleltetett muskátlival télen nincs teendő, de tavasszal kiültetéskor, ha ősszel volt rajta rozsdafertőzés, egy megelőző áztató jellegű permetezés célszerű. A dísznövényeknél engedélyezett gombaölő szerek közül az azoxistobin és mankoceb hatóanyagúakkal végzett megelőző jellegű permetezés ajánlott, nedvesítőszer használatával.

Összefoglaló a növényvédő szerek háztáji alkalmazásáról

2019. szeptember 2. 11:49

A növényvédő szerek otthoni alkalmazásánál számos előírást és íratlan szabályt be kell tartani annak érdekében, hogy növényünk, környezetünk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ez az összefoglaló útmutatásul szolgál a szakszerű, biztonságos és eredményes háztáji növényvédőszer-használatról.

Jubileumot ünnepel a Nufarmer Magazin (ingyenesen letölthető PDF)

2019. április 2. 06:17

Magazinunkban több kiváló, elismert szakember ismerteti tapasztalatait az évelő egyszikű gyomnövényekről csakúgy, mint a vetésfehérítővel vagy a zöldítéssel kapcsolatos növényvédelmi problémákról és megoldási lehetőségekről.

Elkerülhető a paradicsomvész - hamarosan kezdődik a paradicsombetegségek elleni védekezés

2019. április 23. 07:55

Az egyik legrettegettebb, paradicsomokat is sújtó betegség a paradicsomvész, mellette komoly károkat okozhat a szeptóriás levélfoltosság és a vírusos sárga levélsodródás is. Cikkünkből kiderül, hogy mit érdemes tudni ezekről a betegségekről, és hogyan védekezhetünk ellenük.

Jön a hétvége és ezzel együtt a záporok, zivatarok

2018. július 20. 05:12

A héten többfelé hátráltatta a mezőgazdasági munkákat szeles, záporos időjárás. A továbbiakban a szél mérséklődésére lehet számítani, de az időjárás csapadékos jellege megmarad, eleinte a keleti országrészben, majd a hétvégén egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok. Forróságra továbbra sem kell készülni, marad a nyári meleg.