Milyen betegséget jeleznek a rozsdabarna foltok a muskátli levelein?

Milyen betegséget jeleznek a rozsdabarna foltok a muskátli levelein?

Agrofórum Online

G. Szidónia kérdése: Muskátli növényeim levelein ősszel rozsdabarna színű, apró „párnák” nőttek. Gyorsan felszaporodtak, elterjedtek, és leszáradtak a levelek. Azóta bevittem teleltetni a növényeket. Kigyógyíthatóak a tövek, vagy jövőre újból megjelenik a betegség?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Érdeklődő!

Muskátli növényein a muskátlirozsda nevű betegség okozta a levelek foltosságát, kórokozó neve Puccini pelargonii-zonalis. A gomba a Pelargonium zonale muskátlifajt fertőzi, melyet sokan álló vagy paraszt-muskátlinak ismernek. Ez a faj, ami jól viseli a forró, száraz meleget az ablakokban is. A többi futó vagy fél-futó muskátlifajt nem fertőzi. Invazív kórokozó, ezért az EPPO (Növény-egészségügyi Világszervezet) A2 listáján, mely a különösen veszélyes károsítókat tartalmazza, is szerepel. A muskátlirozsda Európába már a 60-as években bekerült, azóta egyéb földrészeken és államokban is megtelepedett. Gyors elterjedésében szerepet játszott, hogy a muskátlit elsősorban vegetatív módon, azaz dugványozással szaporítják, a fertőzött dugványokkal a kórokozó gyorsan és nagy távolságokra elkerül a dugványok intenzív nemzetközi kereskedelme segítségével.

Muskátlirozsda kezdeti tünetei a levél színén

A muskátlirozsda szabadföldön is és növénynevelő helyen (fóliában és üvegházban) is fertőz és kárt okoz. A levelek színén 4-8 mm-es kör alakú, elhalványodó majd elszáradó foltok fejlődnek, melyekben a levelek hátoldalán kiemelkedő gombatelepek nőnek. Azokat kezdetben a növény bőrszövete fedi, majd a spóratömeg erőteljes növekedése felrepeszti azt, és a rozsdabarna spóratömeg – uredospóra – szétszóródik újabb leveleket fertőzve. Gyakori jelenség, hogy az első spóratelep körül később gyűrű formában fejlődnek ki a következők. Ha hideghatás éri a fertőzött növényt, fekete színű teleuto-spóra telepeket is képez. A levélen kívül a muskátli valamennyi zöld részét fertőzheti: a levélnyelet, a szárat, a pálhaleveleket és a kocsányt is.

A gomba terjesztésében, telelésében a rozsdabarna színű uredo spóráknak van jelentőségük, széllel, légáramlással, dugvánnyal és a növények ápolásakor kézzel is terjeszthető a gomba. A spórák fertőzéséhez magas páratartalom és 16-18 °C hőmérséklet az optimális. Nyári nagy melegben a gomba elpusztul, ősszel szokott megjelenni és felszaporodni, ahogy Ön is megfigyelte.

Muskátlirozsda kifejlett telepek

Védekezés több részből áll. A növényeken talált rozsdagombás leveleket rendszeresen el kell távolítani, és PVC zsákban összegyűjteni. Szaporítás előtt az anyanövényeket folyamatosan ellenőrizni és mentesíteni szükséges rozsdaölő szerekkel végzett lombkezeléssel. Dugványoknál bevált azok 10 perces áztatása a permetlében kiültetés előtt, majd 10-14 naponta megelőző permetezése, ez természetesen csak az élő lombbal rendelkező muskátlikra vonatkozik. A nyugalmi állapotban teleltetett muskátlival télen nincs teendő, de tavasszal kiültetéskor, ha ősszel volt rajta rozsdafertőzés, egy megelőző áztató jellegű permetezés célszerű. A dísznövényeknél engedélyezett gombaölő szerek közül az azoxistobin és mankoceb hatóanyagúakkal végzett megelőző jellegű permetezés ajánlott, nedvesítőszer használatával.

A nyugati dióburok-fúróléggyel kapcsolatos 2019. évi tapasztalatok

2019. október 23. 04:38

A 2019-es évben a késő tavaszi fagyok, az elhúzódó hűvös időjárás és a nyár végi/ősz eleji relatív vízhiány mellett a diósgazdáknak és házikert tulajdonosoknak egy másik problémával is meg kellett küzdenie, mégpedig a dió egy hazánkban néhány éve felbukkant károsítójával, a nyugati dióburok-fúróléggyel.

Megjelent és ingyenesen letölthető a Nufarmer Magazin őszi száma (pdf)

2019. szeptember 10. 16:34

A tarlókezeléstől a csávázáson, majd a vetésen át egészen a téli nyugalmi állapotig lépésről lépésre foglalkozunk az aktuális teendőkkel, kollégáinkon kívül gyakorló szakemberek is megosztják tapasztalataikat, javaslataikat.

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!