Léteznek-e szilvahimlő vírusra kevésbé fogékony szilvafajták?

Léteznek-e szilvahimlő vírusra kevésbé fogékony szilvafajták?

Agrofórum Online

A már megfertőződött fák életük végéig betegek maradnak, gyógyításuk nem lehetséges, ezért is nagyon fontos a megelőzés, hiszen ez az ellene való védekezés alapja.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Olvasónk!

A csonthéjas gyümölcsfajokon sajnos gyakran megjelennek és jelentős problémát okoznak a szilvahimlő (Plum pox virus) tünetei, legyen szó ültetvényről vagy akár házikertről.

A tünetek a szilva levelén pár mm nagyságú sárgászöld foltok, valamint nagyobb, akár 1 cm-es nagyságú gyűrűk formájában is megjelenhetnek. A gyümölcs felületén enyhén vagy erősebben bemélyülő, rendszerint gyűrű, ritkábban szabálytalan alakú tüneteket okoz.

A beteg termések színe halványabb, egyenetlenül érnek, ízetlenek lesznek. A gyümölcsök húsa idő előtt megpuhul, bennük pedig vörösbarna szövetek találhatók. A beteg fák gyengébben fejlődnek, szártagjaik rövidebbek, hajtásaik pedig vékonyabbak. A már megfertőződött fák életük végéig betegek maradnak, gyógyításuk nem lehetséges, ezért is nagyon fontos a megelőzés, hiszen ez az ellene való védekezés alapja.

A nemesítésnek köszönhetően napjainkban már több fajta is rendelkezésre áll, melyek között nagyobb mértékű eltérés tapasztalható a vírusra való fogékonyságuk tekintetében. Míg a Besztercei szilva, Cacanska rodna, President nagyon fogékonyak, addig a Bluefre, Cacaska rana fajták csak közepesen fogékonyak a szilvahimlőre. A Cacanska lepotica gyümölcsein a szilvahimlő vírus okozta tünetek csak ritkán fedezhetőek fel.  A fajták közül toleránsnak tekinthetőek még az Elena, Stanley, Tophit és a Toptaste is.

A szilvahimlő gyakori és jelentős terjedési módja a fertőzött oltványok ültetése, ezért a fogékony fajták oltványait kellő áttekintéssel vásároljuk meg, csak igazoltan vírusmentes oltványokat telepítsünk. A faiskolából származó, és növényegészségügyi bizonyítvánnyal rendelkező oltványok telepítésével a betegség elkerülhető. Ültetés után is óvjuk növényeinket a levéltetvektől, hiszen táplálkozásuk során a vírus terjesztéséhez is nagymértékben hozzájárulnak. A vírust továbbá növénynedvvel is átvihetjük egyik fáról a másikra a nedvkeringés megindulása után végzett metszéssel, ezért a metszésnél használatos eszközök fertőtlenítésének döntő jelenősége van.

Hogyan folytassuk a szilva növényvédelmét a virágzás utáni időszakban?

2022. május 14. 04:36

Hogyan folytassam a szilva növényvédelmét a virágzás utáni időszakot követően a termések éréséig?

Csökkent a meggy és a szilva ára

2018. szeptember 17. 10:57

2018 január–júliusában az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 0,3 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 1,7 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2 százalékkal mérséklődött.

Gyümölcsösültetvény-összeírás: tarolt az alma és a meggy - feljövőben a bodza

2018. május 29. 11:27

A felmérés közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjedt ki.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.