Himlősek a szilvafák?

Himlősek a szilvafák?

Agrofórum Online

Sz. Imre kérdése: Kajszi- és szilvafáimon himlő vírusra utaló jeleket találtam, lehet valahogy gyógyítani, esetleg a többi tünetet nem mutató fáimat megvédeni?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csonthéjas gyümölcsfajokon: kajszi, őszibarack, szilva és mandulafákon sajnos hazánkban is gyakran megjelenő vírus a szilvahimlő (Plum pox virus). A vírus szinte mindenhol megtalálható legyen szó ültetvényről vagy akár házikertről. A kajszi levelein a levélerek körül sárgászöld foltok jelennek meg, a fertőzés hatására gyűrű alakú foltok is keletkezhetnek.  A szilva levelein pár mm nagyságú sárgászöld foltok, valamint nagyobb akár 1 cm-es nagyságú gyűrűk is megjelenhetnek. A gyümölcs felületén enyhén vagy erősebben bemélyülő, rendszerint gyűrű, de szabálytalan alakú barázdák is megfigyelhetők.

A beteg termések színe halványabb, mint az egészséges gyümölcsé. Az idő előtt megpuhuló gyümölcs húsában vörösbarna szövetek találhatók. A torz gyümölcsök egyenetlenül érnek, íztelenek lesznek. A kajszi magjain sárgásfehér, elmosódott gyűrűzöttség figyelhető meg, ami leopárdszerű foltosodást hoz létre. A beteg fák gyengébben fejlődnek, szártagjaik rövidülnek, hajtásaik vékonyodnak.

A vírus súlyosságát abban rejlik, hogy a már fertőzött fák életük végéig betegek maradnak, gyógyításuk nem lehetséges. Ezért is nagyon fontos a megelőzés, hiszen ez az ellene való védekezés alapja. Terjedésüknek egyik gyakori módja a fertőzött oltvány ültetése. A fertőzött magokból nőtt alanyok oltás után hordozzák a vírust. A házilag ilyen növényanyagból előállított oltványok mindegyike fertőzött lesz. A faiskolából származó, és növényegészségügyi bizonyítvánnyal rendelkező oltványok telepítésével a betegség elkerülhető.

A csonthéjas gyümölcsfák kiültetés után is fertőződhetnek a szilvahimlő vírusával. A levéltetvek is nagymértékben hozzájárulnak terjesztéséhez, valamint a vírussal fertőzött és a beporzást ellátó virágpor is terjesztheti. Ezek mellett átvihető a vírus növénynedvvel is, a nedvkeringés megindulása után végzett metszéssel. Fontos tehát, hogy a vírusra fogékony fajták oltványait kellő áttekintéssel vásároljuk meg, csak igazoltan vírusmentes oltványokat telepítsünk. A nemesítésnek köszönhetően azonban napjainkban már több toleráns, illetve ellenálló fajta is rendelkezésre áll.

Szakmai konzultáció a fák alatt

2020. június 30. 08:16

Immár hagyomány, hogy a hazai kajszitermesztők közössége a szüreti szezon kezdetén szakmai konferencián tárgyalja meg az aktuális problémákat, a résztvevők kicserélik szakmai tapasztalataikat, és a konferenciát kertlátogatás követi. Az idei rendezvény rendhagyó volt, a teljes program a fák alatt zajlott 2020. június 19-én.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Miért hullott már le a kajszibarack levele?

2019. szeptember 23. 13:17

B. Kriszta kérdése: Kajszibarack fám levele augusztus közepétől tömegesen hullik, rajta nagy barna elhalásokat látok. Mi okozhatja? Ilyen még nem volt a kertemben.

Mi lehetett a hiba a monília elleni védekezésben a kajszinál?

2024. április 18. 04:37

Kajszibarackfáim erősen moníliásak lettek, pedig rendszeresen permeteztem. A felsorolt permetezéseknél mi lehetett a hiba: rossz szerekkel végeztem, vagy nem megfelelő időben? Köszönöm válaszukat!