Mitől hervadnak a szilvafa levelei?

Mitől hervadnak a szilvafa levelei?

Agrofórum Online

H. József kérdése: Szilvafámon zsugorodó leveleket találtam. Azt hittem hogy levéltetű, de a leveleket kifordítva a levél fonákja tiszta. A levélen sárgás csíkokban elszíneződés látható. Mi lehet a probléma?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A levéltetvek közül két faj az, ami a szilván általánosságban előfordul. A hamvas szilvalevéltetű a levélfonákon alkot hamvas zöld telepeket, de levéltorzulást nem okoz. A sárga szilva levéltetű tavaszi kártételétől a hajtásvégi levelek besodródnak, torzulnak, majd később elszáradnak és lehullnak. A sárga szilva levéltetű migráló faj, vagyis jelenlétüket május végéig figyelhetjük meg, mert akkor fészkesekre (őszirózsa, napraforgó) települnek át.

A levél zsugorodását, okozhatta levéltetű annak ellenére, hogy őket nem találta meg, mivel lehet a szilvafán belül más hajtásra vagy már más növényre vándoroltak el. A hamvas szilva levéltetű jelenétére azonban egész vegetációs időszakban számítani lehet, tehát jelenlétét figyelni érdemes. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában célzott kezeléssel speciális tetűirtókkal (pl. pirimikarb, flonikamid), míg a tenyészidőszak további részében a többi kárevő ellen együtt, összevont védekezést alkalmazzunk pl. deltametrin, acetamiprid hatóanyagú készítményekkel.

Amennyiben a levélen az erek mentén sárgászöld kivilágosodást, a levéllemezen határozatlan szegélyű mintázatot (foltok, szalagok) tapasztal, akkor a szilvahimlő vírus okozza a tüneteket. A vírus hatására a későbbi időszakban pedig jellegzetes gyűrű alakú foltok alakulnak ki a leveleken. A gyümölcsökön kékes sekély szabálytalan mélyedések, „himlő” szerű foltok jelennek meg, melyek besüppednek, ezáltal a gyümölcs enyhén deformálódik. A gyümölcshúsban csomókban elhalások figyelhetőek meg, a szilva ízetlen, rostos.

A magvakon elváltozás nem található. A vírusok súlyossága abban rejlik, hogy a már fertőzött fák életük végéig betegek maradnak, gyógyításuk nem lehetséges. A védekezés alapja a megelőzés. Terjedésüknek egyik gyakori módja a fertőzött oltvány ültetése. A levéltetvek is nagymértékben hozzájárulnak terjesztéséhez, valamint a vírussal fertőzött és a beporzást ellátó virágpor is terjesztheti. Ezek mellett átvihető a vírus növénynedvvel is, a nedvkeringés megindulása után végzett metszéssel. Fontos tehát, hogy a vírusra fogékony fajták oltványait kellő áttekintéssel vásároljuk meg, a metszéshez használt eszközöket fertőtlenítsük és védekezzünk a levéltetvek ellen is.

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

2018. augusztus 16. 15:14

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg.

Már számítani lehet a kártevők, kórokozók megjelenésére a bogyós gyümölcsű növényeken

2018. március 30. 13:00

Ha a ribiszke bokrokban elhalt vesszőket találunk, akkor feltételezhetően a szitaszárnyú ribiszkelepke károsít a vesszők belsejében.

Levéltetvek a lonc-fajokon, I. rész

2024. április 17. 14:10

Magyarországon a loncokon 5 levéltetű faj előfordulásáról van tudomásunk, amelyek a Hyadaphis, Prociphilus, Rhopalomyzus, Trichosiphonaphis nemzetségekbe tartoznak.

Intenzív a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. július 8. 05:03

Kajszin az előbbi levéltünetek mellett a termésen is okozhat megbetegedést a sztigmina, ami rontja a piaci értékét.