Levélrozsda támadta meg a füge levelét?

Levélrozsda támadta meg a füge levelét?

Agrofórum Online

Fiatal (kapott) fügebokron nagyon szép termés ígérkezik, de megjelent a leveleken a füge levélrozsda. Mivel permetezhetem?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A füge (Ficus carica) kerti körülmények között való nevelése hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Kezdetben a fügét nevelő hobbikertészeknek nem kellett különösen nagy jelentőséget tulajdonítani növényvédelmi problémáinak, viszont az elmúlt időszakban, főként a behurcolt és széles körben elterjedt fügemoly miatt ez nagymértékben megváltozott.

A fügének egyébként számos betegsége van, mely közül több is képes jelentős károkat okozni. Nem minden faj van jelen hazánkban, de a legfontosabb fügebetegségek a következők: alternariás levélfoltosság, barna levélfoltosság, szürkepenészes rothadás, cerkospórás levélfoltosság és a rozsda. A füge rozsdás betegségét okozó kórokozójának jelenlétéről hazánkban nincs tudomásom.

Sárguló levél a fügebokron

Az Ön által küldött képen én nem látom sem a fügerozsda, sem más gombás betegség és kártevők jelenlétére utaló tipikus tüneteket sem. A rozsda esetében egyébként a leveleken apró, 1 mm körüli, mellékerek által határolt vörösbarna foltok sokasága fejlődik. A betegség következtében a levelek sárgulnak, és idő előtt lehullnak. A foltok hátoldalán pedig kicsit kiemelkedő, vörösbarna spóratelepek fejlődnek, az azokból kiszóródó spórák fertőzik tovább az újabb leveleket. A fügerozsda elleni védekezés azokban az országokban, ahol a betegség jelen van, a megelőzésen és a kémiai védekezésen alapul. A kórokozó a lehullott lombban át tud telelni, ezért azt összegyűjtik és megsemmisítik. A gombaölő szerek jó hatékonysággal csökkentik a betegség terjedésének mértékét.

A kémiai védekezés, mivel a kialakult tünetekért nem kórokozó tehető felelőssé, így felesleges eljárás lenne, illetve az nem is segítene. További probléma lenne a permetezéskor a szer kiválasztásnál az is, hogy hazánkban jelenleg sem kártevők sem pedig gombás megbetegedések ellen felhasználható készítmények nincsenek engedélyezve a füge esetében.

A kialakult sárgulást és a barnuló foltot valamely abiotikus tényező okozhatta, vagy ez akár a levél természetes öregedési folyamatának is betudható. A képen látható, hogy a tünet csak erre az egy levélre korlátozódik, ezért ennek hátterében jelentős élettani problémára sem kell gondolni.   

Mi lehet a lila színű levelekkel, virágokkal és hüvelyekkel rendelkező növény?

2023. március 28. 04:36

Segítséget kérek Önöktől. Több helyen láttam kertekben, futtatva lila színű babot, a levelei, virágai és a hüvelyei is lila színűek voltak. Nem sikerült senkitől megtudni ennek a dekoratív virágnak a nevét, így vásárlási lehetőségére sem akadtam. Milyen növényről lehet szó?

Miért és hogyan kell teleltetni a kardvirág hagymáit?

2022. október 23. 04:37

Miért kell teleltetni a kardvirág hagymáit? Hogyan kell a hagymákat betárolni télen, hogy minőségük ne romoljon?

Mi fertőzi a rózsákat?

2018. július 26. 06:47

Z. Ilona kérdése: Egyik rózsabokrom levelein sárga rajzolatok, cikk-cakkos vonalak láthatók. Mi okozza és megfertőzheti a többi rózsámat is?

Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

2019. május 1. 08:53

B. Krisztina kérdése: Őszibarack fáimon száradó hajtásvégeket figyeltem meg. Lehetséges, hogy valami rovar okozta? Hogyan védekezzek?