22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella

Meddig őrzik meg csíraképességüket a zöldségnövények vetőmagjai?

Agrofórum Online

Meddig használhatom fel a korábban vásárolt és tárolt zöldség vetőmagokat?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségfélék vetőmagjainak élettartama nagyon változó, fajonként eltérő. Vannak köztük olyanok, amelyek akár 6-8 évig is megőrzik csírázóképességüket, mások viszont csak rövid idejű tárolásra alkalmasak. Az alábbi táblázatban a legfontosabb zöldségnövények magjainak csírázóképességi időtartamát foglaltam össze:

Csírázóképesség időtartama (év) Zöldségfajok
6-8 Tökfélék (görögdinnye, sárgadinnye, uborka, spárgatök, sütőtök, patisszon)
4-6 Paradicsom
3-6 Tojásgyümölcs
4-5 Fejes káposzta, fejes saláta, cikória, spenót, retek, cékla, zeller
3-4 Borsó, bab, paprika, spárga, vöröshagyma, sárgarépa, csemege és pattogatni való kukorica, sóska
2-4 Póréhagyma
2-3 Petrezselyem
1-2 Feketegyökér, rebarbara, metélőhagyma
1 Pasztinák

Előfordulhat, hogy a megvásárolt, vagy saját magfogásból származó magvak pár évig nem kerülnek felhasználásra, tárolás után azokat a későbbiekben szeretnénk felhasználni. A hosszú ideig tárolt, öreg vetőmagvak elvetése esetében azonban nem mindig járunk sikerrel, hiszen ha a mag elvesztette csírázóképességét nem, vagy csak kisebb arányban fognak kikelni. A sikertelen vetés megismétlése alkalmával már csak megkésve érhetjük el a kívánt eredményt.

Amennyiben kétségeink támadnak a magok korát illetően, vagy öreg vetőmagunkat mégis szeretnénk elvetni, ajánlatos csíráztatási próbát csinálni. Ezt a legkönnyebben úgy vihetjük véghez, hogy egy porcelántányérba egy réteg vattát, majd arra papírszalvétát vagy papírtörlőt helyezünk, melyet alaposan megnedvesítünk. Ezután helyezzünk rá 100 db magot, melyeket kisebb méret esetében csipesz segítségével is elvégezhetünk. A magokra is nedves szalvéta kerüljön, majd végül a kiszáras megakadályozása érdekében az egészet takarjuk le alufóliával.

Másfél- vagy két hét elmúltával számoljuk meg az ép, egészséges, erőteljesen kifejlődött csírákat, ebből láthatjuk, hogy a mag kb. hány százaléka alkalmas vetésre. A gyengén csírázó magvakból általában az előírásnál többet szükséges vetnünk ahhoz, hogy megfelelő növényállományunk legyen. A 80%-nál kisebb mértékben csírázó magok elvetését azonban érdemes átgondolni, hiszen szabadföldi körülmények között a csírázási feltétek egyébként is rosszabbak.

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben II.

2021. szeptember 28. 05:41

Az agrokémiában a tápanyag-utánpótlás kapcsán négy elemet szokás figyelembe venni, a mennyiség mellet, a trágyaösszetételt, a trágyakijuttatás időzítését (trágyamegosztást) és a kijuttatás, illetve bemunkálás módját.

Palántanevelésben használatos takaróföldek: perlit, zeolit, vermikulit

2020. február 8. 06:36

A takaróföld kiváló víztartó képességénél fogva óvja a magot, majd a csíranövényt a kiszáradástól, amíg a csíragyök nem fejleszt vízfelvételre alkalmas gyökereket.

3 zöldség, amit ősszel is vethetünk

2021. szeptember 25. 15:38

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet vetni zöldséget? Vannak bizony olyan zöldségfélék, amit kifejezetten ajánlott ősszel vetni, nemcsak télállósága miatt, hanem azért is, mert akkor a késő őszi időszakban is hozzájuthatunk általuk a friss zöldségekhez.