25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós

Meg lehet-e előzni a pincében raktározott gyümölcsök romlását?

Agrofórum Online

Kertemből származó almám, körtém és birseim vannak rekeszekben betárolva a pincében. Meg lehet-e előzni a pincében raktározott gyümölcsök romlását? Ha igen, hogyan?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfélék tárolási betegségei elleni védekezés már a fákon nevelkedett gyümölcsöknél kezdődik.

Minden olyan nevelési mód, ami a fák, a gyümölcsök növekedését aránytalanul felgyorsítják, azok a tárolhatósági esélyeiket rontják. A fellazult gyümölcsszövetek puhák, magas a víztartalmuk, könnyen megnyomódnak. Túlérett termésekre is ez jellemző.

Az alma, körte gombás (ventúriás) varasodás betegsége, mely a gyümölcs héján okoz elhaló foltokat, betárolható a gyümölccsel a raktárba. Ott tovább képes fertőzni a rekeszekben elhelyezett gyümölcsöket. Ezt megelőzendő, szüret előtt a betegség ellen célszerű lehet permetezni.

Alma szürkepenészes rothadása

Csak az ép, nem sérült héjú gyümölcs áll el hosszú ideig a pincében, ezért kíméletesen, ütődés mentesen, válogatva ajánlott a gyümölcsöket szedni és rekeszekbe helyezni.

Tárolás alatt minden terményen megjelenhetnek a tipikus tárolási betegségek: szürkepenész (Botrytis) sérüléseken hatol a gyümölcs húsába, gyorsan megpuhuló foltokat okoz. Zöld penészes rothadás fejlődik a sérüléseken behatoló Penicillium gomba nyomán. Romlás, gyorsan növekedő gyümölcshús-barnulás fejlődik ki a gyümölcsfertőző monília gomba (M. fructigena) után. Ez ellen is még a fán lévő gyümölcsöt kell kezelni.

Tárolási moníliás rothadás

Egyes almafajtáknál – például Starking és Starkrimson – gyakori a magház penészedése, magház körüli romlás, rothadás alakul ki, mely kívülről nem észlelhető. Alternaria sp. gomba okozza, nehezen kezelhető betegség.

A tárolóhelyiséget nyár végén használat előtt alaposan ki kell takarítani és az elhullott, szétszóródott növényi maradványokat összegyűjteni. A leszedett gyümölcsöt lehetőleg lehűlt állapotban vigyük a tárolóba, még ideiglenesen se tartsuk napon, a megtelt rekeszeket betárolás előtt helyezzük árnyékba. A gyümölcsök felülete mindig száraz legyen, nedvesen ne kerüljenek a tárolóba. Az eltárolhatóságot elsősorban a raktár hőmérséklete szabályozza. Ideális az 5 °C fok körüli pincehőmérséklet lenne, ami házikertben nehezen biztosítható, különösen meleg őszi időjárásnál.

Penicilliumos rothadás almán

Köztudott, hogy tárolás alatt az egymáshoz érő romlott gyümölcsöknél a betegség gyorsan továbbterjed. A tárolt termény 7-10 naponta végzett ellenőrzésével, a beteg egyedek eltávolításával fenntartható az egészséges gyümölcsállomány, a sikeres utóérés.

Többféle gombaölő szert ajánlanak a romlást okozó kórokozók ellen. Vegyszerellenesek részére ajánlott, igazoltan hatásos a betárolás előtti szódabikarbóna 1-4%-os oldata, mely vagy bemártással, vagy a rekeszekbe helyezett gyümölcsökre permetezéssel juttatható ki. A gyümölcs héján élő gombákat elpusztítja. Meg kell várni az oldat teljes felszáradását a tárolóba helyezés előtt.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: itt a védekezés ideje a szilvadarazsak és a körtebolhák ellen

2023. április 12. 09:18

Az elmúlt hetekben több alkalommal visszatérő fagyos időjárás nagy károkat okozott a virágzó és virágzás előtt álló gyümölcsfákban.

Miért érdemes összegyűjteni a lehullott lombot a kertben?

2019. október 16. 04:36

R. Éva kérdése: Kertemben többféle gyümölcsfa található, érdemes-e a lombot összegyűjtenem és megsemmisítenem? Kisebb lesz így a következő évi megbetegedés?

Hányszor kell permetezni az almafákat?

2020. március 25. 04:36

Sz. Kálmán kérdése: Hányszor, és mikor kell permetezni az almafákat? Mik a legjelentősebb betegségei és kártevői?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: továbbra is tart az almamoly rajzása

2023. július 28. 17:40

A lehullott gyümölcsök egy része almamollyal is fertőzött, melynek a rajzása továbbra is tart, bár a lepkék repülése most enyhén csökkenő tendenciát mutat. A levélaknázó molyok repülése szintén tart, de ez is csökkenő tendenciájú.