Meg lehet-e előzni a pincében raktározott gyümölcsök romlását?

Agrofórum Online

Kertemből származó almám, körtém és birseim vannak rekeszekben betárolva a pincében. Meg lehet-e előzni a pincében raktározott gyümölcsök romlását? Ha igen, hogyan?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfélék tárolási betegségei elleni védekezés már a fákon nevelkedett gyümölcsöknél kezdődik.

Minden olyan nevelési mód, ami a fák, a gyümölcsök növekedését aránytalanul felgyorsítják, azok a tárolhatósági esélyeiket rontják. A fellazult gyümölcsszövetek puhák, magas a víztartalmuk, könnyen megnyomódnak. Túlérett termésekre is ez jellemző.

Az alma, körte gombás (ventúriás) varasodás betegsége, mely a gyümölcs héján okoz elhaló foltokat, betárolható a gyümölccsel a raktárba. Ott tovább képes fertőzni a rekeszekben elhelyezett gyümölcsöket. Ezt megelőzendő, szüret előtt a betegség ellen célszerű lehet permetezni.

Alma szürkepenészes rothadása

Csak az ép, nem sérült héjú gyümölcs áll el hosszú ideig a pincében, ezért kíméletesen, ütődés mentesen, válogatva ajánlott a gyümölcsöket szedni és rekeszekbe helyezni.

Tárolás alatt minden terményen megjelenhetnek a tipikus tárolási betegségek: szürkepenész (Botrytis) sérüléseken hatol a gyümölcs húsába, gyorsan megpuhuló foltokat okoz. Zöld penészes rothadás fejlődik a sérüléseken behatoló Penicillium gomba nyomán. Romlás, gyorsan növekedő gyümölcshús-barnulás fejlődik ki a gyümölcsfertőző monília gomba (M. fructigena) után. Ez ellen is még a fán lévő gyümölcsöt kell kezelni.

Tárolási moníliás rothadás

Egyes almafajtáknál – például Starking és Starkrimson – gyakori a magház penészedése, magház körüli romlás, rothadás alakul ki, mely kívülről nem észlelhető. Alternaria sp. gomba okozza, nehezen kezelhető betegség.

A tárolóhelyiséget nyár végén használat előtt alaposan ki kell takarítani és az elhullott, szétszóródott növényi maradványokat összegyűjteni. A leszedett gyümölcsöt lehetőleg lehűlt állapotban vigyük a tárolóba, még ideiglenesen se tartsuk napon, a megtelt rekeszeket betárolás előtt helyezzük árnyékba. A gyümölcsök felülete mindig száraz legyen, nedvesen ne kerüljenek a tárolóba. Az eltárolhatóságot elsősorban a raktár hőmérséklete szabályozza. Ideális az 5 °C fok körüli pincehőmérséklet lenne, ami házikertben nehezen biztosítható, különösen meleg őszi időjárásnál.

Penicilliumos rothadás almán

Köztudott, hogy tárolás alatt az egymáshoz érő romlott gyümölcsöknél a betegség gyorsan továbbterjed. A tárolt termény 7-10 naponta végzett ellenőrzésével, a beteg egyedek eltávolításával fenntartható az egészséges gyümölcsállomány, a sikeres utóérés.

Többféle gombaölő szert ajánlanak a romlást okozó kórokozók ellen. Vegyszerellenesek részére ajánlott, igazoltan hatásos a betárolás előtti szódabikarbóna 1-4%-os oldata, mely vagy bemártással, vagy a rekeszekbe helyezett gyümölcsökre permetezéssel juttatható ki. A gyümölcs héján élő gombákat elpusztítja. Meg kell várni az oldat teljes felszáradását a tárolóba helyezés előtt.

Szinte minden gyümölcsmoly rajzik a csonthéjas ültetvényekben

2021. július 21. 09:38

Csonthéjas ültetvényekben a barackmoly kivételével minden gyümölcsmoly rajzik, tehát a feromoncsapda adatok figyelembe vételével ezekben a növénykultúrákban is védekezni kell.

A meggy- és a cseresznyeterméseket a gyümölcsmonília tizedeli

2018. június 17. 14:18

A cseresznye és a meggy számára rosszkor jött az eső, sok a felrepedt termés, ezeken a szemeken pedig megjelent a gyümölcsmonília.

Mivel védekezzek, ha az alma, körte és birs termésein fekete foltok jelennek meg?

2023. augusztus 14. 04:36

Az alma, körte és birsalma termésein fekete foltok jelennek meg. Mivel védekezzek a rügypattanástól az érésig?

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (9. rész)

2020. január 8. 11:34

Az almatermésű gyümölcsfélék (alma, körte, birs) betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak.