32℃ 20℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia

Meg lehet-e előzni a pincében raktározott gyümölcsök romlását?

Agrofórum Online

Kertemből származó almám, körtém és birseim vannak rekeszekben betárolva a pincében. Meg lehet-e előzni a pincében raktározott gyümölcsök romlását? Ha igen, hogyan?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfélék tárolási betegségei elleni védekezés már a fákon nevelkedett gyümölcsöknél kezdődik.

Minden olyan nevelési mód, ami a fák, a gyümölcsök növekedését aránytalanul felgyorsítják, azok a tárolhatósági esélyeiket rontják. A fellazult gyümölcsszövetek puhák, magas a víztartalmuk, könnyen megnyomódnak. Túlérett termésekre is ez jellemző.

Az alma, körte gombás (ventúriás) varasodás betegsége, mely a gyümölcs héján okoz elhaló foltokat, betárolható a gyümölccsel a raktárba. Ott tovább képes fertőzni a rekeszekben elhelyezett gyümölcsöket. Ezt megelőzendő, szüret előtt a betegség ellen célszerű lehet permetezni.

Alma szürkepenészes rothadása

Csak az ép, nem sérült héjú gyümölcs áll el hosszú ideig a pincében, ezért kíméletesen, ütődés mentesen, válogatva ajánlott a gyümölcsöket szedni és rekeszekbe helyezni.

Tárolás alatt minden terményen megjelenhetnek a tipikus tárolási betegségek: szürkepenész (Botrytis) sérüléseken hatol a gyümölcs húsába, gyorsan megpuhuló foltokat okoz. Zöld penészes rothadás fejlődik a sérüléseken behatoló Penicillium gomba nyomán. Romlás, gyorsan növekedő gyümölcshús-barnulás fejlődik ki a gyümölcsfertőző monília gomba (M. fructigena) után. Ez ellen is még a fán lévő gyümölcsöt kell kezelni.

Tárolási moníliás rothadás

Egyes almafajtáknál – például Starking és Starkrimson – gyakori a magház penészedése, magház körüli romlás, rothadás alakul ki, mely kívülről nem észlelhető. Alternaria sp. gomba okozza, nehezen kezelhető betegség.

A tárolóhelyiséget nyár végén használat előtt alaposan ki kell takarítani és az elhullott, szétszóródott növényi maradványokat összegyűjteni. A leszedett gyümölcsöt lehetőleg lehűlt állapotban vigyük a tárolóba, még ideiglenesen se tartsuk napon, a megtelt rekeszeket betárolás előtt helyezzük árnyékba. A gyümölcsök felülete mindig száraz legyen, nedvesen ne kerüljenek a tárolóba. Az eltárolhatóságot elsősorban a raktár hőmérséklete szabályozza. Ideális az 5 °C fok körüli pincehőmérséklet lenne, ami házikertben nehezen biztosítható, különösen meleg őszi időjárásnál.

Penicilliumos rothadás almán

Köztudott, hogy tárolás alatt az egymáshoz érő romlott gyümölcsöknél a betegség gyorsan továbbterjed. A tárolt termény 7-10 naponta végzett ellenőrzésével, a beteg egyedek eltávolításával fenntartható az egészséges gyümölcsállomány, a sikeres utóérés.

Többféle gombaölő szert ajánlanak a romlást okozó kórokozók ellen. Vegyszerellenesek részére ajánlott, igazoltan hatásos a betárolás előtti szódabikarbóna 1-4%-os oldata, mely vagy bemártással, vagy a rekeszekbe helyezett gyümölcsökre permetezéssel juttatható ki. A gyümölcs héján élő gombákat elpusztítja. Meg kell várni az oldat teljes felszáradását a tárolóba helyezés előtt.

A csapadékos nyarak vámszedője: a blumeriellás levélfoltosság

2023. augusztus 30. 06:40

A csonthéjas gyümölcsfajok közül a cseresznyét és a meggyet veszélyeztető blumeriellás levélfoltosság elhatalmasodása esetén a fertőzött fák augusztusban akár a teljes lombtömegüket elveszíthetik.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Vannak olyan almafajták, melyeket kevesebbszer kell permetezni?

2023. december 3. 10:10

Szeretnék tájékozódni arról, hogy vannak-e olyan almafajták, melyeket kevesebbszer kell permetezni? Ha vannak, akkor melyek ezek?

Virágzáskor csak méhkímélő technológiával védekezhetünk

2020. április 7. 12:45

A fák és az aljnövényzet virágzása miatt csak méhkímélő növényvédelmi technológiával permetezhetünk az ültetvényekben.